local-stats-pixel fb-conv-api

skaitlji un fakti... (2)2

22 0

 + Ja mēnesis sākas svētdienā, 13. datums būs piektdienā. 
+ Vidēji 31 reizi dzīves laikā katrs cilvēks tiek izjokots pa tālruni. 
+ Vecumā izcilais dzīvās dabas sistematizētājs zviedru biologs Karls Adams Linnejs zaudēja atmiņu. Mūža nogalē viņš izlasījis savus sacerējumus un sajūsmināts iesaucies: "Tas ir brīnišķīgi! Ja es to visu būtu uzrakstījis!" 
+ Ērgļa ligzda var svērt divas tonnas. 
+ Ārzemēs melnie ikri maksā desmit reizes dārgāk nekā Krievijā. Taču īsti gardēži ir gatavi maksāt tik lielu naudu, turklāt priekšroka tiek dota tieši Krievijas ikriem. Un laikam jau tam ir kāda jēga. Tieši krievi ir pirmie, kas iemācījās tos apstrādāt. Vēl XIX gadsimtā franču un amerikāņu zvejnieki storu ikrus neizmantoja vispār. Ar vislielāko izšķērdību, lai iegādātos šo delikatesi, ir izcēlies amerikāņu dziedātājs un ģitārists Džordžs Bensons: savas 50 gadu jubilejas svinībām viņš pasūtīja aptuveni trīs tonnas šīs delikateses un samaksāja trīs miljonus dolāru. 
+ Turcijas valdība ir zaudējusi karā ar naudas viltotājiem. Varas iestādes nolēmušas: ja cilvēki tā tiecas drukāt savu naudu, šis pasākums jālegalizē. Tagad Turcijas naudu var drukāt jebkurš — jāizņem tikai licence. 
+ Japānas nacionālajā himnā ir četras rindiņas, bet Grieķijas — 158 panti. 
+ Sibīrijas upes Ziemeļu ledus okeānā ieplūdina siltuma daudzumu, ko varētu iegūt, sadedzinot trīs miljardus tonnu degvielas. Ja nebūtu šo upju, ziemeļu klimats būtu daudz bargāks. 
+ Kvaktulas cilts indiāņiem ir interesanta tradīcija: ja kāds aizņemas naudu, viņš ķīlā atstāj savu vārdu. Kamēr parāds nav atdots, aizņēmējs dzīvo bez vārda un tiek pasaukts ar rokas kustībām vai neartikulētiem izsaucieniem. 
+ Grieķu miljonārs ekscentriķis Janis Kacanis ar savas dzimtās pilsētiņas Afitosas iedzīvotājiem izspēlējis ļaunu joku. Viņš saviem novadniekiem ir novēlējis 5,28 miljonus dolāru slimnīcas celtniecībai. Taču par to pretī viņš ir pieprasījis nodot atklātībā dažus faktus — lielākoties intīma rakstura no savu daudzo radinieku, kuri dzīvo šajā pilsētā, dzīves. 
+ Goda doktors sers Džons Mandevils XIV gadsimtā daudz ceļoja un nokļuva arī Kaspijas jūras krastā. Tur, tatāru hana valstībā, viņš konstatēja interesantu augli, ko aprakstīja: "Kad tas nobriest, to pārgriež un iekšā atrod mazu jēriņu..." Runa ir par kokvilnu.
 

 
- Četri kilometri un 120 metri — tas ir attālums no Krievijas līdz Amerikai. Tieši šāds posms šķir Ratmanova salu Krievijā no Lielās Diamīda salas ASV, kas atrodas Beringa jūras šaurumā. 
- Tādas melnādainas sievietes kājas, kuras augums ir tikpat liels kā baltajai sievietei, ir par trim centimetriem garākas. 
- Smoļnijā Ļeņins strādāja kabinetā, pie kura bija izkārtne "Klases dāma". 
- Paragvaja ir vienīgā valsts pasaulē, kuras karoga abas puses nav vienādas. Vienā pusē ir redzams valsts ģerbonis, otrā — valsts kases zīmogs. 
- Japānā vīrietis var pieprasīt šķiršanos, ja viņa sieva neguļ skaisti. 
- Par harmoniskākajām laulībām briti ir nosaukuši kāzas, kurās apprecējās neliela angļu cirka māksliniece, kas uzstājās ar priekšnesumu "Uguns sieviete", un ugunsdzēsējs, kas strādāja tajā pašā trupā. Vienkārši ideāls pāris! 
- Kad mēs šķaudām, uz dažām milisekundēm apstājas sirds. Ja nošķaudās īpaši spēcīgi, var salauzt ribu. 
- Brazīlijā valda ticējums, ka tas, kurš ar pirkstu pieskarsies vardei, zaudēs savas sievas mīlestību. Vardes šajā valstī ir neparastas — tās var sasniegt vistas lielumu. 
- Suržiks ir neoficiāla sarunu valoda, kas radusies uz ukraiņu un krievu valodas pamata. Trasjanka ir suržikam līdzīga valoda, kas radusies uz krievu un baltkrievu valodas pamata. 
- Padomju izlūks Rihards Zorge, nesaņēmis finansējumu no centra, savas aģentūras tīkla darbību apmaksāja ar personīgajiem līdzekļiem. 
- Brazīlijas galvaspilsētas Braziljas kontūras no gaisa izskatās kā aeroplāns. 
- Baltie lāči var krustoties ar brūnajiem lāčiem un radīt pilnvērtīgus pēctečus. 
- Starptautiskajā izstādē Parīzē 1900. gadā vienlīdzīgas nozīmes "Grand prix" ieguva Eifeļa tornis un dzelzceļa tilts pār Jeņiseju Krasnojarskā. 
- Sanktpēterburgā ir visvairāk tramvaju, salīdzinot ar citām pilsētām. Krievijas ziemeļu galvaspilsētas tramvaju līniju garums ir 700 kilometri. 
- Konservēšanas paņēmienu atklāja franču konditors Nikolā Fransuā Apers. Viņš nejauši konstatēja, ka, uzvārot cieši noslēgtu burku ar sulu, tās saturs ilgi nebojājas. Savukārt konservēšanai izmantot skārda kārbiņu pirmoreiz ieteica anglis Pīters Durans. Tas notika 1810. gadā. 
- Maskavas metropolitēnā maršrutos virzienā uz pilsētas centru stacijas nosauc vīrieša balss, bet virzienā no centra — sievietes balss. Apļa līnijā vīrieša balss paziņo stacijas pulksteņa rādītāja virzienā, bet sievietes balss — pretēji pulksteņa rādītāja virzienam. Tas darīts ar nolūku, lai atvieglotu pārvietošanos akliem pasažieriem.
26 gadus vecais DĀR iedzīvotājs Trevors Krukers iekļuvis Ginesa rekordu grāmatā — viņš 23 dienas pavadīja krokodilu sabiedrībā pilsētas zooloģiskajā dārzā. Izgājis no būra, viņš reportieriem paziņoja: "Nu, lūk, tagad es riskēšu arī nedēļu pavadīt kopā ar savu sievu." 
Cilvēks spogulī sevi sāk saskatīt 12—18 mēnešu vecumā. 
Džordžijas štatā ASV likums atļauj sist cilvēku, ja viņš apvaino citus cilvēkus.

22 0 2 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 2

0/2000

Japānā vīrietis var pieprasīt šķiršanos, ja viņa sieva neguļ skaisti.

visnotaļ interesanti...

1 0 atbildēt

tāpēc turcijas lirai ir tik maza vērtība emotion

1 0 atbildēt