local-stats-pixel fb-conv-api

Helovīni5

12 0
Šodien ir helovīnu vakars, kas Latvijā ir populārs tieši jauniešu vidū, bet nu vecie to neatbalsta.
Un man tā sagribējas uzzināt helovīnu vēsturi, jo kā staigāt no mājas uz māju un prasīt saldumus helovīnu vakarā zin visi, bet kapēc tā jādara diez vai daudzi zinās tāpēc izstudēju wikipediu un ķēros bullim pie ragiem. (vienkārši izlasiju un saviem vārdiem atstāstīšu)
Helovīnus svin 31. oktobrī katru gadu. Helovīni radušies no ķeltu festivāla "Samhain" . Šo svētku raksturīgās krāsas ir orandža un melna. (uguns un nakts) . Ķelti nosaukumu "Samhain" ir ņemuši no senajiem īriiem, kas nozīme vasaras beigas. Šos svētkus svinēja no krēslas līdz rītausmai. Tie uzskatija, ka tieši šajā naktī robežas starp mūspasauli un viņpasauli bijušas ļoti plānas un gan nekaitīgie, gan kaitīgie gari varēja nokļūt uz mūspasauli. Cilvēki savu senču garus sauca uz mājam, bet atvairīt kaitīgos garus vareja velkot maskas un kostīmus. Viņiem bija jamaskējas kā kaitīgais gars tādejādi izvairīties no kaitējuma.Skotijā jaunie vīrieši ģērbušies baltā krāsā maskēti ar plīvuru. Ugunskuriem bija ļoti liela nozīme svētkos tos pat būveja sānu pie sāna kur cilvēki ar saviem lopiem gāja cauri kā attīrīšanās rituālā.

Vārds
Halloween  radies no Hallowe’en  kas radies no All Hallows' Evene'en  ir saīsinājums no even, kurš ir saīsinājums no evening.

Saldumus vai izjokošu ir veidota tieši bērniem un nekāda sakara ar tradīcijām tam nav, vienīgi lai bērns saņemtu gardumus viņam tie ir jānopelna nodziedot dziesmiņu vai nostāstot spoku stāstu u.t.l.

Tērpi
Halovīni costumes tradicionāli tie monstri, piemēram, spokiem, skeletiem, raganu un velnu, protams tagad tie ir netradicionāli ļaundari vai pat popzvaigznes emotion


12 0 5 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 5

0/2000
smuks rakstiņš! Bet nost ar Helloweeniem, labak sviniet mārtiņus, un ejiet ķekatas!
6 1 atbildēt
+ bet besi arā, nakošgad laikam ar motorzaģi sagaidišu. Sikie sapērkas olas un ja nedod saldumus tad nometā cilvekus ar olam un piena izstradajumiem! majas nometātas, kur prāts?
4 0 atbildēt
Viennozīmīgs atbalsts donorvo.Latviešiem pietiek savu svētku. Par rakstu plusiņi,jo kā informācija bija labs emotion
3 1 atbildēt
Labs raksts + no manis es tiesham nezinaju kas un ka ir ar to helowinu emotion emotion
1 0 atbildēt
Es neesmu veca, bet svētkus neatbalstu. Latviešiem šis ir veļu laiks. Brīdis, kad viss dabā satumst un pieklust. Šādā veidā tiek izrādīta cieņa pret aizgājējiem. Kaut gan es neesmu latviete, šādas lietas arī mana tauta piekopj un pret mirušajiem izturas ar cieņu. P.S. Zinu, izklausos kā veca grezele. Tomēr, tas ir veļu laiks. Man tas ir tuvāks par Helovīniem. ..un tie mazie idiņi, kas uzlīmē uz pieres pok*nu un staigā diedelēdami saldumus - doooh! Go away or i will kill u! Ha, ha, ha.. The foulest stench is in the air The funk of forty thousand years And grizzly ghouls from every tomb Are closing in to seal your doom And though you fight to stay alive Your body starts to shiver For no mere mortal can resist The evil of the thriller.. (M. Jackson.)
1 1 atbildēt