local-stats-pixel fb-conv-api

Koku cilvēki no Papua Jaungvinejas3

36 0

Kādreiz esi vēlējies uzcelt sev māju kokā- lūk cilvēki, no kuriem var mācīties.

Iriānas Džaija rietumu puslodē ir viena no vislielākajām salām, kuru kartē var atrast virs Austrālijas, tieši virs ekvadora. Vietējos iedzīvotājus bieži dēvē papuāņiem, kas malajiešu valodā nozīmē "sprogainmatainie". Tie ir radniecīgi austrāliešu aborigēniem un runā vairāk kā 250 dažādās valodās. Ziemeļu Papua dzīvo visvairāk etnoloģisko primitīvo kultūru uz zemes. Ne mazāk kā 25% visu valodu, dzirdams tieši šeit, un protams ka šeit var atrast dažādas ciltis, kuras atšķiras ar savu izskatu un paražām. Šie cilvēki lielākoties neskar mūsdienu pasaules struktūru, bet pielāgojas izdzīvošanai un pašiem sadzīves pamatiem.

Korovai ir viena no Rietum Papua ciltīm. Tā apdzīvo zemienes lietus mežus Dienvidcentrālajā Papua reģionā, kas atrodas 100-200 metrus virs jūras līmeņa. Lielāko reģiona daļu sastāda purvainie lietusmeži un pārējie ir Jaungvinejas kalni. Cilšu dzīvotnes ierobežotas starp upi un ziemeļos esošajiem kalniem. Viņu apdzīvojamā platība ir apmēram 600 kvadrātkilometru liela.

Kurovai cilšu iemītnieki ir pazīstami ar savām mājām, kuras tiek būvētas augstu kokos. Māju atršanās augstums no zemes var būt ļoti dažāds ( 6-25m ), bet var arī pārsniegt 50 m cilšu konfliktu laikā. Tik augstu mājas tiek būvētas, ja ir strīds ar kaimiņiem vai, ja viņi dzīvo naidīgā teritorijā. Ciltīs ir apmēram 3000 iedzīvotāju, turklāt atklātas tikai 1970. gadā. Mājas tiek veidotas izmantojot vienkāršus paņēmienus, izmanto kokus, zarus, salmus, pašdarinātas virves lai sastiprinātu materiālus. Iedzīvotāji paši sev sagādā ēdamo medijot, lasot augļus, zvejojot un vācot dažādus kukaiņus. Bieži vien, iedzīvotāju vecums ir pāri 90 gadiem un pat daži sasniedz 100 gadu slieksni, tomēr turpina pārvietoties no zemes uz savām daudzus metrus augstajām mājām.

36 0 3 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 3

0/2000

Varētu pamēģināt šitā padzīvot + riktīgi rokas uzkačātu, kā nekā jākāpj augstu kokos :)

1 0 atbildēt

un atnāk niknie kaimiņi, un koku nozāģē...

1 0 atbildēt