Šis raksts ir turpinājums rakstam http://spoki.tvnet.lv/receptes/Pusdienas-divam-dienam-1/692518.
No iepriekšējās dienas pusdienām man palika 10 liela izmēra frikadeles un glāze koncentrēta tītaru gaļas buljona ar burkāniem.
Pirms gatavošnas pievienošu paskaidrojumu no Tezaura skaidrojošās vārdnīcas, lai kāds nejauktu kas ir kas.
http://www.tezaurs.lv/sv/?w=FRIKADELES
frikadeles - buljonā vārītas maltas gaļas lodītes.
http://www.tezaurs.lv/sv/?w=TEFTELIS
teftelis - neliels apaļš vai iegarens vārītas, apceptas maltas gaļas veidojums, kas ir ēdams ar mērci.
Kā nopratāt - vakardienas frikadeles šodien kļūs par tefteļiem, pedevai izmntošu saldētas pākšu pupiņas, jo pākšu pupiņas, kuras ēdamas ar visām pākstīm, ir garšīgas, viegli pagatavojamas un satur vērtīgas uzturvielas, C un B grupas vitamīnus, karotīnus. Tās ēdot, uzņemam augu izcelsmes olbaltumvielas, kas organismā viegli pārstrādājas.
Pākšu pupiņas satur vielas, kas ieteicamas cukura diabēta pacientiem cukura līmeņa pazemināšanai.
Atkal gatavošu divas porcijas.Turpinājums bildēs. Seko līdz!
Pusdienas divām dienām (2)10
Nomizoju piecus vidēja lieluma kartupeļus, sagriežu biezās šķēlēs. No saldētavas izņemu pirktās saldētās pupiņas ar pākstīm. Es ņemu uz 5 kartupeļiem apm. 200 gr, var arī nedaudz vairāk. Man vēl klāt nedaudz saldētu zaļo zirnīšu un daži ziedkāposta gabaliņi. Tie var arī nebūt. Galvenā piedeva pie kartupeļiem pupiņas. Lieku katliņā nelielā ūdens dudzumā vārīt.
Kamēr kartupeļi ar pupiņām vārās, notīru un sasmalcinu vienu sīpolu. Uz pannas uzleju 2 ēdamk. augu eļļas un lieku sautēt sīpolus.
Kad sīpoli mīksti, pievienoju apm 50 gr svaigu sviestu un frikadeles. Atstāju uz nelielas gāzes liesmas, lai frikadeles izsilst, nedaudz apcepas.
Nu jau kartupeļi ar pupiņām mīksti, nokāšu bļodiņā visu lieko šķidrumu, pievienoju glāzi piena un pikuci sviesta. Kad piens katliņa dibenā sāk vārīties, noņemu katliņu no gāzes, pievienoju sakapātu ķiploka daivu , ar stampu sakuļu visu masu biezenī, pievienojot arī sāli pēc paša garšas. Atstāju trauku siltā vietā.
Frikadeles jau karstas un viegli apceptas. Salieku tās katliņā uz gatavā biezeņa.
Tagad gatavošu klasisko sviesta krējuma mērcīti ar tītara gaļas bujonu. Burciņā ir bujons ar burkāniem no vakardienas.
Uz pannas palika taukvielas ar sīpoliem. Pievienoju ēdamk. bez kaudzes miltu. Kārsējot un sajaucot tos ar taukvielām, tie kļūst zeltaini. Pa daļām pievienoju buljonu ar burkāniem. Visu buljonu nedrīkst uzreiz pievienot - tad veidosies miltu kunkuļi. Man mērce bija par biezu, tāpēc vēl nedaudz pievienoju no bļodiņā nokāstā sakņu buljona. Beigās kārtīgu karoti ar kaudzi skābā lauku krējuma un šķipsniņu smaržīgu dillīšu un gatavs!
Nu beidzot, kad viss uz šķivjiem, šo rakstu varētu nosaukt ,,Kā frikadeles, aplietas ar mērci, par tefteļiem kļuvušas''
Visiem vēlu neslinkot un pusstundā (bez fotogrāfēšaanas) pagatavot veselīgu maltīti (sk. uz fotogrāfijām laika atzīmes).
Sarkanie ir mazie tomātiņi , vēl redzami mājas marinētie gurķīši. Lai garšo!