Izlasīju tepat interesantu rakstu par pī un sapratu , ka manai tortei ar to visciešākais sakars.
14. marts esot pī- diena. Arī Lieldienām var noderēt.
Ja gribi uzcept apaļu torti, bet nav apaļās tortes cepamformas, tā nav vēlamā izmēra, vai vienkārši gribi savādāku kā citās reizēs, tad bez brīnumainā pī = 3,14...neiztikt. Šoreiz veidošu torti sākot no vidusdaļlas, rullējot sasmērētas biskvīta slejas vienu pēc otras.Jo vairāk slejas sarullēšu, jo tortes diametrs būs lielāks un , jo sleja platāka, jo torte biezāka. Kā noteikt cik 4-kantainās biskvīta kārtas jāizcep, lai iznāktu vēlamā izmēra torte un būtu maz pārpalikumu.Te izmantošu formulu ar pī riņķa līnijas garuma noteikšanai. Es cepšu torti ar parasto diemetru kāds ir visbiežāk sastotamām tortes cepamformām. Parasti cepu divus 4- kantainos biskvītus katru no 3 lielām olām, 1 ēdamkarotes cukura, divas ēdamkarotes miltu un viena ēdamkarote kartupeļu cietes, tumšajā biskvītā karote miltu aizvietota ar kakao pulveri. Šādus biskvītus cepu ruletēm un esmu rādījusi vairākkārt citās receptēs. Šajā gadījumā biskvīts pāri nepaliek un tortei tieši tāds biezums kā selgas cepumu malas garums, tāpēc var noderīga papildināšanai būt viena paciņa selgas cepumu. Paciņā ir 16 cepumu - tieši iznāk apkārtējā noslēdzošā kārta.
Iekšā smērēšanai pagatavoju vienkāršu krēmu. Mikserī saputoju 300 gr zefīru, 200 gr pūdercukuru ,200 gr sviestu, viena citrona sulu un pus glāzi aveņu jāņogu sulu.(citrona mizu pievienoju biskvītiem). Vienā kārtā ziedu arī skābu plūmju- brūkleņu ievārījumu.
Tortes sānmalām un virsai izmantoju vārītā krēma - putukrējuma krēmu. Manas krēmu receptes var atrast manos rakstos.