local-stats-pixel fb-conv-api

Shut UP! Kur dabūji cīgu?6

Ja lasīji manu iepriekšējo rakstu jau zini, kas ir Functions on the Low. Šodien vēlos pastāstīt, par Stormzy, mūziķi, kurš izveidoja freestyle grime repu uz tieši šī bīta. Zemāk redzamais video nav radio versija, jo domāju, ka ir tomēr īpašs šarms tam, cik patiesi un nesamāksloti šī dziesma tiek izpildīta.

Dziesmas izpildījums notiek parkā, ar čomiem, kas iedrošina un palīdz māksliniekam izpildīt dziesmu. Neskatoties uz kautrīgo sākumu un to, ka video beidzas ar Stormzy sajaukšanos pašam savos vārdos video ir noskatījušies gandrīz 60 miljoni cilvēku.

Jā, daudzi ir ielikuši "thumbs down", bet katrs labs mūziķis, kas dara, ko jaunu saņems nepamatotu kritiku, jo publika nav gatava muzikālai izaugsmei.

Pats Stormzy, kā mūziķis ir diezgan interesants. Man, piemēram, būtu bail viņu sastap uz tumšas ieliņas naktī (bez rasisma, vienkārši man būtu bail no liela, spēcīga, draudīga vīrieša trenniņtērpā), taču mūziķim ir liela deva dvēsleliskuma. Viņš ir pārcietis depresiju un ir atklāti par to runājis intervijās uzsverot, ka depresija vēl aizvien ir slimība par, kuru cilvēki nerunā, kura tiek norakstīta ar vārdiem "saņemies" un "vienkārši beidz bēdāties". Depresija asociējas ar slinkumu, negribīgumu un, jo īpaši vīriešiem ar vājumu.

Stormzy atzīst, ka pats kādreiz domājis līdzīgi, līdz sastapies ar šo slimību pats un nu izmanto iespēju runāt par to, jo viņam tiek dota fantastiskā iespēja izteikties un tik sadzirdētam.

Vēl viens iemesls, kas padara viņu par patīkamu cilvēku, kas nav tikai trenniņtērpa nēsātājs ar dūrēm pa priekšu ir video, kurā viņš piedalījies ar savu mammu.

Video tiek runāts par negatīvajiem komentāriem, ko viņš ir saņēmis, par viņa preferencēm, kas attiecas uz sievietēm un mūžsenais jautājums - kur dabūji cīgu (where'd you get rollie from?). Tieši šajā video ievēroju cik ļoti milzīgs ir šis indivīds stāvot blakus mazajam mammukam, kas ar visu sparu cenšas iesaistīties sava dēla muzikālajā izpausmē.

Kas vēl šķiet ļoti interesanti ir pavisam atvērtais godīgums, ko mūsdienās, īpaši Latvijā daudzi nesaprot. Video kvalitāte nav nekāda iespaidīgā, ir pasmiešanās par sevi, ir tīrs grime un atklātība par to, ka "kāds lohs nobloķeja ceļu fimējot". Arī Latvijā ir redzami šādi reperi (zinu vismaz vienu), taču saņemtā kritika vien pierāda, ka diez vai Latvija ir gatava grime. Varbūt ar laiku?

Kas attiecas uz Shut Up, šī dziesma ir freestyle komentārs par 2015. gada britu mūzikas balvu, kurā Kanye West aicināja Skepta pasaukt 30 "trakos" uz skatuves dziesmas All Day laikā. Viens no tiem bija pats Stormzy, kas vēlāk tika nosaukts par piedejotāju labiem reperiem. Protams, tā viņu nosauca viņa konkurenti un šeit Stormzy atspēlējas uz bīta, kuru Anglija jau sen gribēja dzirdēt ar labu grime repu pa virsu.

Dziesma ir arī diss visiem tiem, kas par viņu runājuši aplamības, gan Twitterī, gan citur sociālajos tīklos. Daži līdzīgi komentāri redzami arī dziesmā Know Me From, kaut vai tie paši hashtag t-krekli.

Kā jau teicu, izvēlējos freestyle versiju parkā, nevis vairāk komerciālo radio versiju, jo mani uzrunā tieši viņa godīgums, sajaukšanās vārdos un mazais uztraukums. Tas parāda cilvēcīgumu šī lielā, draudīgā un nenormāli talantīgā vīrieša sejā.

Freestyle parkā.

Stormzy ar mammu grib zināt, kur tu dabūji cīgu.

87 1 6 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 6

0/2000
Stormzy un Giggs mani favorīti no uk izpildītājiem. Paldies par rakstu. 😋
1 0 atbildēt
emotion
1 0 atbildēt

Mhmm...  emotion 

0 0 atbildēt

 emotion 

0 0 atbildēt