Pievieno rakstu! Seko Draugiem Seko Facebook Seko Twitter
 
1
332

Visi zina, ka kirbis ir vislielākā oga, ko kultivējam Latvijā jau ļoti sen. Atceroties bērnību, varu teikt, ka tas man negaršoja toreiz, kā vairuman no šolaiku paaudzes, kas to apgalvo, nemaz nepagaršojot. Šodien pilnīgi noteikti jau varu apgalvot, ka tas man garšo, jo šodien tas atradis receptēs ļoti daudzpusīgu pielietojumu.

Lai uzglabātu ziemai, gandrīz visas ogas vai nu sasaldējam, vai termiski apstrādājam tūdaļ pēc to novākšanas, ķirbi vēsā vietā var saglabāt mēnešiem ilgi. Tagad kad marta mēnesis pusē, divus no 3 vēl palikušajiem ķirbjiem sagriezu tikai šajā nedēļā, lai iekonservētu lietošanai līdz jaunajai sezonai.

Viens no pēdējiem pēc ūdens... Autors: rasiks Kad ķirbju sezona vēl nebeidzas martā
1.

Viens no pēdējiem pēc ūdens peldes. 

Autora bilde
Jau sagriezts Iekscaronas un... Autors: rasiks Kad ķirbju sezona vēl nebeidzas martā
2.

Jau sagriezts. Iekšas un sēklas šoreiz metu ārā, jo sēklu tik daudz nokaltēts, ka nevarēšu izlietot.  

Autora bilde
Vispirms jāuztaisa pusdienas... Autors: rasiks Kad ķirbju sezona vēl nebeidzas martā
3.

Vispirms jāuztaisa pusdienas, jāpaēd, tad turpināšu ar ķirbi.   Sarīvēju uz rupjās rīves pusdienām 400 gr ķirbja. 

Autora bilde
Meitiņa nopirkusi... Autors: rasiks Kad ķirbju sezona vēl nebeidzas martā
4.

Meitiņa nopirkusi šoreiz 1 kg vietētējas izcelsmes cūkas  malto gaļu, kas faktiski nav malta, bet it kā smalki sakapāta. Pievienoju tējkaroti sāls un melnos maltos piparus, vienu pašgatavoto saldēto pesto porciju, kas satur gandrīz visas zaļās pašu dārza garšvielas, smalki sagrieztu sīpolu un paprāvu ķiploka daivu. Parasti olas šādai masai nelieku, bet šoreiz bija bailes, ka kapātā gaļa kopā ar palielo ķirbja piedevu neturēsies kopā. Pievienoju 2 svaigas olas.  Masu pamatīgi izmīcīju un pamētaju pret bļodas malām. 

Autora bilde
Ja gadījumā masa kopā labi... Autors: rasiks Kad ķirbju sezona vēl nebeidzas martā
5.

Ja gadījumā masa kopā labi neturētos, izveidoju 3 ķieģelīšus un atdalīju ar plānām svaiga burkāna šķēlēm. 

Autora bilde
Mazie caurumini domāti lai... Autors: rasiks Kad ķirbju sezona vēl nebeidzas martā
6.

Mazie caurumini domāti, lai masa neplaisā un tur uzkrājas liekais šķidrums. Lieku cept uzkarsētā cepeškrāsnī lielā karstumā.

Autora bilde
Pēc 40 minūtēm pārlejunbspar... Autors: rasiks Kad ķirbju sezona vēl nebeidzas martā
7.

Pēc 40 minūtēm pārleju ar maisījumu no glāzes skābā lauku krējuma ar pusglāzi Franča majonēzes un turpinu cept vēl 20 minūtes, līdz lielākā krējuma daļa iztvaikojusi un ar gaļas šķidrumu kopā veido gardu mērcīti. 

Autora bilde
Gatavs smaržīgs un sulīgs... Autors: rasiks Kad ķirbju sezona vēl nebeidzas martā
8.

Gatavs, smaržīgs un sulīgs, kopā turas labi, pat silts sagriežams šķēlēs. 

Autora bilde
Klāt gaļai uzcepts... Autors: rasiks Kad ķirbju sezona vēl nebeidzas martā
9.

Klāt gaļai uzcepts šķēlēs vakardienas vārītais kartupelis un ātrie salāti  - ķīnas salāti, rīvēts burkāns, lociņi no palodzes, mazliet cidoniju sirupa un majonēzes klāt. Vēl kāds svaigā gurķēna gals no vakardienas. 

Autora bilde
Tagad kārta ķirbim Sagriežu... Autors: rasiks Kad ķirbju sezona vēl nebeidzas martā
10.

Tagad kārta ķirbim. Sagriežu ķēlēs un nomizoju.  Arī mizas vairs nekaltēju, jo nav vēl iepriekšējās izlietotas. 

Autora bilde
1
332
Citi šī autora raksti:
Lasi vēl labākos rakstus:
komentāri [21]

Lai komentētu, Tev jāreģistrējas!

Reģistrēties
vai ienāc ar:
Kārtot komentārus: populārākie | jaunākie | vecākie
Rādīt bildes
gelandewagen avatars
Medaļa Sertificēts spoksMedaļa Dienas domaMedaļa Dienas doma
  gelandewagen 20.03.19 10:08
9
0

atbildot uz rasiks komentāru " Vairs nevēlos izmest naudu par mūsu bezgaršīg... "

daļēji piekrītu, bet piemēram, Trikātas siers ir garšīgs, bet dārgs, jo izmanto enzīmus.

Ļoti daudz izmanto nevis enzīmus, bet kālija hlorīdu, kurš sieru nogatavina 5 minūtēs un var var vest uz veikalu. Tāds siers pat nepaspēj iegūt to garšu un smaržu ko var iegūt tikai ar laiku un enzīmiem. Un krāsa tam sieram arī kā kefīra pudelei.

cietos sierus gan tikai no parmas reģiona, hvz no kā tie tiek taisīti limbažos vai lietuvā.

ezkins avatars
Medaļa ZeltrocisMedaļa Admins iesakaMedaļa Admins iesaka
  ezkins 19.03.19 22:14
9
0

Ooops! Labi, ka atgaadinaaji, man arii viens impozants kjirbeens pagaldee nosleepies

norlatvija avatars
Medaļa ZeltrocisMedaļa RainisMedaļa Burvju klana biedrs
  norlatvija 19.03.19 18:55  
9
0
Mmmm cik gardi izskatās!!! Vēl no bērnības atceros rievotos gabaliņus līdzīgus kā ananāsus pēc garšas!!!
Vinnīts avatars
Medaļa Neraudi, Susuriņ!Medaļa Admins iesakaMedaļa Rotaļu draudziņš
  Vinnīts 19.03.19 18:38  
8
0
Opacā
Raziels avatars
Medaļa Twittera čomsMedaļa Twittera čomsMedaļa Twittera čoms
  Raziels 20.03.19 05:01
8
0

Paldies, jaunu ideju piešāvi - viskaut kas bija taisīts no ķirbja, bet falšajam zaķim gan nebija ienācis prātā pievienot. 

rasiks avatars
Medaļa 100 atminetas miklasMedaļa Paciņa no ZiemeļpolaMedaļa Darts Veiders
  rasiks 20.03.19 09:49
8
0

atbildot uz gelandewagen komentāru " majonēzes vietā labāk likt sieru. Citā... "

Vairs nevēlos izmest naudu par mūsu bezgaršīgajiem un sadārdzinātajiem sieriem.

rasiks avatars
Medaļa 100 atminetas miklasMedaļa Paciņa no ZiemeļpolaMedaļa Darts Veiders
  rasiks 20.03.19 20:00
7
0

atbildot uz minkas2014 komentāru " Es ķirbjus nedu,bet šoreiz izskatās vil... "

Viss mainās, es arī kādraiz ciest tos nevarēju. 

rasiks avatars
Medaļa 100 atminetas miklasMedaļa Paciņa no ZiemeļpolaMedaļa Darts Veiders
  rasiks 20.03.19 10:38
7
0

atbildot uz gelandewagen komentāru " daļēji piekrītu, bet piemēram, Trikātas siers... "

Es neesmu liela sieru speciāliste, bet vasarā paeksperimentēju ar picām un konstatējām, ka lietot mūsu vietējos sierus cenā ap 6 eiro ir bezjēdzīgi, jo tie nav negaršīgi, bet bezgaršīgi un , ja ēd neredzot picu, kurai ir šāda siera piedeva un kurai nav, tikai piedomājot var atšķirt. Agrāk vienmēr šādiem nolūkiem patika Čedaras siers, kuri bija stiprāki, gan vājāki - šodien arī tie ir vienādā bezgaršā ar citiem līdzīgim. Pāris reizes gadā vēl lietoju īstu Čedaras sieru, ko meita atved no Anglijas , jo tur tie ir vēl ar veco garšu kā īstā Čedaras siera dzimtenē. Janvārī vestie krājumi izbeigušies, tagad iztieku bez siera. Daudzās vecākās manās receptēs sieru lietoju  bez ierunām. 

rasiks avatars
Medaļa 100 atminetas miklasMedaļa Paciņa no ZiemeļpolaMedaļa Darts Veiders
  rasiks 20.03.19 00:16
6
0

atbildot uz blusu_kerajs komentāru " Priecājos Tevi atkal satikt! "

Man par Tevi divkāršs prieks!

blusu_kerajs avatars
Medaļa BestsellersMedaļa Admins iesakaMedaļa Sensācija
  blusu_kerajs 20.03.19 00:11
6
0

Priecājos Tevi atkal satikt!

Piparmētra11 avatars
Medaļa Admins iesakaMedaļa Vecīša cepureMedaļa Masons
  Piparmētra11 20.03.19 19:52  
5
0
Es ķirbjus nedu,bet šoreiz izskatās vilinošu 🤩👍
gelandewagen avatars
Medaļa Sertificēts spoksMedaļa Dienas domaMedaļa Dienas doma
  gelandewagen 20.03.19 09:42
5
0

majonēzes vietā labāk likt sieru.

Citādi izskatās ņammīgs falšais zaķis.

Garfield avatars
Medaļa SociālistsMedaļa KārumnieksMedaļa Recidīvists
  Garfield 22.03.19 10:56
4
0

Es pat pamēģinātu. Varūt mainītu domas par ķirbjiem.   

rasiks avatars
Medaļa 100 atminetas miklasMedaļa Paciņa no ZiemeļpolaMedaļa Darts Veiders
  rasiks 19.03.19 19:03
4
0

atbildot uz norlatvija komentāru " Mmmm cik gardi izskatās!!! Vēl no bērnī... "

Kad viss sagatavots, vairs nav jāzīlē vai tas ķirbis iekšā nesāk bojāties un  gribas uzēst - bez problēmām ēd kad gribi   

rasiks avatars
Medaļa 100 atminetas miklasMedaļa Paciņa no ZiemeļpolaMedaļa Darts Veiders
  rasiks 21.03.19 20:25
3
0

atbildot uz Els Bels komentāru " ķirbji ir pretīgi un izraisa vēzi ... "

No kādiem avotiem Tev ir apgalvojums par vēža izraisīšanu?

ĶerCiet avatars
Medaļa Admins iesakaMedaļa Admins iesakaMedaļa Admins iesaka
  ĶerCiet 22.03.19 12:01  
2
0
atbildot uz rasiks komentāru " Vairs nevēlos izmest naudu par mūsu bezgaršīg... "

Tā pat kā mūsu LV kafija... Pamēģināju Vācijā un šokā kas par atšķirību... +paldies par recepti
Whitelady avatars
Medaļa Burvju klana biedrsMedaļa 1/13 kūciņasMedaļa Lai dzīvo sievietes!
  Whitelady 22.03.19 16:41
2
0

Liels PALDIES par  briniskigo recepti! Biju piemirsusi,ka ari man nikst vientuliba,neliels kirbitis un nu zinasu,kur to likt lietaa.

SAMSS avatars
Medaļa Zoles recidivistsMedaļa Kārtīgs skolēnsMedaļa Rainis
  SAMSS 19.03.19 19:56
5
5

  

197403 avatars
Medaļa ZeltrocisMedaļa SpoksMedaļa Zeltrocis
  197403 20.03.19 12:24
4
5

  

mazais28 avatars
Medaļa VienotībaMedaļa Vilkaču klana biedrsMedaļa Vampīru klana biedrs
  mazais28 20.03.19 12:02
4
5