local-stats-pixel fb-conv-api

PSRS laiku briesmīgie ēdieni94

498 68

Tas ir viens no mītiem, ko nākās dzirdēt, ka PSRS laikos ēdiens bija daudz dabīgāks un veselīgāks. Tā bija daļa no propagandas. Turklāt ziņas par slimību izplatību bija aizliegtas ar likumu. To noteica cenzūras saraksts. Viens no iemesliem, kāpēc veselība bija slikta, slēpjās diezgan sliktas kvalitātes ēdienā. Bija izredzētie jeb nomeklatūra, kas iepirkās "Bererjozka" specveikalos, kur patiešām bija pieejams viss iespējamais, bet pārējiem nācās pārtikt no tā, kas bija.

498 68 94 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 94

0/2000
Makaroni ar desu, otrā dienā uzcepti vārīti kartupeļi.... Tie skaitās briesmīgi ēdieni? Mēs mājās bieži tādus gatavojam un visi ēd ar gardu muti
47 0 atbildēt

Vispār šie nav tie briesmīgākie ēdieni .. 

Par desu - bija GOSTs .. kur tika norādīts ka desā jābūt noteiktam % gaļas.. un noteiktam % citu piedevu.. neviens īsti to noteikumus nepārkāpa, jo ja ņoķēra - tad dabuja ne mazāk kā 25 gadus... - nošaut tos inspektorus pat bija izdevīgāk..   Mīts ka lika klāt touletes papīru, ir tikai mīts jo tā papīra jau nebija...  šobrīd vārītajā desā, ir mazāks % gaļas...  

Cīsiņus varēja izvārīt, nevis kā tagad- kad izjūk...  

Plovu neviens no "tušonkas" netaisija, taisija "makaroni po flocki", un ja runā par pašu tušonku- tur bija gaļa, jo VISI konservu cehi bija armijas pakļautībā, un kontrolē - pat kolhozu mazie konservu cehi .. un ar armiju tolaik neviens nejokoja.. 

cits stāst ka "tušonku", jau dabūt bija grūtāk - jo liela daļa aizgāja uz armijas noliktavām ... 

Gaļu arī veikalā dažreiz varāja dabūt - tirgū tā bija vienmēr- tikai cena krietni lielāka...  

Par otrā dienā ceptiem kartupeļiem - nu šis ir galīgi garām .. - mūsdienās ir tieši tāpat..  daudzi tā dara, un nav nekādas vainas..  dārzeņi - kartupeļi, burkāni, bietes, un kāposti - tie bija nopērkami gandrīz visu gadu - pavasarī gan bija, kā bija - kādus pāris mēnešus tie nebija. ja bija tad tiešām stipri apvītuši - bet tas saprotams, jo tie visi bija vietējiem un bez ķīmiskas apstrādes..   

46 1 atbildēt

Tiem, kas ēd, lai dzīvotu, neviens no šiem ēdieniem nav briesmīgs. Žēl, ka lielākā daļa tagad dzīvo, lai tikai ēstu.

43 0 atbildēt

Neesmu fane tam PSRS, bet tagad ir audzis bērnu skaits, kuriem ir miljons alerģiju....

41 0 atbildēt
Berjozka bija Maskavā, tur bija importa konservi un kas līdzīgs, banāni,apelsīni, bet ne jau svaigi produkti plašā izvēlē Rīgas valūtas veikalā produktus neatceros, bet bija specveikali komunistu nomenklatūrai. Padomju vista garšoja pēc vistas, ne vates kā šodien. Maximā tirgo lētu cāļu gaļu - nav norādīts, ka tie ir baiso, ar hormoniem audzēto, broileru cāļi. Tos nedrīkst ēst, patērētāji tiek maldināti ar preču zīmēm "Svaigs un gards" un "Marienbāde".
35 0 atbildēt
Śodien ēdiens ir baiss! Tie, kas atceras produktu garšu, sapratīs. Gaļa ir "izmainīta" - cepot cūkgaļu, smird pēc zivīm. Nopirku jēra gaļu tirgū - ğimene brīnījās - kur zudusi garša un smarža? Maize un konditorejas izstrādājumi ož pëc palmu eļļas. Siera izstrādājumi... bez komentāriem. Paldies Dievam, ir vēl laba rudzu maizīte un piena produkti. Brīnos, ka cilvēki nerunā par pārtikas katastrofu - veikali pilni, bet nav, ko pirkt Labi, ka tirgū vēl iespējams sameklēt produktus, kas nav sagandēti ar ķīmiju, kā arī zivis, ko retais var atļauties ēst katru dienu.
37 3 atbildēt
lielākā daļa no šiem man garšo. šad tad mēdzu tā ēst.
30 0 atbildēt
Raksta autors uzkāpa uz grābekļa-ne PSRS laikos bija briesmīgi produkti,bet gan šodienas Latvijas Neatkarības gados,kad republika ir kā mizkaste,kur citas valstis samet otrās šķiras pārtiku,saķīmotu. Valsts pārtikas kontrole nedarbojas,ne kremļa,bet pašu varas propoganda pasniedz,ka viss ir labi ēdams . Bet,kad nonāc veselības problēmās-trūkst līdzekļu... Diemžēl,tādā valstī dzīvojam. PSRS laikos tādas problēmas nebija. Un tas jāatzīst,lai kā netīrā propoganda cenšas pasniegt pretējo.
31 2 atbildēt

Pilnīgas blēņas te sarakstītas. Kaut ko pa ausu galam saklausījis un līdz galam nesapratis.

28 0 atbildēt

Autoram nav ne mazākās jēgas par šo tēmu!

21 0 atbildēt

Veikali bija tukši. Pamatā atveda vienu preci (piemēram, vienu desas veidu vai vienu pelmeņu veidu) un tad visi to arī pirka un ēda. Ēdiens bija diezgan vienveidīgs. Tāpēc arī domāja dažādas marinādes, dažādus veidus kā no vieniem un tiem pašiem produktiem pagatavot dazādus ēdienus. Kas man tolaik iedzina riebumu - briesmīgie treknumi. Gan gaļa bija ar treknumu, gan desā treknumu gabali. Tos ciest nevarēju. Bet citas lietas bija pat ļoti ēdamas. Kas vainas otrā dienā sildītiem kartupeļiem vai pelmeņiem ar visu šķidrumu (plus krējums, lociņi)?  Kā man garšoja makaroni po flotski, kur gaļas vietā bija pieceptas samaltas plaušas vai sirdis. Ņammīgi... Tagad tādu mantu ar uguni nevar dabūt, ja pašam lopu nav. Un tik garšīgu cīsiņu kā tolaik vairs vispār nav bijis.

Bet vienalga, padomju laikus atapkaļ negribētu.

22 1 atbildēt

Mn ir tikai viens jautājums, cik gadu ir raksta autoram?! Jo izskatās, ka cilvēks pats nezin par ko runā un raksta. Ar veikalu pārpilnību PSRS laikos bija kā bija, bet produkcija 100x labāka bija, par desu pat nerunāsim, jo tajā laikā desai vajadzēja saturēt vismaz 80% gaļas.

18 0 atbildēt

Klau, lestet, tev labi maksā par šiem melu raksteļiem, vai?

20 2 atbildēt

tiaki nevajag te stumt pretīgu propogandu--PSRS laiku ""briesmīgajos"" ēdienos nebija ne ķīmija s, ne modifikācijas , ne papīra ,ne veļas pulvera ,ne partikas krāsotāji ,ne garšas uzlabotāji ,ne kas cits  kas ir biezā slānī šodiena s fast food'a..ko lepni tagad sauc par pārtiku..

ja PSRS laikos kāds ko TĀDU šodienas pārtiku būtu centeis paŗdot--tad tāds būtu ātri aiz restēm.

PSRS laikos bija LABA un kvalitatīva pārtika --minerāl ūdens bija minerālūdens ..šodien..to taisa no joda un krāna ūdens.

šodienas  ""ēdiens"" ,,paskatatiets uz tā saucamajiem jauniešiem un bērniem ..arvien vaiirāk resnu kropļu ..resni kā amerikāņi un arī bez smadzenēm..

PASRS laiku saldējjums bija oho--šodienas saldējumam jauc klāt veļas pulveri..spīdumam

šodiena spica vienkārši smird..pēc atejas..

17 2 atbildēt

Tev bērniņ nav priekšstata par to ko ēda PSRP. Tādus produktus kādi bija padomju laikā Tu sapņos neesi redējis.To,ka bija jāstāv rindās lai nopirktu produktus,un tas ,ka deguna priekšā paziņoja,ka prece beigusies,tas bija,bet Tava pieminētā''tušonka''bija augstas kvalitātes sautēta gaļa  ko tagad nenopirksi,ja bija desa jeb cīsiņi tad tie tādi arī bija,arī pelmeņus tādus mūsdienās nenopirksi,to,ka ēdnīcās ''kristija''kotletes tā bija parasta lieta. 

14 0 atbildēt

Nez vai šādu rakstu mērķis ir mēģināt radīt iespaidu, ka nekā cita ēdama PSRS nebija, ka pilnīgi viss bija sliki un nožēlojami?

14 0 atbildēt
Vienìgà normàlà desa bij Doktordesa. Bet reti dabonama. To izstràdàjumu ar nosaukumu Maizes desa, tàds kantains klucis vél tag atceros ar šausmàm. Forši konservi- cúkgalas Tušonka, nu túristu brokastis ar bij édami. Protams kad paveicàs dabút
13 0 atbildēt

Tiesi otradi..vel maza biju un atceros,ka majas vienmer bijushi gan gardi cisini,desas un pelmeni..kuri ari garsoja pec istas galas..

12 0 atbildēt
Nu nevajag te par to tīro padomju laiku produktu. Jā, protams ķīmijas bija stipri mazāk, bet ne jau tāpēc ka partija rūpėjās par tautas veselību. Phe. Ne ne. Vienkārši pārtikas rūpniecība bij stipri atpalikusi. Ja mēs vēl tag dzīvotu psrs tad ėstu to pašu ko tagad. Ar "to pašu" es domāju kvalitāti ne sortimentu. Un par Doktordesu. Tā bija tā laika labākā vārītā desa. Respektīvi pārējās bija sliktākas. Objektīvi salīdzināt to Doktordesu ar kādu mūsdienu desu fiziski nav iespējams. Iespējams ka tagad viņa jums vairs nemaz tik laba neliktos.
12 0 atbildēt

Meli,Bulšits bija labāk!Spriežu pēc citu komentāriem pašam ar tā liekas emotion 

9 0 atbildēt
« 1  2  3 »