local-stats-pixel fb-conv-api

Kā kaļ Damaskas tērauda nažus31

1268 4

Fantastiski skaistie naži ar rakstainajiem asmeņiem ir ne tikai dizaina priekšmets, bet arī ārkārtīgi labs instruments. Damaskas tēraudu iegūst sakaļot dažādus tēraudus un šī senā kalēja metināšanas metode, ar kuru savieno vairākus metālus ar dažādu oglekļa sastāvu pastāv kopš dzelzs laikmeta pirmssākumiem. Dzelzs bija liels deficīts, un, sakaļot vienu vecu nazi ar otru, reizēm gadijās metāli ar dažādu oglekļa saturu. Un tad kāds ievēroja, ka veidojas skaisti raksti, un arī šis nazis ir labāks, un sāka kaut ko tādu veidot speciāli...Toreiz molibdēna, hroma un niķeļa klātbūtne dažādās rūdās bija nejauša, tagad tie tiek pievienoti īpaši, lai veidotos labāka struktūra. Sakalti divi vai vairaki dažāda sastāva oglekļa tēraudi tad arī veido to brīnumu, kuru sauc par damasku. Apgalvojums par to, ka damaskas tērauda recepte kādreiz ir bijusi nozaudēta, ir kļūdains. Tādā gadījumā runa ir par bulata tēraudu, kuru, atšķirībā no damaskas tērauda, iegūst, kausējot tīģelī.

« 1  2  3 »
1268 4 31 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 31

0/2000

Kūūl. emotion Kursa darbu par šiem rakstīju. Vēl viens iemesls šī tērauda stiprībai ir fakts, ka ražošanas procesā tajā spontāni rodas arī oglekļa un cementīta nanošķiedras..

37 1 atbildēt

Foršs raksts!

BET... Vispār jau NESKAITĀMAS reizes damaskas tēraudu nelocīja...

Neatceros, cik tieši, bet ir noteikta robeža (vairāki desmiti reižu), cik varēja locīt- citādi metāla kārtas kļūst pārāk plānas vai pati masa pārāk homogēna(viendabīgs metālu maisījumsa), un pazūd pati damaska jēga- dažādu metālu lokšņu sajaukums...

Kautkā tā... emotion

15 0 atbildēt

Raksts ir labs, bet Damaskas tērauda recepte šodien nav zināma.

Vistuvāk tam bija viens kalējs no ASV, tomēr viņš to recepti paņēma līdzi kapā. Un neviens šodien nav bijis spējīgs ko līdzīgu atkārtot. Gan samuraju zobeni, naži, dunči, arī tas, kurš ir redzams bildēs nav īstais damaskas tērauds, bet gan modernais damaskas tērauds. Metāla raksti gandrīz sakrīt, bet tikai gandrīz, jo 21.bildē ir redzams īstais damaskas tērauds, kuram ļoti labi var redzēt, ka metāla slāņi ir nevis paralēli, bet gan izmētāti pa visu metālu, savukārt pārējie ir modernie tēraudi, jo ļoti labi var redzēt simetriskos rakstus. Šodien ir tehnoloģijas, kas ļauj ražot moderno damaskas tēraudu. Ja modernais damaskas tērauds nodilst ar jebkuru cirtienu, tad īstais damaskas tērauds ar katru cirtienu it sevišķi pret metālu, pats uzasinājās, un saglabāja savu asumu praktiski mūžīgi.

11.bildē ir modernā damaskas tērauda lokanība, tomēr īstā damaskas tērauda plastiskums nav pat uz pusi sasniegts. Īstā damaksas tērauda zobenus varēja salocīt kā to nazi, un tomēr tas bez pieliktās slodzes bija pilnīgi taisns, un vicinot to tas nelocījās. Kā jau minēju, īstie metāla ražojumi nav pat jāasina, kamēr modernie nodilst. Damaskas tērauda recepti pazaudēja tikai pēc tam, kad kristieši iekaroja tuvos austrumus. Pirms tam kristieši kāsa vienos vārtos, jo damaskas tērauda zobeniem bija nenormāls pārsvars dēļ tā, ka bija ļoti viegli, tos vicināja kā pātagas, un kamēr bruņinieki ar standarta zomenu cirta vienreiz, tikmēr ar damaskas tēraudu to kristieti jau filēja detaļās, jo bruņas bija pārcirstas, un tas zobens vēl joprojām bija ass. Tāpēc arī damaskas tērauda zobeni un naži bija mēness formā, jo tas deva papildus formas stabilitāti, vienlaicīgi ļaujot to izkalt apmēram 2mm plānu, un cērtot ar to, to vienlaicīgi uzaisināja (tāpat, kā mēs daudzi virtuvē uzvelkam nažus uz asinātāja, kas ir vai nu metāla ripiņas, vai nu cita metāla šķēre).  

Domāju, ka drīz varētu atklāt īstā damaskas tērauda recepti, jo mans uzskats, ka galvenais noslēpums ir karsēšanas temperatūra un citu metālu klātbūtne tēraudā, kaut kādā veidā iegūstot unikālu cementējošo kārtu gan izstrādājuma virsmā, gan arī iekšējos slāņos, tādā veidā dažādu metālu cietība vai mīkstums kopsakarībā deva gan cietību, gan arī lokanību. Līdzīgi kā ar dārgakmeni rubīnu - tikko izraksts tas ir sarkanīgs matēts stikliņš, un spilgo krāsu un caurspīdīgumu tas iegūst tikai pēc termiskās apstrādes apmēram 500 grādu karstumā vairāku stundu garumā. Viens no variantiem būtu, piemēram, zobena izkalšana, pēc tam to ilglaicīgi karsējot dažādās temperatūrās, tādā veidā katra metāla kristālu režģis ieņemtu ideālo pozīciju, kas mijiedarbojoties visā asmenī dotu iespēju locīt asmeni, vienlaicīgi tas saglabā savu cietību un asumu. Un sākot ar metālu, kam ir visaugstākā temperatūra, tam vispirms sakārto režģi, pēc tam temperatūru pazemina, lai iepriekšējie metāli nemaina savu režģi, kamēr citi metāli sāk sakārtoties. Līdzīgi kā stiklam - tikko uzpresēts vai izpūsts, tam iekšā ir spriegumi, kurus noņem atkārtoti karsējot dažādās temperatūrās dažādu laika periodos.  

12 0 atbildēt

Nazim ir viens labs tests ... iebāz savu nazi akmens sienas šķirbā un uzkāp uz tā ...

ja nazis izturēs Tavu svaru un nesalūzīs (var saliekties) tad nazis ir OK

bik besij šie ļautiņi kas saražo superpuper cietus nažus, kuri pat vistas kaulus sadauzot salūzt lupatās ...Nazim ir jābūt no "mīksta" metāla - lai ar "no ielas pagrābtu akmeni" var to uzasināt ...

9 0 atbildēt

Starpcitu, Damaskas tērauda nažu pagatavošanas kūltūra ir no sen seniem laikiem, to nažu musturu veidols ir iepublicēts vienā angļu žurnālā... Kolekcionāriem šie iet ļoti pie sirds + 

7 0 atbildēt

Skaisti nazīši  emotion 

2 0 atbildēt

Leposimies ar pašmāju AUTINE TOOLS ar satriecošu kvalitāti veidotie darba rīki emotion

2 0 atbildēt

Vis process parādīt nu ļoti foršā veidā un tepat pie mums LV http://www.youtube.com/watch?v=J3nojb-gFH4

2 0 atbildēt

Beidzot kāds ir uzrakstījis par Damaskas tēraudu!!!!

2 0 atbildēt

Super! emotion

Bet cik ļoti tad viņs lokans ir?

Piemēram, parastais Maximas 20cm garais nazis, kur 10cm ir asmens, lokās kādus 5mm.

Saprotu, ka īsti nedrīkst salīdzināt šādus nažus, bet nu kādam atskaites punktam arī jābūt.

1 0 atbildēt

Baigi smukie ir tie naži!

Pēc tehnoloģijas skatoties, par 5 eur tādu laikam neiegūt?

Bet interesanti, vai mūsdienu meistarotie naži ir apveltīti ar to leģendāro priekšteču īpašībām?

1 0 atbildēt
Labs raksts
1 0 atbildēt
A kur sitos varetu nopirkt man loti gribetos un vini ir baigi smukie! Pargajienos loti noderigi .
1 0 atbildēt

Nu tad uz priekšu, gaidam tādus pašus rakstus no tevis. Pagaidām, kā skatos, vēl neesi mūs ar kautko tādu mūs iepriecinājis.

1 0 atbildēt
Interesanti palasīt. Par tādu lasīju pirmo reizi. emotion
1 0 atbildēt
greeks straadaat, bufetee, aiz stikla es ar labpraat paaris desmitus taadu acu priekam tureetu! :)
1 0 atbildēt
Es gribētu tādu.
0 0 atbildēt

Lai uztaisītu to pašu rakstu kuru viņi, man vajadzētu visu mūžu...

0 0 atbildēt

Ir jau lasīts, bet tik un tā interesants, tik ļoti briesmīgas bildes.

0 0 atbildēt
Un tas skaistais raksts tika iedurts pretinieka miesā. Forši.
2 2 atbildēt