local-stats-pixel fb-conv-api

krievu val. kampaņa Latvijā ir Kremļa centieni šķelt sa14

76 2

Nevarēju šo rakstu neielikt emotion

Parakstu vākšana Latvijā par oficiālās valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai ir Kremļa rīkota un finansēta akcija, lai izraisītu Latvijas sabiedrībā konfrontāciju un traucētu integrāciju, norāda pazīstamā padomju laika disidente un neatkarīgā žurnāliste Valērija Novorodska.

Krievijas liberālās partijas «Demokrātiskā savienība» dibinātāja Novorodska un krievu uzņēmējs «Demokrātiskā savienība» loceklis Konstantīns Borovojs savā blogā sociālajā tīklā «Live Journal» (http://vnovodvorskaia.livejournal.com/) veltījuši vairākus ierakstus Latvijas krievvalodīgo tēmai, aicinot Latvijas sabiedrību neuzķerties uz Kremļa provokācijām.

«Neviena no šīm organizācijām [kas organizē parakstu vākšanu] nav pat paskaidrojusi, ko tieši viņi vēlas, jo tieši viņi [krievvalodīgie] pārvalda tikai vienu valodu, bet latvieši masveidā ir divvalodīgie. Vai viņi vēlas garantēt divu valodu zināšanas tiem, kas parakstījuši šo petīciju? Nē, protams. Tad ko? Obligātas krievu valodas zināšanas latviešiem?» blogā jautā Novorodska.

Autori arī atsaucas uz Saeimas deputāta Alekseja Loskutova (V) sacīto, ka «tie, kas iet parakstīties, vai nu maldās, vai melo - viņi nevēlas tiesības lietot otru valodu, bet tiesības nezināt valsts valodu».

Pēc autoru novērtējuma, šīs akcijas mērķis ir izraisīt «konfrontāciju [Latvijas] sabiedrībā. Izraisīt jebkāda veida neapmierinātības izpausmes. Viņi meklē iemeslu radīt Latvijas sabiedrībā jebkāda veida konfrontāciju, traucēt integrāciju un salabšanu. (..) Izraisīt latviešos niknu naidu pret šo piekto kolonu, kas runā krieviski.»

«Tajā pašā laikā skolām un izglītības iestādēm mācību programmām krievu valodā [Maskava] naudu nedod. Jo tas ir dārgi. Par mazu naudiņu var ātri sarīkot, kā Gruzijā, dažus sprādzienus, lai radītu nestabilitāti. Mērķis ir izraisīt naidīgumu, nestabilitāti, lai varētu valdīt. Jo lielu vibrējošu akmeni var ar mazo pirkstiņu nogāzt,» uzsver Borovojs, piebilstot, ka «Kremlim ir politiski un ekonomiski izdevīga nestabilitāte Ukrainā, Gruzijā un Latvijā».

Visu šo aktivitāšu mērķis ir nemitīgi atgādināt, «no kādas impērijas Latvija ir aizlaidusies un ka šī impērija visu laiku ir tepat blakus».

Autori arī vairākkārt vēršas pie Latvijas krievvalodīgajiem, mudinot viņus neuzķerties uz Kremļa provokācijām.

«Aizmirstiet par savu vēsturisko dzimteni, negaidiet no tās palīdzību. Patreizējā Krievijas vara nevēl jums labu, nevēlas palīdzēt. Visi impulsi, kas līdz jums nonāk, ir jūsu ienaidnieku impulsi. [Kremlis] gūst mazu seksuālu imperiālistisku apmierinājumu uz jūsu labklājības un labturības rēķina, liedzot jums iespēju kļūt par pilnvērtīgiem pilsoņiem valstī, kurā jūs dzīvojat,» Novorodska vēršas pie Latvijas krievvalodīgajiem.

«Cilvēki, lūdzu, saprotiet, kamēr šī kaulainā impērijas, PSRS impērijas, roka pastāvēs, tā atradīsies ja ne jums uz rīkles, tad kaut kur ļoti tuvu,» norāda Borovojs.

Dažas dienas vēlāk Novorodska un Borovojs ievietojuši vēl vienu videouzrunu ar nosaukumu «Braucam uz Latviju», pavēstot, ka iepriekšējās uzrunas izraisījušas vētrainu uzbrukumu viņu blogam, kā arī ka viņi gatavojas apmeklēt Latviju.

«Mūsu iepriekšējam vēstījumam sekoja uzbrukums mūsu lapai, kas bija ļoti aktīvs. Tādus lāstus es dzīve nebiju dzirdējis. Acīmredzot mēs trāpījām tieši acī. Acīmredzot mēs traucējam Krievijas federācijas politiķiem un specdienestiem veikt viņu operāciju Baltijas valstīs, īpaši Latvijā,» saka Borovojs.

«Mēs esam par to priecīgi. Un tiem provokatoriem, kas šodien turpina savu darbību, par Krievijas specdienestu naudu vācot parakstus Latvijā par krievu valodas ieviešanu par otru oficiālo valodu, - mēs varam jūs iepriecināt, ka mēs esam jau saņēmuši uzaicinājumu apmeklēt Latviju. Mēs tur drīz būsim, varēsim parunāt. Bet mēs esam priecīgi, ka daudzi cilvēki, kas balsoja par «Saskaņas centru», tagad saprot, ka viņus māna un ka viņiem ir sajaukuši galvu,» norāda Borovojs.

«Lai pabeigtu šo procesu, mēs tuvākajā laikā apmeklēsim Latviju. Gaidiet mūs, mūsu dārgie politiskie pretinieki. Kaut arī viņu vadīji atrodas šeit Maskavā. Bet mēs tiksimies ar viņu pārstāvjiem Latvijā.«

«Visu, ko var piedāvāt šis «Saskaņas centrs», latvieši kaut kā pārdzīvos, bet nelaimīgajiem krievvalodīgajiem, viņiem ir sagatavota piektās kolonas loma. Un kāda tad tur vairs saskaņa, ja viņiem uzgrūž šo lomu. Kas ar viņiem pēc tam notiks, to zina tikai FDD, taču viņus nesatrauc, kas pēc tam notiks ar šo piekto kolonu,» norāda Novorodska,

«Ļoti nepatīkami sēdēt kādā objektā, ienīst visus apkārtējos un runāt, ka apkārt ir tikai ienaidnieki. Ja situācija ir tik briesmīga, tad jābēg prom. Bet kaut kā neviens nebēg. Neviens neraujas uz Krievijas reģioniem,» atgādina autori.

«Šāda referenduma precedenta nekur citur nav. Pat ASV, kur ir daudz nacionalitāšu, neviens nepieprasa savu valodu. Tas ir pretdabiski. Nez kāpēc tas notiek tikai valstīs, kur aktīvi darbojas mūsu čekisti – Ukrainā, Igaunijā, Latvijā.«

«Gribētu vērsties pie Latvijas krievvalodīgajiem, lūdzu, ņemt vērā to, ka Krievija šobrīd ir briesmīgā stāvoklī. Gan sociālā, gan politiskā, gan ekonomiskā aspektā. Bet šīs aktivitātes, šie centieni radīt nestabilitāti apkārt Krievijai, blakus Krievijai ir tas, kas paildzina šos antidemokrātisko autoritāro Krievijas režīmu, tas ir tas, kas liek ciest krievu tautai. Lūdzu nenorijiet šo spīdīgo ēsmu, tā ir vērsta ne tikai pret jums, bet arī pret mums, Krievijas pilsoņiem,» saka Borovojs.

76 2 14 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 14

0/2000

"viņi nevēlas tiesības lietot otru valodu, bet tiesības nezināt valsts valodu" Un jā. Amerikā tas nenotiek kaut arī cik tur krievu. Un Amerikā ķīnieši arī neuzspiež savu valodu. Pamēģini aizbraukt uz UK un teikt, ka viņiem tagad visiem tur jārunā latviski, jo viņš redz angliski nesaprotot. Uzreiz tevi padzīs no valsts. Bet šeit.... Ahh. Skumja situācija mums te...

17 1 atbildēt

goda vārds, ja ieviesīs krievu valodu kā pamat, es vairs sevi neatzīstu par latvieti.. man kauns..

12 1 atbildēt

MAITAS!

11 1 atbildēt
smg avatarssmg

Man ir 18 gadi un es pilnīgi nesaprotu krievu valodu un nemācīšos to jebkurā gadijumā.

11 1 atbildēt

Jura Dobeļa vārdiem - Nāvi okupantiem 

11 2 atbildēt

Es takš krieviski gribēdams nevaru iemācīties, liekat stobru pie galvas nošaujiet. Kā divus gadus mums krieveni nemāca emotion Lai dzīvo LV emotion !

9 1 atbildēt

Nolādētie. Tiešām kauns par Latviju. Nožēlojama situācija. Nožēlojamie Krievi. Dzīvo te reasnas dirsas, bet viņi pat neprot valsts valodu. Dirsas!

9 2 atbildēt

If you don't like Latvia you can just get out!

5 1 atbildēt

Gribas raudāt :D Nopietni, tas ir skumji. Es tā nevēlos, lai tas notiek.

4 1 atbildēt

Esat ievērojuši ka visos komentāros kuros noliek krievus ir 1 mīnus

3 0 atbildēt

Mūsu prezidents nemaz neapsver tādu ideju,ka Latvija varētu būt otrā valoda.

Jebkurā gadījumā uzskatu,ka pat tad ja tā būs oficiāla,nekas no tā nemainīsies. Tie,kas runā krieviski,tie runās,un tie,kas latviski-tie turpinās runāt latviski. Protams,loģiski,es arī esmu pret otro valodu.  Un neuzskatu,ka kaut kas mainīsies,vismaz ne tuvākajā laikā. Latvija paliks Latvija.

2 0 atbildēt

LATVIJĀ NAV IESPĒJAM IEVIEST KRIEVU VALODU KĀ OTRO VALODU!!! TAS IR PRET VALTS PAMATLIKUMU 

2 0 atbildēt