local-stats-pixel fb-conv-api

Ļaudis - dzīvojoši matriarhātā!!31

Tuaregi - viena no visnoslēpumainākajām tautām Āfrikā, dzīvo Nigērijā, Senegālā un Mali. Mūsdienu klejotāji ir saglabājuši seno kultūru, un daudz kas viņu ikdienas dzīvē mums var likties apbrīnojami. Šķiet, viņu galvenā starpība ar visu pārējo pasauli ir matriarhāta tradīcija! Tikai tur sievietēm līdz kāzām ir atļauts būt vairākiem mīļākajiem, un vīriešiem pēc pilngadības sasniegšanas ir jānēsā sejas aizsegs ("plīvurs").

Šī tauta pēc reliģijas ir musulmaņi, bet viņu reliģiozās tradīcijas ir, godīgi sakot, diezgan oriģinālas! Jau senos laukos viņiem bija noteikts, ka tieši vīriešiem nav atļauts rādīt un atkailināt savu seju svešiniekiem. Pilngadības sasniegšanas dienā juanietis saņem no tēva divas galvenās dāvanas - abpusēju nazi un sejas aizsegu. Bez šī sejas apsega nav atļauts iziet cilvēkos, to arī ir jānēsā mājās, apsedzot seju gan ēšanas, gan gulēšanas laikā.

Bez tam, tuaregi velkā indīgo krāsas tuniku, tieši šī iemesla dēļ viņus saukā par "Zilajiem Sahāras ļaudīm". Nav līdz galam skaidrs, kādu mērķu vadīti viņi nēsā apģerbu - viena no versijām vēsta, ka tas aizsargā tuaregi tautu no ļauniem gariem, pēc citas (pragmatiskākas) - aizsargā no putekļiem un smiltīm. Interesanti, ka tuaregi audumus krāso īpašā veidā - ekonomējot ūdeni - viņi audumu nepiesūcina ar krāsu, bet gan "iebaksta" krāsu ar akmeņu palīdzību. Ar laiku krāsa no auduma sāk nakt nost, un tuaregu ādas krāsai līdz ar to bieži vien ir zila nokrāsa no apģērba, kuru viņi nēsāja, tādējādi nedaudz atgādinot "avataru".

Sieviešu dzīvošanas veida morāle ir diezgan demokrātiska - sievietēm ir atļauts izbaudīt vairākus mīlniekus līdz kāzām. Vīrietis var atbraukt uz mīļotās "telti", pavadīt ar viņu nakti, bet tas nu galīgi nenozīmē to, ka viņš varēs pavadīt arī nakošo nakti ar viņu.. Parasti sievietes iziet pie vīra ap 20 gadu vecumu. Pretendentiem uz dāmas roku un sirdi ir jātrenējas dzejniecībā, sūtot mīļotajai dzejiskas rindas.. Mīļotajām ir iespēja atbildēt pretendentu dzejas rindām, bet to, vai viņa sto darīs, nosaka mātes.

Tuaregu sabiedŗībā ir izstrādājusies pārsteidzoša sistēma - vīrieši lieliski pārzin cīņas mākslu un ir bezbailīgi karotāji un lieliski tirgotāji, bet sievietes - kultūras mantojuma turētājas, apmācītas lasīt un rakstīt un turpina tautas tradīcijas..

820 0 31 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 31

0/2000
Nebiju dzirdējis par šo tautu. Labs raksts!
24 1 atbildēt

Stulbi komentāri pārspīlējot gan par vienu dzimumu, gan otru. Vienkārši izbaudiet rakstu un seciniet!

5 2 atbildēt

Varbūt nevis indīgo, bet indigo? (krāsa nevis inde)

2 0 atbildēt

Labākais raksts no visiem, kurus sodien lasīju un skatījos, paldies! emotion

0 0 atbildēt

Paldies par rakstu emotion

0 0 atbildēt

Kaut kā prasījās vairāk info emotion Neesmu pētījusi, bet kaut kā šķiet, ka matriarhāts varētu būt krietni foršāks par patriarhātu. Arī vīriešiem. Bet oh well, kristīgā reliģija uz mūsdienu sabiedrību joprojām ir atstājusi pārāk lielu iespaidu, lai daži indivīdi spētu pieņemt, ka sieviete un vīrietis ir līdzvērtīgi sabiedrības locekļi ar vienādām tiesībām.

1 1 atbildēt

emotion

0 0 atbildēt

''Šī tauta pēc reliģijas ir musulmaņi''

Vai tik nav kārtējie nekārtību, vandalisma un terorisma rīkotāji..emotion

0 0 atbildēt
Es gribetu padzīviet stap šiem ļaudīm jo apnikusi man šī vieta un režīms....
0 0 atbildēt

nu tas tavs aprakstītais  modelis bija vajadzīgs sen sen atpakaļ, mūsdieāš cilvēks var atļauties būt pilnīgs dirsa un kretīns un tā pat labi pelīt un dzīvot un lietot nevajadzīgi daudz "un" teikumā ha

0 3 atbildēt

nu ja sievietes nebūtu pēc dabas vairāk pakļāvīgas tad staigātu evolūcijas ceļā būtu uzaudzējušas 2 reiz biezāku galvaskausu emotion emotion matriarhātu es nesaprotu jo sieviete nevar fiziski džekam neko izdarīt, mums šeit strādājot pilsētā jā , sievietes ir uzkalpojušās līdz vadošiem amatiem, bet tur kaut kādā džugļu krūmā? džeks pats var medīt, pats var savākt sev paiku uztaisīt māju un ja sieviete sāk kaut ko buksēt - pa seju emotion tāpēc arī sievietes ir pakļāvīgākas pēc dabas jo instiktīvi saprot ka pretējā gadījumā izbesīs un atrausies pa seju ...emotion

1 5 atbildēt

nesaprotu kā matriarhāts vispār var darboties? sievietes ir pakļāvīgas pēc dabas un viņām patīk ka viņas izrīko tāpēc lielāko ties visur ir patriarhāts, bet piemēram kāpēc lai džeks pēc kāda laika nesagribētu pasūtīt visus d un nebeigtu klausīt sievietes? Viņas taču ir reāli vājākas fiziski, ko viņas var džekam izdarīt? 

1 10 atbildēt