local-stats-pixel fb-conv-api

Vai personas datu aizsardzība un drošība internetā ir reāla?7

Sveiciens visiem spokiem! 😊 Es jau atkal noķēru nelielu iedvesmu, lai uzcpetu nelielu rakstu, un šoreiz iedvesmas avots bija kārtējā WEB lapa, kurā teju vai pa pus ekrānu parādās uzraksts “Šī vietne izmanto sīkdatnes…”. Vei te ir kāds, kuram tā pat kā man šādi paziņojumi jau sen kā ir apnikuši? Formālais iemesls, kāpēc tas vispār notiek - GDPR, jeb t.s. Eiropas personas datu apstrādes regula. Visi ir sākuši ļoti stipri aizsargāt mūsu personas datus!

Lai nu kā, jautājums, kas piezogas ir aptuveni sekojošs – vai cilvēki patiešām labi saprot, kā pasargāt sevi un savus datus no dažādiem drošības riskiem lietojot internetu? Vai sīkdatnes ir vienīgais, par ko vērts šajā kontekstā padomāt? Es arī neatradu vienu koncentrētu materiālu par šo tēmu latviešu valodā, kur viss salikts pa plauktiem.

Šajā rakstā es mēģināšu nerakstīt kaut kādus utopiskus padomus, no sērijas – “ja gribi drošību, tad nelieto datoru”, vai, piemēram, “izdzēsies no Facebook”, u.tml. Es rakstīšu par reālām lietām, ko mēs katrs varam lietas labā varam izdarīt. Par to, ko vajadzētu šajā sakarā zināt un kā pašam pārņemt kontroli savās rokās. Varbūt šis viss jau ir zināms vai ir ko teikt? Priecāšos par viedokli zemāk komentāros! Ir interesanti? Es ceru ka ir, taču tev nāksies mazliet bruņoties ar pacietību, lai šo izlasītu.. nu tad aiziet!

37 0 7 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 7

0/2000

Par kukijiem.. 99,99% Web lapas tos lieto, pat ja lapa ir informatīva un nekāda autorizēšanās nenotiek.. 

Paskaidrošu kāpēc. 1. lai atcerētos uz kuru lapu jūs tiko aigājās- "menju" funkciju nodrošināšnai..  2. Lai varētu jūs autinficēt, ja sūtat kādus datus, parādīt, vai dati korekti utt... (teiksim nosūtat anonīmu komentāru)..  3. vel dažas, gluži ikdienišķas funkcijas..  šie visi, pat ja nēsat "ielagojies" ..  90% kukiji, tiek uzģenerēti automātiski, un kļūst nelietojami, pēc zināma laika, bet parasti tiko aizverat brauzeri.. 

Tā tam būt jābūt..  Bet atlikušie 10%, tiešām vāc par jums informāciju, arī TVNET.LV .. un spoki..   Ja kukijs paliktu nederīgs pēc aizvēršanas -automātiski ģenerētie.. ta atverot brauzeri, katru reizi nāktos ielagoties... 

tātad ir pielāgotie - programmētie kukiji.. 

Par to ka izlec milzu uzraksts- tā ir ļoti dīvaina Datu aizsardzības regulas interpretācija..  Jo tā (regula), nenosaka, cik lielam tam uzrakstam jābūt, ne kur jātrodās..  Tā nosaka, ka šai informācija, ir jābūt brīvi pieejamai, nedrīkst būt slēpta, un informācijā jānorāda kādiem mērķiem kukiji tiks izmantoti -  

Parsati saiti grēko, tieši neuzrādot kādiem mērķiem kukiji tiks izmantoti, jo retais uzrakstīs, ka stalkošanai, lai sūtītu spamu...  Tāpēc saiti nodrošinās- ar milzīgu zīmi - bezmaz vai ja nepierīti ka sūtīs spamu - tad nēsi vēlams... Normālās lapās, kas izmanto tikai automātiski ģenerētos kukijus (sesijas datu apmaiņai), kuri paši paliek nederīgi, jo tajos saglabājās vien 32bitu garš karākulis, kas saprotams serverim, max 24 stundas..  un citiem bezjēdzīgs, jo nesatur nekādu būtisku informāciju par lietotāju.. 

Tātad ja ielagojies, un pēc brauzera aizvēršanas to atverot no jauna, atkal jāielagojās.. visticamākais tas ir parasts automātiskais kukijs, kuru citi saiti neizmantos, jo tas nesatur nekādu informāciju par leitotāju, vienīgais ko tas satur ir datumu, un servera sesijas ID.. 

Par Kukiju dzēšanu.. Windows ir diezgan liels maita, un izmantojot tikai windows iebūvētās programmas, visus kukijus nevar izdzēst, var meklēt kādas programmīņas kas to izdarīs, bet nav garantijas, ka tās pašas neieliek kādu savu kukijju.. .. Es izmantoju FarMeneger (var bez maksas nokačāt.. ar to var redzēt visus slpētos failus (tos ko windows nerādīs).. tad ar tā palīdzību var visus kukijus, arī slēptos (jā tādi arī laiku pa laikam parādās)..  - arī TEMP failus, bet tas jau cits stāsts..   

5 0 atbildēt

Google zina visu par mums emotion  

3 0 atbildēt
Wall of text! Neciešu 19. Vai kuru tur artikulu…cik video ‘youtube’ jau nav nobloķēti…un ar vpn negribu ķēpāties…
0 0 atbildēt