local-stats-pixel fb-conv-api

Zombiji- atdzīvinātie miroņi1

11 0

 

 

      Karību jūras reģiona valsts Haiti iedzīvotāji tic zombiju-mirušu un atkal atdzīvinātu-eksistencei.Viņi ir pārliecināti,ka burvji,veicot maģiskus vudū kulta rituālus,spēj piecelt cilvēku no miroņiem.

      Zombijs spēj elpot,ēst,dzert,strādāt un pat runāt taču pats neapzinās ko dara.Var teikt,ka zombiji ir vairāk miruši nekā dzīvi,viņi ir kā roboti,kas ievietoti dzīvā ķermenī,vņiem nav jūtu,un tie neko neatceras no savas iepriekšējās dzīves.Viņi neapzinās, kas ar viņiem notiek,jo ir zaudējuši savu personību.Ir palicis tikai ķermenis,un ar to manipulē burvis,kurš ar maģijas palīdzību tikko mirušus cilvēkus ir pārvērtis par padevīgiem vergiem.

       Daudzi apgalvo,ka ir redzējuši miroņus,kas strādā kokvilnas,tējas vai kafijas plantācijās.Daži stāsta,ka redzējuši savus radiniekus pilsētas ielās,un tur nebūtu nekā dīvaina,ja vien neatklātos,ka viņi pirms dažiem mēnešiem apglabāti.

      Netrūkst arī cilvēku,kas ir pārliecināti,ka zombiji nav miroņi,bet gan dzīvi cilvēki, kuriem burvis,kas praktizē vudu kulta rituālus,ir atņēmis brīvo gribu,lai izmantotu par saviem vergiem.

      Lai kā arī būtu patiesībā,Haiti iedzīvotāji baidās no burvjiem,kuris pēj atdzīvināt miroņus.Lai burvji nevarētu cilvēkus padarīt par zombijiem,Haiti iedzīvotāji uz savu radinieku kapiem uzstāda masīvus pieminekļus vai arī apliek kapavietu ar smagām betona plāksnēm,lai to nebūtu iespējams atrakt.

      Tie,kuriem pietrūkst līdzekļu iespaidīgu izmēru pieminekļiem,rīko mirušā apstāvēšanu vairāku dienu garumā.Tas tiek darīts,lai vudū kulta praktizētāji šajā laikā nevarētu mirušajiem piekļūt,jo pēc dažām dienām to vairs nevar pārvērst par zombiju.

                                                  Vai Tu zini ka...

      Etnobotāniķis V.Deiviss,1982.gadā cedļodams pa Haiti ir nonācis pie atziņas, ka, izmantojot dažus pulverīšus,par zombiju var pārvērst jebkuru cilvēku.

     Pirmo izmanto līdzekli,kas upurim izraisa nāvei līdzīgu stāvokli.Radinieki unm draugi tad cilvēku uzskata par mirušu un apglabā,taču burvis nekavējoties viņu izrok un atdzīvina.

   Tad tiek likts likts lietā otrs līdzeklis,psihotropais,kura ietekmē tiek paralizēta upura brīvā griba.

                                                    Vai Tu zini ka...

        Tiek uzskatīts,ka vārds "zombijs" cēlies no vārda "žambi",ar kuru Āfrikas valstī Zairā apzīmē spokus,garus,medijus un citas mirušas būtnes.Par zombiju arī ir sauc arī dievu pitona ādā,ko pielūdz dažas Rietumāfrikas ciltis.

                                                        Interesanti skaitļi un fakti

       Filmas par zombijiem pieskaitāmas šausmu filmu žanram,un tās ir gan mistiskas,caurvītas,gan tādas,kas iedveš bailes,gan izklaidējošas un smieklīgas,jo sižetiem par atdzīvinātiem miroņiem piemīt ne tikai krietna deva šausmu, bet arī humora dzirksts.

                                   Lūk, dažas no šādām filmām:

  "Atdzīvojušos miroņu nakts"(1968,režisors Džordžs Romero),kuru uzņēma daži draugi,turklāt neieguldot gandrīz nekādus līdzekļus.Filma kļuva par kases grāvēju,jo tika izrādīta visos ASV kionteātros.Tiēši ar šio filmu pasaulē aizsākās dažādu"zombiju filmu" triumfa gājiens.

          "Dzīvo miroņu atgriežšanās"(1985)bija smieklīga parodija par tā sauktajām "zombiju filmām".Tomēr tā bija arī diezgan baismīga filma.

Teksts noraktīts no Lielās noslēpumu grāmatas.

 

               

            

 

11 0 1 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 1

0/2000

es gribu senatnes dārgumus :)  un ja kas forš raksts :)

2 0 atbildēt