local-stats-pixel fb-conv-api

Koraļļu pils - Edvards Liedskalniņš ...8

86 0

Koraļļu pils Floridā ... Par šo vietu ir leģendas , mīti , un vēl joprojām šī celtne ir neizskaidrojama .

Par latvieti Edvardu Liedskalniņu , kas ir dzimis Rīgā , 1887 gada 10 . augustā , un vēlāk pārcēlies uz Ameriku  vēsta leģendas . 

Edvards iespējams ir viens no apdāvinātākajiem un noslēpumainākajiem cilvēkiem pēdējā gadu simtā . Viņa veidotais akmens dārzs tiek salīdzināts ar Ēģiptes piramīdām un Stounhendžas akmeņiem . 


26 gadu vecumā viņš saderinājās ar kādu 10 gadus jaunāku meiteni , vārdā Agnese . Viņš viņu dēvēja par savu patieso mīlestību . Agnese atcēla saderināšanos tikai dienu pirms došanās pie altāra .

Pieviltais Eduards , nu jau ar salauztu sirdi , apņēmās atlikušo dzīvi veltīt savas vienīgās mīlestības Agneses pieminekļa celšanai . Šodien tas ir kļuvis par vienu no pasaules iespaidīgākajiem un ievērojamākajiem veikumiem .

Par viņa mūža mīlestību stāsta arī slavenais Billijs Aidols ( Billy Idol ) dziesmā ' Sweet Sixteen ' .

Eduarda garadarba nosaukums ir „ Koraļļu pils ” ( sākotnēji viņš to bija nosaucis par „ Akmens vārtu parku ” ) . Nelaimīgais vientuļnieks Koraļļu pili uzcēla bez citu cilvēku palīdzības vai jebkādu tehnisku ierīču izmantošanas . Viņš izlietoja vairāk nekā 1100 tonnu koraļļu savas negaistošās mīlestības pierādījumam .

Eduarda darbu ievērojamu padara tas, ka viņš bijis tikai 152 cm garš un svēris nepilnus 45 kg , bet uzceltā pils ir vairāk nekā kilometru plata . Viņš pārvietoja milzīgos akmeņus , izmantojot tikai savas rokas un pāris necilu instrumentu , bet zināšanas par akmens kalšanu un apstrādi mantojis no savas mūrnieku ģimenes Latvijā .

Eduards dzīvoja Kanādā , Kalifornijā un Teksasā , bet pēc saslimšanas ar tuberkulozi nolēma pārcelties uz vietu ar labāku klimatu . 1918 . gadā viņš devās uz Floridu , kur nodzīvoja līdz 1936 . gadam . 1936 . gadā viņš pārcēlās uz Homstedu un nopirka 10 akrus zemes . Turpmākos trīs gadus Eduards pavadīja , pārceļot jau gatavās pils konstrukcijas , izmantojot vecas kravas mašīnas šasijas , uz jauno dzīvesvietu 16 km attālumā .

Eduards ir dzīvojis ļoti vienkāršu dzīvi un nekad nav braucis ar mašīnu . Lai iegādātos pārtiku , viņš vienmēr devies ar riteni uz pilsētas centru , kas atradies gandrīz sešus kilometrus no mājām .

Akmeņus Eduards kustinājis tikai vakaros laternu gaismā . Pils sienās ir pat iebūvētas speciālas skatu lūkas , kas palīdzēja dīvainim sargāt savu privātumu .


Koraļļu akmens sienu sekcijas ir 2 , 5 metrus augstas , 1 , 2 metrus platas , 1 metru biezas un 58 tonnas smagas .

Lai gan Eduardam bija tikai četru klašu izglītība , viņš ir pamanījies ne vien uzcelt veselu pili , bet arī izgudrot pats savu elektrības ģeneratoru . Viņa prasme un neatlaidība ir salīdzināta ar seno piramīdu celtniecību .

Pēc nāves Eduards atstāja piecas brošūras „ Grāmata katrā mājā ” – savas pārdomas par trim tematiem : saldie sešpadsmit , mājas un politika . Trīs brošūras par elektrību . Bet viņa grāmatas par minerāliem , dārzeņiem un dzīvniekiem aplūko zemes radības dzīves ciklu .

1951 . gada decembrī Eduards Liedskalniņš saslima . Uzlicis zīmi uz pils vārtiem : „ Dodos uz slimnīcu ” -  viņš patiešām devās uz slimnīcu , kur pēc trīs dienām mira miegā 64 gadu vecumā .

Koraļļu pili mantoja viņa brāļadēls no Mičiganas . 1953 . gadā pirms savas nāves viņš pili pārdeva kādai ģimenei no Ilinoisas . Vēlāk tika atrasta kaste ar Eduarda mantām un 35 100 dolāru , kurus viņš bija iekrājis , vadājot ekskursantus pa savu pili .

Eduards Liedskalniņš Koraļļu pili uzcēla 28 gadu laikā .

Šobrīd koraļļu rifu pili ir iespējams aplūkot izveidotajā muzejā - http://coralcastle.com


Ja ir dziļāka interese par šo fenomenu - iesaku noskatīties dokumentālo filmu par Edvardu Liedskalniņu !


Redz , tomēr mēs varam būt lepni par savējiem - Latviešiem ! Latviju !

« 1  2  3 »
86 0 8 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 8

0/2000

 

Interesanti :) + 

5 1 atbildēt

atbildot uz JamJams komentāru "Jau bijis http://www.spoki.lv/aktuali/Koralu-pi... " Kas gan neatkārtojas ... Atkārtošana ir zināšanu māte !

2 0 atbildēt

Mūsu pašu letiņš :))

1 0 atbildēt

nujā, ļoti interesanti !

0 0 atbildēt

Vēl nesen tv rādīja dokum,filmu par Edu

0 0 atbildēt

Cepuri nost vechukam +1

0 0 atbildēt

 emotion 

0 0 atbildēt