local-stats-pixel fb-conv-api

Gajs Jūlijs Cēzars1

19 2

      Gajs Jūlijs Cēzars (100.-44. g. p. m. ē.) tiek uzskatīts par vienu no visu laiku labākajiem politiķiem un kara stratēģiem.

       Daļa vēsturnieku nebeidz slavēt Jūliju Cēzaru par to, ka viņš licis pamatus Romas impērijai republikas pagrimuma laikos. Citi viņu nosoda un dēvē par cinisku un varaskāru tirānu. Par viņa nāvi ir daudz stāstu, par to ir rakstījuši daudzi literāti.

          Jūlijs Cēzars gāja bojā Romas senāta sesijas laikā no savu ienaidnieku un acīmredzot arī bijušo ienaidnieku un acīmredzot arī dažu bijušo draugu rokas- viņu nogalināja senatoru sazvērestības laikā.

          Vairāki autori apgalvo, ka nāvējošo dūrienu ar nazi esot izdarījis viņa tuvākais līdzgaitnieks Marks Bruts. Cēzars tika nogalināts 44. gadā p.m.ē. marta īdās- 15. martā pēc Senās Romas kalendāra. Tā bija diena, kad būtu jāsvin Jaunais gads pēc kalendāra, kuru Jūlijs Cēzars pirms gada bija atcēlis. Kāda plaši pazīstama leģenda vēsta, ka mēnesi prims tam pie Cēzara esot atnācis Romas gaišreģis un viņam ausī esot iečukstējis: "Bīsties no marta īdām!" Taču diktators to nav ņēmis vērā un tajā dienā kā parasti ieradās pie senāta. Slepkavas viņu gaidīja pie ieejas. Viņu ielenca sešdesmit senatoru, bet tikai divdesmit sazvērniekiem bija paslēpts duncis krokās.

          Gandrīz visi autori ir vienisprātis, ka Cēzars saņēmis 23 dūrienus, bet izšķirošo esot izdarījis Marks Bruts. Turklāt Cēara pēdējie vārdi esot bijuši: "Arī Tu, mans dēls?"

                                                         Vai Tu zini ka...

       Leģenda vēsta, ka par atbildi gaišreģa brīdinājumam Cēzars esot atteicis: "Bailes ir vienīgais, no kā būtu jābaidās!"

Teksts norakstīts no Lielās noslēpumu grāmatas.

Nākamais raksts ir Kaligula.

Šajā tēmā vēl ir bijuši:  http://www.spoki.lv/aktuali/Diogens/109115  http://www.spoki.lv/aktuali/Dzeks-Uzskerdejs/85399                                

19 2 1 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 1

0/2000

Paldies,noderēja mana vēstures mājas darbā! :)

2 0 atbildēt