local-stats-pixel fb-conv-api

Za poņimaņije / Пар сапратни ( dok. filma)6

32 0

LNT dokumentālo filmu cikls "Za poņimaņije jeb Par Sapratni" veidots divās daļās. Pirmo reizi atklātās sarunās ar un par cittautiešiem, kuriem Latvija ir dzimtene, kuriem šeit ir darbs un ģimenes, mēģināts skaidrot, kur meklējamas aizvainojama saknes gan latviešos, gan krievos, un vai patiesa savstarpēja sapratne ir iespējama?

Filmās apzināti nav intervēti politiķi, tajās ir sarunas ar aktieriem, mūziķiem, sportistiem, augstskolu pasniedzējiem, žurnālistiem un citiem sabiedrībā zināmiem cilvēkiem. Piemēram, ar maestro Raimondu Paulu, aktieri Jakovu Rafalsonu, žurnālistu Juriju Kušpelo, aktieri Romānu Aronsonu, mūziķi Gustavo, tēlnieku Gļebu Panteļējevu, diriģentu Ivaru Cinkusu un citiem.

Pirmajā filmas daļā analizēts savstarpējā aizvainojuma, valsts īstenotās politikas cēloņi un sekas, pētīts, kā atšķiras latviešu un krievu attieksme pret dažādiem svētkiem un tradīcijām, kādas ir kopīgas un kādas atšķirīgas vērtības. Otrajā daļā pētīti sadzīves un valodas jautājumi - kur mēs iepērkamies, ko lasām, klausāmies, kādus pasākumus apmeklējam, kāda ir motivācija apgūt latviešu vai krievu valodu.

Dokumentālo filmu cikla "Za poņimaņije jeb Par Sapratni" producente ir LNT Ziņu dienesta vadītāja Inese Kārkliņa, režisore Zane Šteinberga, scenārija autore Ilona Bērziņa.





32 0 6 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 6

0/2000

Lai cik dīvaini liktos bet viss šeit teiktais ir taisnība emotion

3 0 atbildēt

Ļoti patika šī dokumentālā filma. Teiksim tā, Latvijā politika diktē ekonomiku, nevis ekonomika politiku ( kā tas ir attīstītās pasaules valstīs un kā tam vajadzētu būt). Šis politiķu aktivizētais naturalizācijas un valodas jautājums novirza tautas domāšanu citā gultnē, tālāk no ekonomikas pamatproblēmām, kuru risināšanā viņi neiegulda pilnu atdevi. Tērē naudu projektu realizēšanā, kurus vērts attīstīt valstī, kur tauta var atļauties šī projekta galaproduktu izmantot. Valstī, kur pastāv labklājība-nav strīdu par nacionālām vērtībām, "treknajos gados" nekādu lielo diskusiju par šo nebija, viss sākās ar "krīzes gadiem". Piekrītu daudziem argumentiem un faktiem, kuri izskanēja šajā filmā. 

1 0 atbildēt

Problemu jau ir maz :) vairak ta domashana un mentalitates :D !

0 0 atbildēt

Mums jāsaprot visi, bet mūs saprats nevēlas. 

0 1 atbildēt

man negribas macities krievu valodu un es ari to nedariju vidusskola,del ta ka esmu saticis tik daudz stulbus un sturgalvigus krievus, kuri izliekas ka neko nesaprot, bet reali visu saprot un neruna tikai principa pec un it ka butu krutaki, paraditu, ka vins tik krieviski runas un latviski ne, varbut ja butu bijis savadak, man nebutu tads naids pret to valodu, bet paslaik man krievu valoda izraisa vemienu! bet nu es esmu parliecinats ka kadam ir pilnigi pretejs stasts manam!

0 1 atbildēt