local-stats-pixel fb-conv-api

Slovākijā sākas 'pavasara trakums' - 75.pasau0

10 2

Piektdien Slovākijā sākas 75.pasaules čempionāts hokejā augstākajā divīzijā, un 15 reizi pēc kārtas elitē spēlēs arī Latvijas izlase. Pasaules čempionāts Slovākijas pilsētās Bratislavā un Košicē risināsies līdz 15.maijam.

Sacensību pirmajā dienā notiks četras spēles. Pulksten 17:15 pēc Latvijas laika sāksies mači Krievija-Vācija un Šveice-Francija, bet pulksten 21:15 "attiecības sāks kārtot" Slovākija-Slovēnija un Baltkrievija-Kanāda.

Latvijas izlase pirmo spēli aizvadīs 30.aprīlī, kad tiksies ar Čehiju. Pēc tam Latviju gaida 2.maijā cīņa pret Somiju un 4.maijā – pret Dāniju.

Kā ierasts, 16 valstsvienības pirmajā posmā ir sadalītas četrās apakšgrupās:

A grupa: Krievija, Vācija, Slovēnija, Slovākija
B grupa: Kanāda, Šveice, Baltkrievija, Francija
C grupa: Zviedrija, ASV, Norvēģija, Austrija
D grupa: Čehija, Somija, Latvija, Dānija

Pēc priekšsacīkstēm katras grupas trīs labākās komandas turpinās cīņu par medaļām, bet vājākās komandas savstarpējā turnīrā noskaidros tās divas komandas, kuras izkritīs uz pirmo divīziju. Šo izlašu vietā nākamgad elitē spēlēs Kazahstāna un Itālija, kuras uzvarēja pirmās divīzijas turnīros.

Pasaules čempionāta otrajā posmā A un D grupas trīs labākās komandas izveidos E grupu, bet F grupā cīnīsies B un C grupu veiksminieces. Pēc otrā posma spēlēm katras grupas labākās komandas iekļūs ceturtdaļfinālā.

Pagājušā gadā Vācijā par pasaules čempioni kļuva Čehija, kas no troņa gāza iepriekšējo divu gadu čempioni Krieviju. Bronzas godalgas pērn Vācijā izcīnīja Zviedrija.

Līdz šim godalgas pasaules čempionātos ir izcīnījušas 11 valstis, bet tituliem bagātākā ir Krievijas izlase (skaitot arī PSRS laikus) – 25 zelta, deviņas sudraba un septiņas bronzas godalgas. Medaļu skaita ziņā bagātākā ir Kanāda (zelts -24; sudrabs – 13; bronza – 9), bet vēl pie godalgām bagātākajām komandām pieskaitāmas Čehija (skaitot arī bijušo Čehoslovākiju: zelts -12; sudrabs – 13; bronza – 19) un Zviedrija (zelts -8; sudrabs – 18; bronza – 16).

Latvijas izlase 15.gadu pēc kārtas spēlēs pasaules čempionāta elitē. Līdz šim Latvijas labākais sasniegums ir septītā vieta, kas tika izcīnīta debijā 1997.gadā, 2004.gadā un 2009.gadā. Pagājušajā gadā Vācijā Latvijas hokejisti ierindojās 11.vietā.

Latvijas hokeja izlase gatavošanos pasaules čempionātam uzsāka 24.martā, bet galīgais sastāvs dalībai priekšsacīkstēs vēl nav zināms – to galvenais treneris Oļegs Znaroks plāno nosaukt jau Bratislavā. Uz Slovākiju Latvijas izlase devās 25 spēlētāju sastāvā, bet pirmajam posmam drīkst pieteikt 23 spēlētājus. Pagaidām Znaroks ar saviem palīgiem pirmajam posmam ir pieteikuši 21 spēlētāju - pagaidām nav pieteikti aizsargs Jānis Andersons, kā arī uzbrucēji Juris Štāls, Ronalds Ķēniņš un Kaspars Saulietis. Vēl izlases vadība cer no Ziemeļamerikas sagaidīt uzbrucēju Kasparu Daugaviņu, kuram vēl rit cīņas Amerikas hokeja līgas (AHL) Kaldera kausā.

Šogad no dalības Latvijas izlasē dažādu iemeslu dēļ atteikušies Jānis Sprukts,Rodrigo Laviņš un Kārlis Skrastiņš, tāpat traumu dēļ nevarēs spēlēt Aleksandrs Jerofejevs, Guntis Galviņš, Mārtiņš Karsums, Oskars Bārtulis un Edgars Lūsiņš.

Pirms pasaules čempionāta Latvijas izlase aizvadīja astoņas pārbaudes spēles, bet tikai pēdējās trijās tika gūtas uzvaras. Sākumā Latvijas izlase izbraukumā ar 1:4 un 4:7 zaudēja Zviedrijai, tad ar 0:5 un 3:5 "Arēnā Rīga" piekāpās Somijai un vēlāk ar 4:5 pēcspēles "bullīšos" zaudēja arī Austrijai. Tikai sestajā mačā viesos ar 3:2 "bullīšos" izdevās revanšēties Austrijai, bet šonedēļ divos mačos "Arēnā Rīga" Latvija ar 4:1 un 5:3 pieveica Norvēģiju.

Latvijas izlasei kā mērķis ir izvirzīts iekļūšana otrajā kārtā, tomēr komandas vadība un hokejisti mērķē augstāk – uz vietu ceturtdaļfinālā.

Latvijas hokeja izlases sastāvs pasaules čempionātā Slovākijā:

Vārtsargi: Edgars Masaļskis, Mārtiņš Raitums, Māris Jučers;
Aizsargi: Artūrs Kulda, Krišjānis Rēdlihs, Arvīds Reķis, Georgijs Pujacs, Jēkabs Rēdlihs, Jānis Andersons, Oskars Cibuļskis, Kristaps Sotnieks;
Uzbrucēji: Herberts Vasiļjevs, Aleksandrs Ņiživijs, Mārtiņš Cipulis, Lauris Dārziņš, Miķelis Rēdlihs, Andris Džeriņš, Ģirts Ankipāns, Juris Štāls, Kaspars Saulietis, Armands Bērziņš, Roberts Bukarts, Gints Meija, Ronalds Ķēniņš, Sergejs Pečura.

10 2 0 Ziņot!
Ieteikt: 000
Izmantotie avoti:
http://delfi.lv
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 0

0/2000