local-stats-pixel fb-conv-api

Pitōns B[zīmju rinda piektā daļa]1

17 0

Iepriekšējo reizi apskatīju vienkāršākās no apakškomandām, kuras ļauj tevis izveidotu zīmju rindu pārveidot tā, lai tajā burti mainītos atbilstoši tevis paredzētajiem nosacījumiem. Šoriez apskatīšu nedaudz sarežģītākas apakškomandas, kurās ir irkļaujami vismaz viens nosacījums, izņemot apakškomandu 'expandtabs', kurā jau ir iekļauts noklusēts nosacījums, ka tabulators tiks aizvietots ar astoņiem tukšumiem, bet norādot iekavās tukšumu skaitu, ir iespēja noteikt sev vēlamo tukšumu skaitu, kas ir īpaši izdevīgi, ja vēlies atbrīvot kādu zīmju rindu no nevajadzīgiem tabulatoriem, kuri zīmju rindas izvadi padara nepārskatāmu.

1 zīmju rindā tabulatori tiek aizvietoti ar tevis izvēlētu tukšumu skaitu. Apakškomanda 'expandtabs' aizvieots tevis izveidotā vai ielasītā zīmju rindā visus tabulatorus ar tukšumu skaitu, kuru norādīsi iekavās aiz apakškomandas.

a='| a |'
print a.expandtabs()
b='''
1 2 3
4 5 6
7 8 9
'''
c=b.expandtabs(1)
print c


2 zīmju rinda tiek pagarināta par tevis norādīto skaitli un zīmju rindas zīmju skaita atlikumu. Apakškomanda 'center' tavu zīmju rindu pagarinās par tevis izvēlētu skaitli mīnus zīmju skaits zīmju rindā, pēc noklusējuma pievienojot zīmju rindai tukšumus, sākot no kreisās puses, tā pievienojot tukšumus, lai tevis izveidotā zīmju rindas daļa paliktu vidū. Apakškomanda 'center' arī paredz iespēju norādīt, kādu burtu vai zīmi vēlies izmantot tukšuma vietā, kurš norādāms, kā nosacījums iekavās aiz apakškomandas 'center', to atdalot ar komatu no pirmā nosacījuma, kurš nosaka par kādu skaitu zīmju tiks palielināta tevis izveidotā zīmju rinda.

d='laba'
print d.center(20)
e='daba'
f=e.center(30,'|')
print f


3 zīmju rinda tiek papildināta, ieliekot starp zīmēm tevis izveidotu elementu, kuram jābūt kā zīmju rindai, zīmju rindai jābūt garākai kā divām zīmēm. Apakškomanda 'join' tavu zīmju rindu pagarinās, ieliekot starp zīmju rindas zīmēm, tevis izveidotu citu zīmju rindu, kas var būt, burts vai zīme vai vairāki burti, zīmes.

g='ALA'
h=' '
print h.join(g)
i='abcdefg'
j='<0>'
q=j.join(i)
print q

Šoriez atkal izvēlējos programmas elementiem piešķirt vien burtus, tev visdrīzāk būs ērtāk, ja izvēlēsies nedaudz garākus nosaukumus savu elementu nosaukumiem.
mēģini, vērtē, komentēemotion

17 0 1 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 1

0/2000

pirmajā piemērā tukšuma vietas ir aizstājamas ar (TAB) taustiņa tukšumu

piem:

a='|(TAB)a(TAB)|'

b='''

1(TAB)2(TAB)3

4(TAB)5(TAB)6

7(TAB)8(TAB)9

'''  

0 0 atbildēt