Ja astoņpadsmit pienāk, tad tīņa dienas beidzas.
Un omītes cept tortes šim notikumam steidzas.
Tās raugam piejauc miltus, cep pīrādziņus siltus,
Un taisa citus našķus, tik gardus - nepierastus.
Šoreiz cepam torti .
Izmērs atkarīgs no cepamās plāts izmēra. Manas gatavās tortes izmēri 28x32 (cm).Tortes pamats no 4 kārtām un rotāts ar divu krāsu krēmu, mandarīna rozītēm, dzērveņu želejas un groziņiem , izkārtotiem skaitļā 18 veidā.
Produkti un gatavošana.
Olu biskvīta kārtas:
olas - 4 gab.
cukurs - 4 ēdamkarotes
milti - 4 ēdamkarotes
Ar mikseri saputoju divas olas ar 2 ēdamkarotēm cukura un piejaucu 2 ēdamkarotes miltu. Lielajā cepamplātē ieklāju cepampapīru un saputoto olu masu izklāju plānā kārtā un cepeškrāsnī iekšā uz apm. 6-7 min. Uz galda paklāju dvielīti divās kārtās un izcepto biskvītu noliku ar cepampapīru augšpusē. Cepampapīru tūdaļ noņemu no biskvīta . Ar to pašu cepampapīru izcepu otru olu biskvīta kārtu.
Tumšās medus kārtas
medus - 1/2 glāze
cukurs - 1,5 glāze + 2 ēdamkarotes
olas - 3 gab.
sviests - 200 gr.( vai 100 gr. sviests + Ādažu cepamie tauki 100 gr.)
kakao pulveris - 1 ēdamkarote ar kaudzi
citrons - 1 gab.
dzeramā soda - 1 tējkarote ar nelielu kaudzīti
manna - 1 glāze
mazās apaļās pirktās piparkūkas sarīvētas - 1 glāze
milti - 4 glāzes
Palielā bļodā izkausē medu ar taukvielām. Pievieno glāzi cukura, mannu, piparkūku miltus, krējumu, kakao pulveri, citronam norīvēto mizu un pusi sulas, dzeramo sodu un visu ar koka karoti izmaisa. Pievieno 3 glāzes miltu un vēlreiz samaisa. Mikserī saputo olas ar 3 karotēm cukura un piejauc glāzi miltu. Olu masu piejauc medus masai bļodā un rūpīgi izmaisa. Sadala apm. 2 vienādās daļās un cep katru daļu atsevišķi, vienmērīgi izklājot pa visu plāti uz cepampapīra. Cepšanas ilgums apm 15-20 min. Otras kārtas cepšanai izmantoju to pašu cepampapīru.
Krēms
Piens - 0,5 l
Cukurs – 2 ēdamkarotes
Olas - 2 gab.
Milti – 2 ēdamkarotes ar kaudzīti
Maza šķipsniņa sāls.
a) vārītajam- putukrējuma krēms
35% saldais krējums - 200 gr.
Vaniļas cukurs - 1 pac.
cukurs – 1 tējkarote
b) vārītais-sviesta krēms
sviests - 200 gr
cukurs – 1 glāze
mandeļu esence – tikai 2 pilieni
Krēmu pagatavošana ir detalizēti manā rakstā.
http://www.spoki.lv/receptes/Mans-varitais-krems/611144
Apm. pusei vārītajam -sviesta krēmam pievino karoti kakao pulvera.
Pārējie produkti.
želejai - viena paciņa Alojas apelsīnu želeja, pus glāze dzērveņu vai cita sarkana ogu sula. Skābs ievārījums 0,7 l, - 2 kārtās tortē un groziņiem.
dekoriem -paliels mandarīns rozītēm, 5 lieldzērveņu ogas, 4-5 kaltēto ananāsu zaļās krāsas lapiņas un tukši dažas dienas atpakaļ ceptie groziņi - 20 gab. Groziņu cepšana un recepte rakstā. Rieksti apmalei un mazliet groziņos apakšā.(100 gr).
http://www.spoki.lv/receptes/Cepam-cepam/613985
Atklāšu nelielu manu knifiņu kā taisu mandarīnu rozītes.Želejas paciņas saturu apleju ar glāzi verdošu ūdeni un maisu līdz želantīns pilnībā izkūst. Notīru mandarīnu , sadalu daiviņās un katru daiviņu ar asu nazi sagriežu 2-3 lapiņās. Lapiņas apmērcēju padzisušā želejā un lieku groziņu cepamajās formītēs sākot no ārmalas virzienā uz viduci.(.Ja grib lielākas rozītes var izmantot zemās kafijas tasītes). idiņā vēl ieleju apm. tējkaroti želejas. Lieku trauciņus ar rozītēm ledusskapī līdz želeja sastingst. Ar spica naža palīdzību rozīte ļoti viegli izkrīt. To var likt vietā un formu tā vairs nemainīs.
Pievienoju sarkano sulu pirktajai želejai un tā gatava liešanai uz tortes.
Pārējais redzams bildēs.
Atā, bezbēdīgie tīņu gadi !