local-stats-pixel fb-conv-api

Supercell negaisa mākonis Latvijā32

192 0

Aizvaditaja sestdienā ,24. jūlijā tepat pie mums Latvijā ir izveidojies supernegaiss-supercell mākonis,kas skāra Ziemeļkurzemi un Jūras līci,šo negaisu varēja arī vērot no Jūrmalas,kur ari es to visados veidos nofotografeju

Šis negaiss ir izveidojies pateicoties ļoti karstam laikam, kas bija vērojams aizvaditas dienās.

Tuvumā,vai virs galvas ši parādība bija tik iespaidiga, ka to nofotografeja vairāki liecinieki,viņu bildes es ari zemāk ievietošu,skati manuprāt tiešam iespaidigi :)

Informacija,kas ir superšunas (supercell) negaiss no wikipēdijas:

Superšūnas negaisa mākonis ir visaugstāk attīstītais negaisa mākonis, kāds vien var būt. Superšūnas mākoņi ir diezgan reti, bet tie ir visbīstamākie cilvēka veselībai un dzīvībai un viņa īpašumam. Superšūnas un vienšūnas negaisa mākonim kopīgs ir tas, ka abiem ir tikai viena augšupejošo gaisa plūsmu zona. Starpība ir tajā, ka šīs gigantiskās šūnas diametrs ir ap 50 km, bet augstums ir 10 - 15 km (bieži mākoņa augšējā daļa atrodas stratosfērā). Augšupejošās gaisa plūsmas ātrums tajā ir lielāks, nekā jebkurā citā negaisa mākoņa veidā - 40 - 60 m/s (140 - 210 km/h). Galvenā pazīme, pēc kuras superšūnas mākoni var atšķirt no cita veida mākoņa, ir tā griešanās. Rotējošā augšupejošā plūsma rada spēka ziņā ekstremālas dabas parādības, tādas, kā, piemēram, gigantiskā krusa 5 cm un vairāk lielā diametrā, brāzmains vējš ar ātrumu līdz 40 m/s un stipri, postoši tornado. Apkārtējie apstākļi ir galvenais superšūnas negaisa mākoņa veidošanās faktors. Nepieciešams ļoti spēcīgs gaisa konvektīvais nepastāvīgums. Gaisa temperatūrai uz Zemes pirms negaisa jābūt vismaz +30 °C, nepieciešams mainīga virziena vējš, kurš var izraisīt gaisa rotāciju jeb griešanos. Tomēr galvenais apstāklis, lai izveidotos šis mākonis, ir vēja rašanās vidējajā troposfērā. Nokrišņi, kuri veidojas augšupejošajā gaisa plūsmā, tiek pārnesti pa mākoņa augšējo malu ar spēcīgu plūsmu uz lejupejošās gaisa plūsmas zonu. Tādā veidā augšupejošās un lejupejošās gaisa plūsmas zonas ir atdalītas viena no otras, kas nodrošina mākoņa eksistenci ilgā laika periodā. Parasti superšūnas mākoņa priekšpusē ir vājš lietus. Lietusgāze ir augšupejošās plūsmas tuvumā, bet visstiprākie nokrišņi un liela krusa izkrīt ziemeļaustrumos no galvenās augšupejošās gaisa plūsmas zonas. Turpat ir arī visbīstamākie meteoroloģiskie apstākļi.

192 0 32 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 32

0/2000

Iespaidīgi!

14 0 atbildēt

sitas bija tiesi virs manis ... skats iespaidigs .. tris reizes iezibinaja pa zemi saskaidija kokus talsu centra un pagaja uz sanu noteikti kadu mezu saspera ja ugundzeseji jau brauca ..

un pasas beigas vel redzeju ka gar mani noiet .. virs manas majas tads gaiss .. a uz sanu totali melns =D prikoligi

2 0 atbildēt

labi, ka neredzēju, savādāk toc domātu-pasaules gals pienācisemotion

2 0 atbildēt

SSSSSSSSUPER!!!!!!!

1 0 atbildēt

Nu šitas toč labs!!!Nez kas būtu ja šis būtu nobriedis līdz maksimumam!!!!!!

1 0 atbildēt

bāc es jau domāju pastardiena klāt. emotion iespaidīgs mākonītis !!!

1 0 atbildēt

baigi jau labi sanācis +++

1 0 atbildēt

sexigas bildītes :D man riktīgi patīk šitāds laiks un tie mākoņi :) īsta maize :D 10 bilde ir pa vidu tai sūnai ?

1 0 atbildēt

tiešam labs skats emotion

1 0 atbildēt

wow!

1 0 atbildēt

Es tieši biju izbraucis no Liepājas driftu un dragu paskatīties. Pats neredzeju, bet draugi zvanija unteica, ka Liepājā notiek elle..

0 0 atbildēt

Aicinu suttit savus interesantus un efektigus negaisu/citu stihiju foto ,kas bildeti tepat Latvijā,ar isu informāciju,kur un kad tas noverots. Ievietošu savā blogā:

http://weatherfoto.wordpress.com/lasitaju-iesutitie-foto/

Bildes sūtit uz lapā norāditu e-pastu :)

0 0 atbildēt

skaistiii!!!!!!!!!!!!!

0 0 atbildēt

atbildot uz sogis komentāru "2.,3.,4.,5. bildes ir zagtas.. tas Mersragaa ir... " Es ari esmu uzrakstijis rakstā,ka ieliku citu liecinieku bildes apqakšā,manas bildes ir šeit:   http://weatherfoto.wordpress.com/stiprs-negaiss-pie-juras-24-07-2010/  

0 0 atbildēt

iespaidīgs skats droši vien bija :)

0 0 atbildēt

Man labāka bilde. 

:PPPP

0 0 atbildēt

jopt

0 0 atbildēt

BBP arī apci*ja. ;)

0 0 atbildēt

nja sito  biju paredzejis jau  ieprieksaja diena jo dzirdeju ka bus baigas siltuma atsciribas kurzeme laikam +23 a vidzeme +30 gradi tad nu vins tads izveeidojas ja nu kadam intrese sis lietas varat iet te http://www.tornadovideos.net/ un skatities zivaja tornado ! 

0 0 atbildēt

o-ooouuu :D labi ka nebija viesuljvetra :O

0 0 atbildēt