Pasaulē tiek ražoti simtiem siera šķirņu. Tos visus uzskaitīt un nevienu neaizmirst ir gandrīz neiespējams uzdevums. Tās svārstās no klasiskām šķirnēm (piemēram, mocarellas, parmezāna un Čedaras) līdz eksotiskām šķirnēm, par kurām jūs, iespējams, nekad neesat dzirdējuši.
15 visneparastākās sieru šķirnes, kas kļūs par vienu lielu pārsteigumu gardēžiem16
Ja tev šķiet, ka zilais vai baltais siers ir dīvains un eksotisks gardums, tad nedaudz maldies (tas arī zināmā mērā pieder pie klasikas). Siera gatavošanā ir tik pārsteidzošas receptes, kas no pirmā acu uzmetiena šķiet kāda joks vai izdomājums. Tomēr šie gardumi pastāv. Viņus mīl savās valstīs un tur uzskata par īstām delikatesēm.
Aicinu doties nelielā gastronomiskā ceļojumā pa siera pasauli!
Clawson Stilton Gold (Stilton) - siers ar zelta daļiņām.
Siers ar īstiem zelta ''piejaukumu'' tiek ražots Lielbritānijā.
Epoisses (Epuas) - šķidrs siers ar neparastu garozu.
Produktam ir tik bagātīgs aromāts (gaļains, atgādina svaigu liellopu gaļu), ka to aizliegts pārvadāt sabiedriskajā transportā. Siera garša ir sāļa ar vieglām augļu notīm.
Pirms lietošanas sieru ieteicams sagriezt četrās daļās. Vislabāk to ēst ar karoti.
Milbenkäse - siers, kura ražošanā tiek izmantotas īpašas siera ērces.
Siera ražošanā izmanto Tyrophagus casei sugas siera ērcītes. To fermenti nodrošina produkta nobriešanu siera vai pienskābes baktēriju vietā. Milbenkese ražošanas tradīcija aizsākās vismaz trīssimt gadu senā pagātnē.
Milbenkese garša ir pikanta un rūgta, smaržo pēc amonjaka.
Pule - dārgākais siers pasaulē.
Puskilograms pules siera gardēžiem maksās kaut kur ap 637 USD. Lai pagatavotu kilogramu produkta, jums vajadzēs pat 25 litrus ēzeļa piena. Viņi gatavo gardumu Zasavicas dabas rezervātā, kas atrodas Belgradā.
Halloumi - siers, kas nekūst.
Montebore - retākais siers pasaulē.
Siers tiek uzskatīts par vienu no retākajiem pasaulē. Pirmā pieminēšana par to datēta ar 1489. gadu. Šodien to gatavo tikai divi siera ražotāji (vēl nesen siera recepte tika uzskatīta par pilnībā zaudētu).
Montebore ir sagatavota trīs līmeņu torņa formā. Garša koša, riekstu sēņu ar nelielu skābenumu. Ir leģenda, ka šis siers bijis paša Leonardo Da Vinči iecienītākais gardums.
Tomme au Marc de Raisin (Arom o Jeune de Mark) - siers, kas nogatavināts vīnogu izspaidās.
Casu marzu - siers, kas satur siera mušiņas kāpurus.
Delikatese, ko ne katrs gardēdis var nobaudīt. Casu marzu gatavo no pecorino siera. Tas tiek turēts ilgāk par parasto fermentācijas stadiju, novedot to līdz sabrukšanas stāvoklim, ko izraisa kāpuru darbība. Sadalīšanās procesa dēļ siers kļūst neticami mīksts. Parasti to lieto kopā ar maizi un stipru sarkanvīnu.
Dilano Black Lemon (Black Lemon) - melnais siers ar citrona garšu un koka ogļu piegaršu.