local-stats-pixel fb-conv-api

3D printēta stārķa kājas ortēze1

29 0

Šis stāsts ir par jaunu stārķi, kurš 2015. gada rudenī tika atrasts savainojies, sapinies striķos un diegos, novārdzis un bez jebkādām iespējām izdzīvot. Kreisā kāja bija deformēta. Uz tās stārķis balstījās visu laiku, jo labā kāja bija cietusi tik ļoti, ka stārķis nebija spējīgs ne pastaigāt, ne nostāvēt uz tās.

Cilvēki, kas uzņēmās stārķa kopšanu izmēģināja dažādas terapijas un atlabšanas iespējas vairāku mēnešu garumā, cerībā, ka kāju stāvoklis uzlabosies. Tomēr nekas nelīdzēja un neliecināja, ka stārķis varētu izdzīvot. Arī kājas amputācija bija jāizslēdz no iespējamiem variantiem, jo putniem ir maza iespēja izdzīvot pēc anestēzijas un operācijas, kā arī radītā stresa. Kopējiem ienāca prātā ideja, ka varētu tikt pielāgotas ortēzes, kā cilvēkiem, kas balstītu stārķi un ļautu tam brīvi un pilnvērtīgi kustēties.

Tika uzrunāts Juris Kļava, viens no Mass Portal dibinātājiem, kurš piekrita sadarboties, lai palīdzētu nelaimē nonākušajam stārķim nostāties atkal uz kājām. Kāja tika nomērīta, pārzīmēta un uzskicēta, lai izveidotu precīztu tās repliku, pēc kuras vadīties ortēžu veidošanā. Ortēzes ir veidotas no stipra, izturīga, kā arī plastiska Ninja Trek materiāla – Ninja Flex, lai varētu precīzi imitēt veselas un lokanas kājas darbības. Ortēzes tika vairākkārt dizainētas, printētas un atkal koriģētas, lai precīzi atbilstu un piegultu kājām. Pēc vairākām piemērīšanas un mazo kļūdu novēršanas reizēm tika izgatavotas ortēzes, kas ar mazu sūklīšu palīdzību, lai neberztu kājas, precīzi pieguļ stārķa kājām, ļauj tām brīvi kustēties un noturēt balansu nenodarot sāpes. Stārķis lēnām pierod pie ortēzēm, cenšas balstīties vienlīdz uz abām kājām, lai atpūtinātu cietušo kāju.

Stārķa dzīvība balstās uz kopēju pleciem, bet 3D printeru un atsaucīgu cilvēku sniegtās iespējas ir devušas šim stārķim otru iespēju dzīvot pilnvērtīgu dzīvi.

29 0 1 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 1

0/2000

varēja savilcējiem galus nokniebt emotion

1 0 atbildēt