local-stats-pixel fb-conv-api

Pitōns D[skaitļi]16

52 0

Šoreiz pastāstīšu, kā izmantot programmēšanas rīku pitōns, lai rīkotos ar dažāda veida skaitļiem. Ja vēlies labāk saprast kā darbojas programmas, tad labi ir gūt priekštatu par dažāda veida skaitļiem un ciparu sistēmām. Programēšanā plašāk izmantotās ciparu sistēmas ir divciparu sistēma, astoņciparu sistēma, visiem pierastā desmitciparu sistēma un visbeidzot sešpatdsmitciparu sistēma. Šāda veida skaitļu sapratne nedaudz atšķiras no pierastās, ikdienā lietotās, jo ja skaitlis tiek pasniegts kādā citā ciparu sistēmā, tas var stipri mulsināt tādu, kurš pieradis pie desmitciparu sistēmas. Katrā ciparu sistēmā ir pieņemts ar nulli apzīmēt, kad lielākais cipars ir palielinājies par vienu vienību, lai turpinātu izmantot iepreikšējos ciparus, bet palielinātu skaitli par vienu cipara vienību kreisajā pusē.

divkciparu sistēmas cipars = 1
astoņciparu sistēmas cipari = 1, 2, 3, 4, 5, 6 ,7
desmitciparu sistēmas cipari = 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
sešpatdsmitciparu sistēmas cipari = 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, a, b, c, d, e, f

Te būs piemērs kā izskatīsies skaitlis 26. mums nepierastākās skaitļu sistēmās:

26 divciparu sistēmā ir 11010
26 astoņciparu sistēmā ir 32
26 sešpatcmitciparu sistēmā ir 1a

Visas matemātiskās darbības programmēšanas rīks pitōns paredz veikt mums pierastajā desmitciparu skaitļu sistēmā. Taču skaitli ir arī iespējams izteikt citā ciparu sistēmā. Divciparu sistēmas skaitli raksturos tas, ka viņā nebūs neviena cita cipara kā vien '1'. Atoņciparu sistēmas skaitli raksturos tas, ka šādā skaitlī nebūs iespējams sastapt nedz '8', nedz '9'. Savukārt sešpadsmitciparu sistēmas skaitļi 10, 11, 12, 13, 14 un 15 tiks aizstāti ar papildus cipariem a, b, c, d, e, f.

Divciparu sistēmā izteikt skaitli ar programmēšanas rīka pitōns palīdzību var izmantojot komandu 'bin', aiz kuras iekavās ir ievietojams skaitlis, kuru vēlies pārveidot.

print bin(26)
a=111
print a

Astoņciparu sistēmā izteikt skaitli ir iespējams ar komandas 'oct' palīdzību, aiz komandas iekavās ierakstot skaitli, kuru vēlies pārveidot.

print oct(80)
b=oct(888)
print b

Sešpadsmitciparu sistēmā skaitli izteikt ir iespējams ar komandu 'hex', ievietojot aiz tās iekavās skaitli, kuru vēlies pārveidot.

print hex(256)
c=hex(16)
print c

mēģini, vērtē, komentēemotion

52 0 16 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 16

0/2000

Ir 10 veidu cilvēki, tie, kuri saprot bināro skaitīšanas sistēmu un tie, kuri to nesaprot  emotion 

6 0 atbildēt
To visu var panakt ar windows kalkulatoru iesledzot zinatnisko rezimu. Nekadas chuskas nevajag lietot emotion
3 0 atbildēt
Nulle ir arī cipars - gan binārajā, gan arī visās pārējās pieminētajās skaitīšanas sistēmās.
1 0 atbildēt