local-stats-pixel fb-conv-api

socials eksperiments12

46 3

Washingtona, DC Metro stacija auksts janvāra rīts. Mākslinieks ar vijoli spēlē sešus Baha skaņdarbusapmēram 45 minūtes. Šajā laikā apm. 2 tūkstoši cilvēku iziet cauri stacijai, lielākā daļa no tiem ir ceļā uz darbu. Pēc 3 minūtēm pusmūža cilvēks pamanīja, ka mūziķis spēlē. Viņš palēnināja savu gaitu un apstājās uz pāris sekundēm un tad steidzās savās gaitas.


4minūtes vēlāk:

Vijolnieks saņēma savu pirmo dolāru: sieviete iemeta naudu viņa cepurē un bez apstāšanās, turpināja kustību.


6minūtes:

Jauneklis atspiedās pret sienu, lai uzklausītu viņu, tad paskatījās savā pulkstenī un steidzās tālāk.


10minūtes:

3 gadus vecs zēns apstājās, bet viņa māte steidzīgi parāva viņa roku. Mazulis atkal uzlūkoja vijolnieku, bet māte aiz rokas aizvilka viņu sev līdzi tikmēr bērns turpināja iet, visu laiku atskatoties. Šīs darbības atkārtojās ar vairākiem citiem bērniem. Katrs vecāks bez izņēmuma, piespieda viņu bērniem turpināt kustību neapstājoties.


45minūtes:

Mūziķis bija nepārtraukti spēlējis. Tikai 6 cilvēki apstājās un uz īsu brīdi ieklausījās. Apmēram 20 iemeta naudu, un turpināja iet nepalēninot gaitu. Mūziķim kopā iemeta 32 $.


1 stunda:

Viņš pabeidza spēlēt un klusums pārņēma telpu, kurā viņš bija spēlējis. Neviens šo klusuma iestāšanos tā arī nebija pamanījis. Neviens neaplaudēja, neviens tā arī neatpazina viņu.


Neviens nezināja, ka šis vijolnieks bija Joshua Bell, viens no lielākajiem mūziķiem pasaulē. Viņš nospēlēja vienu no visvairāk sarežģītākajiem gabaliem kas pasaulē jebkad uzrakstīts, ar vijoli, kuras vērtība ir 3.5 miljoni ASV dolāru. Divas dienas iepriekš Bostonas teātrī tika pārdotas biļetes uz Joshua Bell koncertu, kur sēdvietu cenas vidēji maksāja 100 ASV dolārus.


Tas ir patiess stāsts. Joshua Bell inkognito spēle metro stacijā tika organizēta ar Washington Post kā daļa no sociālā eksperimenta, cilvēku gaumes un prioritāšu noskaidrošanai. Jautājumi pieaug ģeometriskajā progresijā: Vai mēs uztveram skaistumu? Vai mēs apstājamies, lai novērtētu to? Vai mēs apzināmies talantu negaidītā kontekstā?


Viens no iespējamajiem secinājumiem no šī eksperimenta būtu šāds: ja mums nav brīdis apstāties un ieklausīties vienā no labākajiem mūziķiem pasaulē, spēlējot labākos mūzikas skaņdarbus ko cilvēks jelkad uzrakstījis, uz viena no skaistākajiem mūzikas instrumentiem pasaulē - vijoles ...


Kas vēl mums pietrūkst?



46 3 12 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 12

0/2000

Tas tikai nozīmē, cik liels tupums mīt patēriņa un pesidogaumīgajiem maniakiem, kas skrien pirkt visu labāko, jo kāds tā pasaka, ja realitātē ir stulbi kā zābaki un nevar ne atšķirt parašu no perfekta izpildījuma. Tā ir visur... 2007. gads tipiski to parāda. Aizbrauciet uz mc2... palūkojiet to marazmu.

4 1 atbildēt

Mūzikas šedevru es atšķirtu no trinšķināšanas [tikko prātā ienāca tas čalis ar 1 mega uzaci ZZ tunelīemotion ], un noteikti apstātos, un, ja klausoties vēl uzmestos zosāda no saviļņojuma!!! emotion

2 0 atbildēt

Es neapstātos kaut vai tāpēc, ka mani klasiskā mūzika neaizrauj. Ja tas būtu kāds ģitārists, kas spēlētu Led Zeppelin vai bītlu dziesmu, es momentāli apstātos.

2 0 atbildēt

Ljoti patiik kad Riiga, pie stockmann, tunelii speelee saksofonu, vienmeer samazinu gaitu. :)

1 0 atbildēt

daudz ko pasaka par tiem cilvēkiem šis eksperiments

1 0 atbildēt

Nu kad tunelī pie Stockman savācas bars krievu un sāk trinkšķināt kkādus draņķus, un bļauj nelabā balsī, un viens čalis nāk klāt lai met naudu, tad gaita tikai palielinās.

2 1 atbildēt

MURMISKA no kurienes tu izdomāji, ka 98% neinteresē klasiskā mūzika?

1 0 atbildēt

Man liekās, ka katrai mūzikai ir sava vide un piemērots brīdis, ja viņš dotos uz nakts klubu vai diseni, tad arī diez vai kāds viņā ieklausītos, un ne tāpēc, ka tur apgrozās kaut kāda publikai, kurai nav ne jausmas, kas viņš ir, bet tādēļ, ka cilvēki dodās uz klubu dēļ citiem iemesliem, ne klausīties klasisko mūziku.

1 0 atbildēt

:)

0 0 atbildēt

Es ātri paeju garam, jo man nekad nav liekas naudas ko iemest un man ir ļoti žēl un es nosolos vienmēr, kad man būs lieka nauda došu cik daudz vien varēšu.

0 0 atbildēt

atbildot uz marcis1252 komentāru " daudz ko pasaka par tiem cilvēkiem šis eksper... "

ko tad? da pox visiem uz kaukaadu pamulka simfoniju, ej inteligent gudrojies kur citur  

1 4 atbildēt

Es ar noteikti butu pagajis garam laga neieklausidamies. Nesmu nekads muzikas eksperts, 98% cilveku neintrese klasiska muzika. Kadu atieksmi tad vini vel gaidija?!

0 4 atbildēt