Pie lielās augļu un dārzeņu izvēles mūsu lielveikalos, bieži vien aizmirstam mūsu pašu vienu no vērtīgākiem vietējiem dārzeņiem - balto galviņkāpostu.
Kāposts ir viena no senākajām dārzeņu dzimtām. Kāposta dzimtene ir Āzija. Pasaulē pieejamas vairāk nekā 400 dažādas kāpostu šķirnes. Pirmie kāpostu ēdieni konstatēti Šensi provincē Ķīnā 4000 gadu pirms mūsu ēras. Eiropā kāpostus 600 gadu pirms mūsu ēras ieveda ķelti. Ņemot vērā kāposta augšanas apstākļus, tas vēsturiski ilgu laiku bijis galvenā kultūra Eiropā.
Kāposts ir viens no pilnvērtīgākajiem un vienlaikus arī pieejamākajiem dārzeņiem Latvijā. Tas satur spēcīgus dabīgu dziedniecisku vielu savienojumus, kas veicina kaitīgo vielu izvadīšanu un organisma attīrīšanos. Kāposts palīdz dezinficēt ārējas brūces un uzlabot organisma iekšējo veselību.
Baltais galviņkāposts, atšķirībā no kartupeļa, labi lietojams bez termiskās apstrādes. Iegriezta kāpostgalva nav ilgi uzglabājama, tāpēc parādīšu , kā gatavoju ļoti garšīgus marinētus kāpostu salātus bez termiskās apstrādes, bezūdens marinādē, kas uzglabājami ilgstoši.