local-stats-pixel fb-conv-api

Jemenas pilsoņu karš – lielākā humānā krīze 21. gadsimtā!19

20 1

Šis būs raksts par Tuvo austrumu valsti Jemenu, kurā jau no 2015. gada plosās intensīvs pilsoņu karš. Šajā rakstā tikai pavisam virspusēji tiks apskatīta tēma, jo, lai detalizēti apskatītu kādu no iesaistītajām pusēm, būtu jātaisa arī atsevišķs raksts. Šis ir mans pirmais raksts, tāpēc heiteri, lūdzu, neesiet pārāk agresīvi.

20 1 19 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 19

0/2000
"Pilsoņu karš". Kāpēc cilvēki vēljoprojām Jemenas karu sauc par pilsoņu karu, ja vienīgais iemesls, kāpēc šis karš eksistē ir ASV atbalstītās Saūda Arābijas militārās darbības šajā valstī. Un nosaukt Houthis par reliģiskiem ekstrēmistiem ir pretty dumb, ņemot vērā, ka neviena no šīm "teroristiskajām organizācijām" cīnās tikai un vienīgi par politisku varu, nevis dēļ reliģijas. Un par to šiītu/sunnītu konfliktu arī ir uzrakstīts bs - Irāna, kurā vairākums cilvēku ir šiīti, ir sabiedrotie ar tādām valstīm kā Sīrija vai Libāna, kurās ir vairāk sunnītu, kā arī ir viena no valstīm, kas ļoti aktīvi atbalsta palestīniešu neatkarību no Izraēlas kolonizatoriem (Palestīnā arī ir vairāk sunnītu kā šiītu). Tuvo Austrumu konflikta cēlonis nav reliģija, bet gan rietumu imperiālisms.
1 0 atbildēt

tādas likstas arī ir Latvijā, piedevām vēl nodokļus maksājam.  pilsoņu karšemotion  

0 0 atbildēt

 emotion 

virs 9 mini raksta, tas bērns kādreiz nākotnē dos labumu pasaulei, ticiet man, tāpēc arī atbalstiet kā mākat un varat.

0 0 atbildēt

Es pilnīgi piekrītu, ka tas nav pilsoņu karš, bet, lai rakstā es varētu rakstīt ka tas nav pilsoņu karš, bet gan kaut kas cits, man to sīki un detalizēti vajadzētu argumentēt, kāpēc tā ir, jo savādāk es radītu dezinformāciju priekš cilvēkiem, kuri par šiem konfliktiem īpaši neinteresējas, ko es pa visam nevēlos.

Es necenšos attaisnot Izraēlas valdības darbības, es vienkārši uzskatu, ka ebrejiem bija tiesības atgriezties zemē kurā tie bija dzīvojuši pirms 2000 gadu, protams, kā viņi to ir izdarījuši, slepkavojot un iznīcinot palestīniešus nav pareizi un viņu darbības vajadzētu sodīt, es vienkārši nepiekrītu, ka viņi ir kolonizatori, es lietotu citus vārdus, ebreju raksturošanai.

Krievija anektējot krimu juridiski pamatojās uz Krimā notikušo referendumu, tava versija ir tā, ar ko krievijas mēdiji apstrādāja krievus.

Pirmkārt, tu raksti "lai rietumvalstis varētu teikt, ka šo valstu iedzīvotāji grib "režīma maiņu"", kas tev liek domāt, ka iedzīvotāji negrib režīma maiņu. Tas ir tik populāri starp sazvērestības teoriju piekritējiem teikt, ka īstenībā cilvēki nemaz tā īsti negribēja režīma maiņu, bet to izraisīja ASV un tā ir atbildīga par pilnnīgi visu.

Otkārt,  tu raksti: "Es vairāk uztraucos par lobijiem, kuri daļeji vai pilnībā kontrolē rietumvalstu ārpolitiku un iekšpolitiku", pastāsti tu man kādi tavuprāt lobisti vada Vācijas kancleri Angelu Merkeli, man ļoti gribas zināt tavu viedokli šajā ziņā, ja tu vari tik droši teikt, ka rietumvalstis ir lobistu kontrolētas.

Īstenībā šie divi tavi izteicieni, ir teoriju un sazvērestību radīti un iespējams pat nav tuvu ptiesībai(tikai iespējams).

Es nekad nebūtu tik drošs, lai pie komentāriem, kuri ir tapuši, lai diskutētu par ārpolitikas jautājumiem pierakstītu, ka es neizmantoju sazvērestības teorijas, ja daudzas, lietas mums ir tik stipri iegājušas apziņā, ka mēs pat nepamanām, ka tās var arī nebūt īstas.

P.S Es nespēju saprast, kur es esmu pieminējis ka rietumu noziegumiem ir ''sazvērestības teorijas? Ja es esmu radījis pārpratumu, tad es tagad droši varu pateikt, ka es nedomāju, ka rietumu noziegumiem ir ''sazvērestības teorijas.

0 0 atbildēt

Tagad es sapratu, ja tu dali ebrejus no izreliešus atsevišķi, tas visu maina(kas nav tas pareizākais, jo ar vārdu izrelieši tik apzīmēti visi Izraēlas pilsoņi, tajā skaitā arī palestīnieši un citas nacionalitātes) Bet es tagad tev piekritīšu šajā jautājumā.

Runājot par Krimu, tas nav vēsturisks fakts. Pirmkārt, tur senāk vispār nedzīvoja slāvi. Otkārt, pat Vidzemes teritorija ir ilgāk atradusies zem Krievijas impērijas nekā Krima. Tas viss vienkārši ir propagandas radīts. Jo krievi Krimu skaita par vietu, kur tie ieguva uzvaras karā pret Osmāņu impēriju, tāpēc viņu apziņā ir šis fakts.

Par Lībiju ess tev pilnīgi piekrītu, jo tas pat ir pierādīts, kā amerikāņi apmeloja Kadafī. Par Irānā notiekošo manas zināšanas nav pietiekoši pilnīgas, lai es par to varētu, kaut ko iekomentēt. Bet runājot par Sīriju, tur cilvēki gribēja režīma maiņu, protams, viņi nekad nebūtu gribējuši tik asiņainu un  tik ļoti ārvalstu interešu piesātinātu režīma nomaiņu. Man vienreiz bija saruna ar sīrieti par šo tēmu, kur man pateica tā, ka rietumu mēdiji daudz maz stāsta taisnību par Sīrijā notiekošo, bet krievu mēdiji ir pilni melu, un šiem vārdiem es ticēšu daudz vairāk, nekā kaut kam rakstītam internetā.

Manuprāt tautas gribu pēc režīma maiņas, ļoti labi parādās Jemenā, jo jau 2011. gadā sākoties pilsoņu karam, pietika ar to, ka tika nomainīts prezidents, un tā tas 2012. gadā beidzās, bet tautai jūtot, ka izmaiņu nebūs, tās cerības tika pilnībā iznīcinātas, tāpēc sākoties nākošam pilsoņu karam Huti varēja tik ātri pārņemt vadību valstī, jo tagad viņiem bija tautas atbalsts, protams, ar laiku Pilsoņu karš Jemenā kļuva par kaut ko vairāk, kā tikai Pilsoņu karš, un tauta vairs neatbalsta īsti neko, kā tikai ātrāku mieru.

Sākotnēji es biju domājis, ka tu runājot par režīmu maiņu biji domājis tieši Jemenu un Sīriju, jo tās tu biji pieminējis. Tāpēc es pieminēju, ka tu balsties uz teorijām, bet ņemot Lībiju vai Irānu, tur protams es tev pilnīgi piekrītu. Kā arī es piekrītu, ka Sīrijā režīms tika gāzts ar ASV svētību, bet tomēr tam bija tīri liels tautas atbalsts.

Vāciju es paņēmu tāpēc, ka tu biji rakstījis, ka rietumvalstis ir lobistu ietekmētas. Tā vairāk bija pieiešanās pie vārdiem, nekas vairāk, jo skatoties uz Vāciju, tur lobistu ietekmi ir tiešām grūti manīt.

''Tomēr šī raksta jēga nebija, lai tas saturētu bieži vien izskanējušu informāciju par kādu no karojošajām pusēm(savas domas par Irānu es piemināju komentārā), kura nav un visticamāk nekad netiks pierādīta, cik katrs ir nogalinājis vai finansējis kādu, bet gan izklāstīt oficiāli apstiprinātus faktus(piekrītu, ka salīdzinot sunītu un šiītu savstarpējās attiecības pārspīlēju mazliet). Jo uzrakstīt rakstu, kas balstās uz teorijām un sazvērestībām ir daudz vieglāk''    Izlasot šo tekstu pat vairākas reizes es vienalga nespēju saskatit savu nostāju, bet OK, pieņemsim, ka rakstot šo rindkopu es biju vairāk nostājies amerikas pusē. Es vienkārši ar to visu gribēju pateikt, ka mūsdienās ASV iesaiste un ietekme tiek mazliet pārspīlēta, jo jāsaprot, ka tā vairs nav tik varena un dižena kāda tā bija agrāk, jo pamazam šī impērija brūk. Mūsdienās vairāk būtu jāskatās uz Ķīnas pusi, īpaši ja runā par Āfriku, bet tas ir tikai MANUPRĀT.

Uz to es arī domāju, ka mūsu diskusiju, kura bija pārdomu pilna, vajadzētu beigt. Jo pamatā lielākoties esam atraduši kopsaucējus kam abi varam piekrist.

Bija interesanti skatīties, kā mūsu komentāri paliek tik garāki un garāki.(manuprāt, te pat varētu radīt vismaz vienu pārdomu rakstu par globālo situāciju pasaulē no mūsu komentāriem,lol)

0 0 atbildēt

Man sāk likties, ka tas nekad nebeigsies.

Es to saprotu un ļoti labi zinu, bet pēc valsts konstitūcijas, tomēr izrēlieši ir visi Izraēlas pilsoņi

Daļa cilvēku gribēja un aizvien grib režīma nomaiņu Sīrijā, bez šī priekšnoteikuma karš vispār nevarētu sākties, protams redzot karu, cilvēki sāk atbalstīt to pusi kura visātrāk var ieviest mieru. Veigsmīgās revolūcijās ne vienmēr vajag vairākumu tautas atbalsta, bet gan pietikoši daudz neapmierināto, kas ir gatavi mirt par izmaiņām valstī un "par labāku nākotni".

Es piekrītu ka Sīrijā atbalsts Asadam ir bijis pietiekoši liels, bet pēdējos gados pirms Pilsoņu kara, tas bija sācis kristies augot neapmierinātībai valstī un to vienkārši izmantoja ASV.

Es neminēju, ka Sīrieši gribēja ASV iesaisti, tāpat kā jebkuras citas valsts iejaukšanos.

Par Ķīnu es biju domājis raugoties perspektīvā. Jo tā pielieto citas metodes nekā ASV, tāpēc Ķīnas ietekme izpaudīsies daudz lēnāk, bet kad tā sāks parādīties būs jau par vēlu. Ķīna neizmanto iekarošanas politiku, kur valstī tiek gāzts režīms un ielikts jauns labvēlīgs režīms, bet gan ekonomiski pakļaujot valstis, aizdodot tādas summas, kuras nabadzīgās valstis nekad nespēs atdot.

0 0 atbildēt

Pasludinot jewish state, tika oficiāli atzīts, ka pamat iedzīvotāji Izraēlā ir ebreji un to piekoptā reliģija, tradīcijas un kultūra ir galvenā valstī, tur vispār nekas nav pasludināts, ka ebreji ir pārāki par palestīniešiem. 

''Bet izraēlas pilsonību nosaka, tas ir pasaka, kuri sevi varēs saukt par izraēliešiem, Israeli citizenship law, kas balstās uz law of return, kas ir viens no pamatlikumiem. Tas nozīmē, ka tava versija ir klaji meli un propoganda."' Ar šo es gribēju pateikt, tu sakot, ka konstitūcija(pamatlikumi) neparedz, kas ir izrēlieši, esi centies maldināt.

"Manuprāt, tas, ka palestīnieši tiek izdzīti no mājām, lai tā vietā celtu mājas ebrejiem jau ir pietiekams pierādījums. Vai arī atšķirīgie sodi par arāba vai ebreja nogalināšanu." Parādi man kaut vienu gadījumu, kur palestīnieši ir nelikumīgi izddzīti no mājas, vai arī, kur ir rakstītis, ka sodi ir atšķirīgi par arāba vai ebreja nogalināšanu.

0 0 atbildēt

Gandrīz visu karu cēlonis ir dažu varaskāru cilvēku ambīciju rezultāts.

Un cieš visa tauta!

Varbūt vienkāršāk būtu tos dažus mērgļus pakārt, nekā likt mirt simtiem tūkstošiem?

0 0 atbildēt