local-stats-pixel fb-conv-api

Latvijas Specvienības5

35 0

Izrādās, ka policijai ir divas šādas īpašās vienības – „Alfa” un „Omega”, kuru kompetencē ietilpst dažādu nemieru savaldīšana, sabiedriskās kārtības nodrošināšana un reaģēšana uz ārkārtas situācijām. Bet bieži vien nav skaidrs, ar ko šīs vienības atšķiras un par ko tās atbild.
Tāpēc vērsāmies policijā ar lūgumu skaidrot, kādos gadījumos šīs specvienības tiek piesaistītas un kādas atšķirības starp tām pastāv?
Kā galveno atšķirību, Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kārtības policijas pārvaldes priekšnieks Aleksandrs Bukēvičs min Alfas piederību Kārtības policijai, bet „Omegas” – Kriminālpolicijai. Pēc viņa teiktā, speciālo uzdevumu vienības Alfa darbinieku pienākumos ietilpst gan patrulēšana ielās, gan sabiedriskās kārtības nodrošināšana masu pasākumos. Kā jau speciālo uzdevumu vienībai, tai jāreaģē arī uz notikumiem, kuros nepieciešama ātra reaģēšana, piemēram, bīstamu un bruņotu noziedznieku aizturēšanas operācijas. Bet visā visumā tā ir patruļpolicijas vienība, kas ir īpaši sagatavota arī pūļa savaldīšanai un darbam masu nekārtību laikā. Tieši Alfas darbinieki nodrošinājuši sabiedrisko kārtību 16.marta, 9.maija, 13.janvāra, NATO samita un daudzos citos masu pasākumos.
Pēc policijas pārstāvju teiktā, sabiedrība bieži vien pārspīlē „Alfas” klātbūtni. Nav tā, ka šī ir izsitēju brigāde, kas dodas apspiest demokrātiskas valsts garantētās iedzīvotāju pamattiesības.
„Alfas” darbinieki būtībā ir speciāli apmācīti un labi trenēti policijas darbinieki, kas vajadzības gadījumā dodas uz vietām, kur varētu izcelties masu nemieri. Cilvēki bieži vien iedomājas, ka Alfas darbinieku klātbūtnei jābūt īpašam, ārkārtējam notikumam, taču tas gluži vienkārši ir viņu pienākums. Viņi ir speciāli apmācīti un aprīkoti šādām situācijām un cilvēkiem nevajadzētu viņu klātbūtni dramatizēt. Savukārt, „Omega” būtībā ir pretterorisma vienība, kuras pamatuzdevumi ir ķīlnieku atbrīvošana un īpaši bīstamu noziegumu atklāšana. Šo specvienību izmanto nevis, lai reaģētu uz esošo situāciju, bet gan tajos gadījumos, kad sevišķi bīstama situācija ir jau izveidojusies. Kā otru „Omegas” pamatfunkciju policija min bīstamu sprāgstvielu meklēšanu, piemēram, situācijās, kad tiek saņemta informācija par kādu objektu, kurā izvietots spridzeklis.
Kas attiecas uz baumām par to, ka uz Bausku nosūtīta nevis „Alfa”, bet „Omega”, tad tām, pēc policijas teiktā, nevajadzētu ticēt, jo katra specvienība rīkojas savu spēju un kompetences ietvaros un nav jēgas sabiedriskās kārtības nodrošināšanai izmantot „Omegu”, ja „Alfa” tam ir labāk apmācīta.
Runājot par gadījumiem, kad šo specvienību darbinieki it kā nepamatoti aizturējuši un fiziski ietekmējuši nevainīgus cilvēkus, tad šiem cilvēkiem likumā ir paredzēta iespēja ar sūdzību vai iesniegumu vērsties pie Rīgas reģiona policijas pārvaldes vadības. Ja aizdomām par dienesta pilnvaru pārkāpšanu ir pamats, tiek nozīmēta dienesta izmeklēšana, kuras laikā visi šie apstākļi tiek rūpīgi izmeklēti un gadījumos, kad pilnvaras pārkāptas, darbinieks saņem atbilstošu disciplinārsodu. Savukārt, ja ir aizdomas par policijas darbinieka iespējamu pretlikumīgu rīcību, izmeklēšanu veic Valsts policijas Iekšējās izmeklēšanas birojs.



35 0 5 Ziņot!
Ieteikt: 000
Izmantotie avoti:
http://www.kasjauns.lv
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 5

0/2000

Latvijai ir tik profesionāla specvienība, ka viņai pat ir savs video, kas sastāv no slaidšoviem un aprakstīts Angliski.. Tā turēt !

4 1 atbildēt

Mums reiz Omega uz skolu atbrauca , kad kāds piezvanīja un pateica direktoram , ka bumba ielikta. Čalis negribēja vēstures pārbaudes darbu rakstīt. Dabūja labi samaksāt...

3 0 atbildēt

atbildot uz LoL komentāru " jaa chista.....Latvija ir kautaada pakistaan... " kapēc mūsējiem nevarētu būt M4 kas ta mūsējiem ar bisēm būtu jāskraida? nu un ka viņi lec no helikopteriem un brien pa ūdeni varbūt tās ir mācības kas zin kādās operācijās viņiem būs japiedalās.

2 0 atbildēt

phuu..tagad jūtos daudz drošāk šajā valstī...emotion emotion emotion emotion emotion emotion emotion emotion emotion

1 0 atbildēt