local-stats-pixel fb-conv-api

Padomju laika iestudētās fotogrāfijas80

392 2

Bieži vien nākas dzirdēt par to, ka dzīve PSRS bija laba, tomēr, kas tieši bija labs, paliek nepaskaidrots. Ņemot vērā PSRS propagandas un cenzūras apmērus šis jautājums ir grūti atbildāms, jo, paši saprotat, ka jebkurs sasniegums tika uzpūsts vēl lielāks, bet neveiksmes tika noklusētas. Par to plašāk šeit.

Tie, kas apgalvos, ka presē viss bija smuko, nemaldīsies. Publicējamās fotogrāfijas tika iestudētas. Galvenā to pazīme bija saule. Jebkurā fotogrāfijā jūs redzēsiet saulainu dienu. Pilnīgi noteikti visi cilvēki būs smaidīgi (slēptā ziņa - PSRS dzīvo laimīgi cilvēki). Turklāt redzamie cilvēki būs ar kinoaktieru cienīgu izskatu. Tam visam par papildinājumu būs kārtīgais apģērbs. Ne mazāk svarīga būs arī kompozīcija - visi atradīsies pareizajās vietās, radot ļoti patīkamu attēlu.

« 1  2  3 »
392 2 80 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 80

0/2000
Jā jā, vecie labi padomju laiki ar bezmaksas medicīnu. Ar aploksnīti, ar pateicību, ar kukulīti. Kur tā nu bez tā. Nu jā jā. Nu nē, no padomju laika ir tikai viens labums- tas ir beidzies!Bijis izbijies pagājis uz neatgriešanos! Yu-hū!
37 1 atbildēt

Tajos laikos nebija daudz kā tāda, kas ir šodien. Bet pats galvenais - nebija jādomā. Par jebko. Nebija jāuztraucas, ka zaudēsi darbu - pārgāji pāri ielai un strādāji jau citā vietā (vispirms gan bija jāiziet ārstu komisija, kas šodien vairs nav jādara). Tātad - nebija jādomā ko un kā darīt. Visi tie, kuri šodien bimbā par aizgājušajiem laikiem, to nespēj pieņemt. Bija par brīvu medicīna, izglītība utt???? Un visi tie, kuri strādāja skolās un slimnīcās to darīja pa brīvu??? Patiesi kāds to nespēj saprast, ka pa brīvu NAV nekas??? Arī šodien skolēniem pusdienas un transports Rīgā - kāds par to maksā. Un tas kāds esam mēs visi ar saviem nodokļiem.

Vai vēlēšanas - jums patiesi tas patika, ka bija tikai viena partija un viens vai divi kandidāti? Ak jā, tie kuri nespēj domāt ar galvu, arī šodien ievēl atkal un atkal tos pašus. Jo pa četriem gadiem jau viss ir aizmirsies. Pēc tam bimbā, ka viss slikti.

ps. lai kādam nerastos slimīgas aizdomas par mani - es tajos laikos gan skolā gāju, gan armijā.

36 1 atbildēt
Mani vecvecāki dzīvoja laukos visu mūžu,vectēvs atgriezās no Sibīrijas. Vienkarši lauku cilvēki ar mežu blakus,lopiem. Māja vienmēr bija spodra kā bildēs,balti aizkari,ievaskotas grīdas,vectēvam tīri krekli. Bija gan pīrāgi,gan dārza un meža veltes. Toreiz cilvēki bija ļoti čakli un smaidīja,ekskursijās brauca. Mamma ar tēti no darbiem Sočus, Krimas un Armēnijas izbraukāja, sanatorijās bija.Tēvam 70tajos bija buktētas bikses un spodri krekli. Arī mūsdienās,var gan savus lauku labumus izaudzēt,gan darbā smaidīt. Tikai jādara.
29 0 atbildēt

Es, piemēram, dabūju bezmaksas izglītību...un ar to vēl šodien spēju daudziem kaut ko iemācīt. Nekad mūžā to es par velti nedabūtu tagad. Lūdzu, viens piemērs.

25 1 atbildēt

Tev toreiz ierādīja dzīvoklī, nebija tā, ka bez pajumti paliktu ( lai kāds tas bija, bet bija)...tagad skaitas tavas mājas, bet nespēj nomaksāt nodokli... atņems svilpodami. Varēsi nosalt uz ielas.

23 0 atbildēt
Atkal tiek spiests uz to ka PSRS vis bija fake un slikti... Atkārtošos, tanī laikā mani vecvecāki spēja sev sagādāt māju, un mašīnu. Un to visu bez parādiem. Nebija jābaidās par to ka nebūs ko uz galda likt. Spēja taisīt jubilejas ar 50 viesiem. Šobrīd viņi nespēj sevi vairs nodrošināt, ja nebūtu es kas Vācijā pelna naudu, viņi būtu sen jau zem katras kritikas. Kas attiecas uz dzīves kvalitāti. Neaizstāvu kādu politisko viedokli, bet redzu kas patiesībā notiek Latvijā.
26 4 atbildēt

Jā laimīgā un smaidīgā padomija kur par nevietā un nelaikā pastāstītu anekdoti varēja aizbraukt uz piečuku kokus gāzt par 100 baksiem lodi pakausī ( augstākais soda mērs), tas ir laiks kad pēc zilas vistas vai desas (nu tolaik tak taisija no dabīgiem produktiem bez konservantiem ) rindā bija jāstāv pāris stundas, laiks kad pabeidzis vidusskolu un augstskolu inžinieris saņēma 120 rubļus bet džinsu bikses pie jūrnieka vai farcas ( biznesmeņa emotion ) 200-250 rubļus, laiks kad ja kāda misēkļa dēļ uzrunāji padomju oficiera sievu transportā saņēmi atbildi- ja na vešem sviņačem jazike ņepaņimaju ( es jūsu cūku valodu nesaprotu ) laiks kad par sarkan balt sarkano karogu tos pašus kokus gāzt tikai jau gadus 8-10 nemaz nerunājot par "Dievs svētī Latviju"  par radio klausīšanos - " naidnieka viļņus" arī varēja aizbraukt utt. , bet protams bija viens milzīgs pluss- zāle zaļāka un saule mirdzēja spožāk kaut gan - " nam solnce ņenado nam parķija sveķit, nam hļeba ņenado rabotu davai ) - mums sauli nevajag mums partija mirdz mums maizi nevajag darbu dod...

un vel te tika pieminēts Staļins cik nopratu kontekstā par lielo vadoni... laiks kad  tika nošauti miljoniem SAVAS valsts  cilvēku, izsūtīti nebūtībā miljoniem cilvēku, nomērdēti badā miljoniem cilvēku, lielajās padomju celtnēs izmantots vergu darbs miljoni cilvēku utt.

A runas par bezmaksas izglītību un medicīnu ir tikai lirika.

Par valdošo atmosfēru 80 gadu padomijā iesaku noskatīties Balabanova filmu " Gruz 200"

Kaut gan kā teica krietnais kareivis Šveiks :" visas nelaimes rodās no salīdzināšanas" emotion

22 3 atbildēt

Pārbēdzēji uz rietumiem ārkārtīgi reti kad izvēlējās atgriezties uz tādu pārpilnības zemi.

17 0 atbildēt

Man raksts patiešām patika! Paldies!  Pats esmu dzīvojis tajos laikos, esmu dzimis 1967.gadā un šo foto iestudējums ir acīmredzams! +

14 0 atbildēt

Es labprāt apskatītos arī kādas 'iestudētas' laimīgās sejas no mūsdienu Latvijas darba tautas dzīves!

Diemžēl, daudz tādu nav. Kāpēc?

15 2 atbildēt

Padomju laikus "ķēru" kā bērns. Un pēcpadomju laikus kā pusaudzis. Lai nu arī bija grūtāk ko dabūt, bet nebija tāds vājprāts kā tagad. Visiem bija darbs, kur dzīvot un pa žigulim arī sanāca. Tagad jauniešiem ne darbs, ne māju, ne transporta, ko no vecāku lauku mājām tikt uz to Laimes zemi Rīgu strādāt.  Arī tagad ir problēmas gana daudz ko dabūt. Jo īpaši labu, kvalitatīvu apģērbu. Labāk staigāju rūtainā kreklā agrāk un kaut kādās prastās biksēs, nekā tagad to mēsla sintētiku vilkt un pumpainu pakaļu staigāt. Pirkt dārgas lupatas ik pēc pāris mēneši, jo saplīst, izdilst viss. 

80.gadu beigas, 90. gadi līdz beigās neatceros ne dienu, kad man būtu bijis pie ārstiem jāgaida mēnešiem garās rindās. Puse diena pagāja reizēm dzīvajā rindā, bet pie ārstiem tiku. Tagad pie zobārsta 2-3 mēneši un mirsti kaut nost, ja kas notiks. Sastiepu rokai muskuli. 4 mēneši rindā uz sonogrāfiju, lai noskaidrotu kur un kā tieši, lai zin likt ģipsi vai nelikt. NOPIETNI ? Pa 4 mēnešiem pat lūzums tur pats būtu sadzijis.

Eiropas savienība ir vēl sliktāka par Padomju savienību. Ne toreiz bija Latvija, ne tagad ir.

19 7 atbildēt

Zobus man skolā salaboja pa velti, un labi... tagad viena plomba 90 eiro.

12 1 atbildēt
Bildes kā bildes. Komentāri atkal garām. Un piebilde par to ka cilveki smaida ir galīgi garām. Pietam vēl bildēs. Un kāpēc lai cilvēki tajā laikā nesmaidītu? Cilvēki dzīvoja savu dzīvi,radīja ģimenes. Cilvēki,īpaši bērni,pat kara laikā atrada par ko pasmaidīt. Tas tagad pilnas dirsas piebāztas,un staigā apkārt mūžīgi neapmierināti. Un arī vecajos laikos bija labas lietas kuras atmeta jo bija padomju laikos. Bet tās lietas bija pirms tam. Un sabiedrību veidoja mūsu mēs,mūsu vecāki un vecvecāki. Daudz kas bija pa klusam,bet jo interesantāk.
12 1 atbildēt

Arī fotokorespodentam bija ģimene,lai darbus pieņemtu prese,bija standarti,tāpt kā mūsdienās bildējot .To kā dzīvojām,to zinam mēs paši,bet visiem bija darbs, pie ārsta varēja tikt jebkurā laikā ,skola bija obligāta.To kas uzņemts bildēs Taviem komentāriem nav ne tuvumā,jo mana paaudze zin ko stāsta katra bilde,neņemies pļāpāt ko nezini. 

10 0 atbildēt

leset,cik Tev maksā par šo nodiršanu,cik atceros audumu veikalos tiešām vienmēr bija pilns ar audumiem,protams,izvēle bija tāda kā bija,bet tas nenozīmē,ka bija tukši plaukti un padomju cilvēks vienmēr smaidija viņam nebija jāsatraucās par kredītiem,stabilu darbu un sociālajām problēmām...cilvēki visur smaidija un par visu priecājās ,tagad reti redzi,smaidīgus cilvēkus uz ielas vaiveikalos.

8 1 atbildēt

Kā iegūt daudz komentāru? Jāizcep melnbaltais raksts.

7 1 atbildēt

Lestet, kurā gadā tu esi dzimis? Tu pats dzīvoji padomju laikos saprātīgā vecumā? 

Gaidu atbildi.

6 0 atbildēt

No kurienes tā doma ka visas šīs bildes ir iestudētas? Un Kapēc visi domā ka pilnīgi viss padomijā bija slikti? Protams tas pirmais kad ienāca PSRS armija Latvijā tā bija drausmīga traģēdija, liels trieciens pa Latviešu tautu.. Mani Vecvecāki no Tēva puses pazaudēja ļoti daudz... Taču beigās šis drausmīgais režīms uzvarēja Vēl briesmīgāku pasākumu...  UN Lai cik tas te daudziem nepatiktu parādija ka spēj izdarīt ļoti daudz labu lietu... piemēram Plānveida ekonomika.

Es saprotu ka tulīt es dabūšu veselu kaudzi ar naida kaucieniem... BET - Plānveida Ekonomika ir Cilvēces nākotne, šāda patērētāju sabiedrība ilgi pastāvēt nevarēs...

11 5 atbildēt

Ja ne es. tad mani kauli redzēs Komunizma Sauli!

3 0 atbildēt

Lestet, šie Jūsu komentāri par normālām padomijas propagandas bildēm sāk jau izskatīties pēc paranojas. Tie kas dzīvoja tajos laikos labi zin kas pie kā.

Es nesaku ka tad bija labi. Labi ir tur kur mūs nav. Šitais saulainais kapitālisms arī neturpināsies mūžīgi un, kad tas būs beidzies varēsi to ņemt priekšā. Tā kā atstāj kādu drusku enerģijas priekš viņa.

4 1 atbildēt