local-stats-pixel fb-conv-api

Reliģiskais sekulārisms5

42 0

Sveiki,

Ilgstoši vēsturē daudzās civilizācijās reliģija bija savienota ar valsts pārvaldes sistēmu. To likumi bija balstīti uz pastāvošo reliģiju, un to sludinātājiem(priesteriem) bija tik pat liela vara kā karaļiem, valdniekiem, sultāniem utt.
Bet nesenajā vēsturē reliģija pamazām sāka zaudēt savu varu, jo sabiedrības vēlējās to atdalīt no valsts pārvaldes sistēmas. Tad parādījās tā saucamais ,,reliģiskais sekulārisms”. Eiropā tas jau praktiski ir noticis, un daudzās valstīs pastāv reliģiskā brīvība.
Ideja par reliģiski sekulāru sistēmu parādījās jau senajā Grieķijā un Romas impērijā no filozofiem kā Marka Aurēlija. Tad šī sistēmas ideja Renesanses(jeb apgaismības) periodā atjaunoja slavu, jo cilvēki to redzēja kā ceļu uz modernāku sabiedrību.

Tagad reliģiskā sekulārisma sistēmas popularitāte izplatās arī musulmaņu valstīs. 20. gadsimtā daudzas muslmaņu valstis kā Afganistāna 🇦🇫 bija sekulāras, kur sievietes pat staigāja minisvārkos, bet kari un Vahabisma(Wahhabism- angliski) izplatība pārveidoja valstis par stingri reliģiozām. Mūsdienās Turcija ir oficiāli sekulāra valsts. 🇹🇷 Pagājušajā gadā Tunisijā 🇹🇳 tika mainīta valsts konstitūcija, lai atļautu musulmaņu meitenei apprecēties ar vīrieti neskatoties uz viņa reliģisko piederību. Tā kā Tunisija skaitās musulmaņu valsts, tad ilgstoši pēc likumiem netika atļautas laulības starp musulmaņu sievietēm ar vīriešiem no citas ticības, ja vienīgi viņi pāriet Islāma ticībā.

Tas man liek aizdomāties, vai nākotnē pasaule paliks mazāk reliģioza. Mūsdienās ar informācijas pieejamību un zinātnes progresu, kurš izskaidro dabas parādības, cilvēki sāk redzēt reliģiju no citāda skatījuma. Varbūt ateisti un agnostiķi būs pārākums?
Ir pat paredzējums, ka nākotnes reliģija būs kā ,,Zvaigžņu karu” filmās, kur cilvēki ticēs augstākam spēkam vai enerģijai, bet nebūs stingri reliģiozās sistēmas.

Varat izteikt savus nākotnes paredzējumus komentāros 📝

Irākiešu YouTuberis par sekulārisma izplatību Arābu pasaulē.
42 0 5 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 5

0/2000
Nav man noteiktas nostājas par reliģiju, taču sāk parādīties liela ienīstība pret cilvēkiem, kas obligāti cenšas pierādīt to, cik reliģija ir slikta un nepareiza, kā arī nepatiesa. Ja ir cilvēki, kuriem ticība un reliģija palīdz un atvieglo dzīvi, tad kāda jums daļa? Kādēļ obligāti ir jāpierāda, ka tam cilvēkam nav taisnība, bojājot viņa garīgo un radot konfliktu?? Vai arī 2 gadus vecam bērnam ar putām uz lūpām cenšaties pierādīt, ka Santa klauss neeksistē? Vai cilvēkam, kuram ir nesasniedzami mērķi katru dienu bojājat cerības, sakot, ka viņamnekas neizdosies? Vai tiešām ir jābūt tādiem pakaļām, un vienīgais veids, kas jums liek justies labāk ir diršoties ar citiem, uzspiežot savu taisnību? Galu galā, vai domājat, ka citi nav apsvēruši pretējo un jūsu domas tāpat nesaprot? Vienkārši tipisks pakaļas uzvešanās stils. Daudzi arī dirš, ka ticīgie uzspiež savu reliģiju ... vismaz manu draugu lokā neviens no ticīgiem man neko nav centies uzspiest, turpretī ateisti vienmēr cenšas kaut ko pierādīt. Protams, arī nesaku, ka cilvēku, kas uzspiež savu reliģiju pavisam nav. Tādēļ viss augstāk minētais ir tikpat labi attiecināms uz tiem, kas spiež virsū ar savu ticību. Nobeigumam, gribu teikt, ka morāle bija pateikt to, lai cilvēki nelien viens otra dzīvē un neradītu konfliktus dēļ atsevišķiem uzskatiem. Esat pozitīvāki un runājat par tēmām, kuras nerada masu ienīstību. Paldies
2 0 atbildēt

👌

0 0 atbildēt

 emotion 

0 2 atbildēt