local-stats-pixel fb-conv-api

Zemes pārdales debate Namībijā 🇳🇦5

42 0

Sveiki,

Es savos iepriekšējos rakstos jau pastāstīju par zemes pārdales debatēm Dienvidāfrikā, un ka daudzi vēlas, lai valstī tiek ievests komunisma režīms. Dienvidāfrikā notiekošā dēļ daudzi Namībijas iedzīvotāji sāka ,,iedvesmoties” no tā, un tagad grib, lai tas pats notiek viņu valstī.

Namībija ir valsts Āfrikas kontinenta Rietumdienviddaļā, un tās pirmie iedzīvotāji ir San, Damara, Nama ciltis un bušmeņi. 14. gadsimtā sāka Ienākt Bantu tautas, un izspieda pamatiedzīvotājus. Tad 19. gadsimtā daļa teritorijas bija britu pakļautībā, bet tad visu teritoriju pārņēma Vācijas impērija 🇩🇪, un tur valdīja līdz 1915. gadam. Pēc 1. pasaules kara Dienvidāfrika 🇿🇦 pārņēma kontroli līdz pat 1990. gadam.

Pagājušajā gadā Namībijas prezidents Hage Geingobs paziņoja, ka valdība apsver ,,radikālu zemes pārdali” ar kompensāciju zemju īpašniekiem un lauksaimniecības sektora radikālām izmaiņām. Valsts plāns ir atdot 43% lauksaimniecības zemes melnādainajiem līdz 2020. gadam, jo līdz 2015. gadam tikai 27% zemes tika iedotas.
Pēdējos 5 gadus jau ir iztērēti 1,1 miljards N$, lai tiktu nopirktas 155 fermas un lauksaimniecības zemes(ap 836 000 hektāru platībā), un tad tās iedotas namībiešiem lietošanai. Pagaidām tikai 365 namībieši(nevis 579, kā bija plānots) ir tikuši novietoti starp 104 fermām.
Ministrs Utoni Nojuma paziņoja, ka plāno vēl iegādāties ap 3,1 miljonu hektāru zemes, bet valdībā netiek pareizi plānots budžets, lai atliktu naudu fermu iegādei.

Negatīvā puse ir tāda, ka valdība pat grib pieņemt likumus, ka ārzemniekiem ir aizliegts piederēt vai pirkt fermas valstī. Pagaidām ārzemniekiem pieder ap 281 fermas. Vēl ir varbūtība, ka zemes noņemšana no pašreizējiem fermeriem var radīt sekas, ko piedzīvoja Zimbabve 🇿🇼, kad kvalificētie fermeri tika izdzīti no valsts, kas radītu pat badu.

Daļēji šī debate ir pacēlusies, jo tagad Namībija pārdzīvo ekonomisku krīzi. Valdībā ir liela korupcija, nepareiza līdzekļu izmantošana, tāpēc valsts pazaudēja pat miljardus. Tāpēc valstī ir stingra kontrolē par kredītu izsniegšanu, konkontrolē NAMFISA. Vēl ir plāns likt azartspēļu biznesiem maksāt nodokļus. 🎰
Valdošās SWAPO partijas ministrs Džerijs Ekandžo izteicās, ka valstī, kurā ir daudz derīgo izrakteņu kā dimanti ⛏💎, Urāns utt., nevajadzētu būt liela nabadzība. Viņaprāt konpānijām, kura iegūst ienākumus no izrakteņiem, vajag daļu no to ienākumiem ieguldīt infrastruktūrā 🏘🏗🚟, jo citādi ,,parastajie iedzīvotāji” nejūt tos ienākumus, ko valsts iegūst mo izrakteņiem(tie sastāda ap 8% no valsts GDP).

Par piemēru var minēt valsts aviolīniju ,,Air Namibia” 🛩 Šī aviolīnija piedzīvo grūtus laikus, jo jau dažus gadus operē bez pietiekamiem ienākumiem, tāpēc ir atkarīga no valsts izsniegtiem kredītiem, kuri pēdējo 7 gadu laikā jau sasnied ap 7 miljardu Namībijas $. Daži tās darbinieki pat ir sākuši lūgties Dievam, lai aviokompānija ebeihtu savu darbību. 👏🏿

PS Es mēģināju cik saprotami var pārtulkot informāciju no interneta pieejamiem rakstiem. Cerams, ka patika. 🙃

Fakti par Namībiju:
*galvaspilsēta- Windhoek;
*iedzīvotāju skaits~2,6 miljoni;
*rasu sadalījums- melnie~85%(San- 3%), baltie-7%, jaukteņi 8%, citi- 0,5%;
*valūta- Namībijas dolārs(NAB);
*vissausākā valsts Subsahāra Āfrikā;


Izmantotie avoti:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Namibia
https://www.africanfarming.com/land-expropriation-namibia/
http://www.observer.com.na/index.php/opinions/item/9488-government-on-extortion-mission
http://www.xinhuanet.com/english/2018-02/12/c_136970604.htm
http://www.saba-news.org/category/namibia/
https://www.google.co.za/amp/s/www.newera.com.na/2018/03/23/n1-1-billion-spent-on-resettlement-farms/amp/
https://m.news24.com/Africa/News/namibia-tables-bill-to-ban-foreign-ownership-of-land-report-20161116

Video par to, kā zemes pārdales reforma var negatīvi ietekmēt lauksaimniecību.
42 0 5 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 5

0/2000
Kur melnie pie varas, tur pagrimums.
10 2 atbildēt

Raksts labs un tiem, kam tas interesē arī to novērtēs, bet no savas puses personīgi par šo tēmu varu teikt - I couldn't care less.

0 0 atbildēt

👌

0 0 atbildēt