local-stats-pixel fb-conv-api

Faberžē olas.10

50 0

Visslavenākās un arī visdārgākās olas radīja zeltkalis un juvelieris Peters Karls Faberžē. 1883. gadā Krievijas cars Aleksandrs pasūtīja viņam īpašu darbu - dāvanu savai sievai carienei Marijai. No zelta un dārgakmeņiem radītā ola tā sajūsmināja carieni, ka cars pasūtīja Faberžē uzņēmumam pa olai katrās Lieldienās. Šo tradīciju turpināja arī Aleksandra dēls cars Nikolajs II. Kopumā Faberžē izgatavoja 57 olas.

Krievijas impērijas laikos  daudzi somu zeltkaļi strādāja slavenā Karla Faberžē juvelierizstrādājumu darbnīcā, gatavojot slavenās „Faberžē olas” cara galmam. Vienas tādas dārgakmeņiem inkrustētas olas izgatavošana prasīja aptuveni gadu.

2007. gadā par rekordcenu izsolē tika pārdota ola, kuru Faberžē izgatavoja banķieru Rotšildu ģimenei 1902. gadā. Tā ietver ar dimantiem inkrustētu gailēnu, kas reizi stundā paplivina spārnus, pamāj ar galvu un nodzied gaiļa dziesmu. Ir zināmas tikai trīs Faberžē olas ar pulksteni un mehānisku figūru. No tām  Rotšildu ola ir neparasti liela un ir klāta ar sārtu emalju un zelta inkrustācijām.Vērtīgo dārglietu nopirka Krievijas kolekcionārs Aleksandrs Ivanovs par 8 980 500 mārciņām un nogādāja atpakaļ Krievijā.

Kopumā zināmas 105 Faberžē olas, no kurām tikai 69 ir saglabājušās līdz mūsdienām. Liela daļa no tām ir izstādītas muzejos un privātkolekcijās, 30 olas atrodas Krievijā.

50 0 10 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 10

0/2000

un cik tādas piķo? emotion

1 0 atbildēt

es mosh vienu tadu nopirkshu :D

1 0 atbildēt

em,baigi labs raksts! emotion

1 0 atbildēt

wow nu i olaas

1 0 atbildēt

Bērnsam ir kādas 12 : D

1 0 atbildēt

a ko ar tādu var darīt? :D

0 0 atbildēt

atbildot uz algg komentāru " a ko ar tādu var darīt? :D " Nolikt seifā aiz lielas,lielas atslēgas un priecāties par domu,ka Tev tāda ir,jo, pārdodot šādu olu Tu un Tavi pēcteči varēs dzīvot laimīgi un pārticīgi!  

0 0 atbildēt

atbildot uz kaplis93 komentāru " un cik tādas piķo? "

Nu,ja dārgākā 8980500 mārciņas,tad zini - pārējās bik lētāk!emotion  

0 0 atbildēt

atbildot uz Stuffy komentāru " em,baigi labs raksts! " Paldies! Priecājos,ka patika!  

0 0 atbildēt

nu nez man nepatiik..

0 0 atbildēt