local-stats-pixel fb-conv-api

Vai tu apstātos?51

Tas bija auksts janvāra rīts Vašingtonā. Kāds vīrs nostājās metro stacijā, izņēma savu vijoli un sāka spēlēt Bahu, ko viņš turpināja darīt 45 minūtes. Pa šo laiku, tā kā tā bija tā saucamā steigas stunda(rush hour), caur šo staciju izgāja cauri tūkstošiem cilvēku, lielākā daļa no viņiem devās uz darbu.

3 minūtes pagāja, kad kāds vīrietis apstājās un pamanīja, ka šis vīrs spēlē. viņš palēnināja gaitu, apstājās uz pāris sekundēm, bet tad jau turpināja ātrā solī doties savās gaitās.

Vēl minūti vēlāk vīrs saņēma savu pirmo dolāru. Kāda sieviete to viņam iemeta futlārī pat neapstājoties un nepaskatoties.

Tad garām steidzās māte ar savu 3 gadīgo dēlēnu. Viņš vijolniekam pievērsa vairāk uzmanības kā citi. Viņa māte viņu skubināja, taču puisēns vēlējās apstāties un paskatīties un paklausīties, kā vīrs spēlē.

Beigās māte sāka puisēnu stumt prom, bet puisēns turpināja iet, vairākkārt atskatoties. Tas atkārtojās ar daudziem bērniem, bet vecāki, visi kā viens, rāva bērnus prom.

Vīrs spēlēja 45 minūtes. Tikai 6 cilvēki apstājās, lai izbaudītu skaisto mūziku, 20 cilvēki iedeva viņam naudu, bet neapstājoties turpināja savas gaitas. Vijolnieks šajā laika posmā kopsumā dabūja 32 dolārus. Kad viņš pārstāja spēlēt, un metro stacijā iestājās klusums, neviens neapplaudēja, neviens pat nepamanīja, nebija nekādas reakcijas.

Ko neviens nezināja, bija tas, ka šis vīrs bija Džošua Bells(Joshua Bell), viens no pasaules labākajiem vijolniekiem. Viņš spēlēja vienus no pasaules sarežģītākajiem skaņdarbiem uz vijoles, kuras vērtība ir 3,5 miljoni dolāri.

Divas dienas pirms viņš spēlēja metro, Džošua Bells uzstājās koncertzālē Bostonā, kur visas vietas uz viņa koncertu bija izpirktas, katra maksājot 100 dolārus.

Šis ir patiess stāsts.

Šo Džošua Bella uzstāšanos metro bija uzrīkojis "Washington Post" laikraksts, kā daļu no sociāla eksperimenta par cilvēku uztveri, gaumi un prioritātēm.

Tika uzdots jautājums- ierastā vietā, bet nepiemērotā laikā, vai mēs spējam arī tad novērtēt skaistumu?

Vai mēs apstājamies uz mirkli, lai to novērtētu? Vai mēs pamanam talantu savādākā izskatā, nekā mums pieņemts redzēt?

Secinājums bija tāds- ja mums nav laika, lai apstātos uz mirkli un paklausītos, kā viens no pasaules labākajiem mūziķiem spēlē labāko mūziku, kāda jelkad ir sarakstīta, tad, cik daudz vēl mēs savā dzīvē palaižam garām?



395 7 51 Ziņot!
Ieteikt: 000
Izmantotie avoti:
http://google.lv
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 51

0/2000

TALANTS!!!

28 0 atbildēt

"Dažreiz vajag apstāties, lai paskatītos, kā plaukst pumpurs" kko tamlīdzīgu reiz teica Konfucijs ;)

10 0 atbildēt

ja viņi zinātu kas tas par cilvēku es domāju visi uz mirkli apstātos lai ieklausītos viņa būzikā

6 0 atbildēt

cilvēkas pat neapzināti paskrien garām visam skaistajam, pat nezinot, ka skrien pretī tikai vienam-dzīves beigām

5 0 atbildēt

Neesmu klasiskās mūzikas cienītāja, bet, dzirdot tik prasmīgu vijolspēli, noteikti apstātos.. Samērā reti uz ielām spēlē tik talantīgi cilvēki un šādi gabali nāk no sirds sirdī.

6 2 atbildēt

Manuprāt, ļoti labs apraksts.Liek aizdomāties :)

+

4 0 atbildēt

Tas vien pierāda to, ka cilvēki ir ļoti aprobežoti un viņiem trūkst zināšanu par klasisko mūziku. Pieraduši klausīties kaut kādus mūsdienu gabalus, kuri brīžiem ir tik neprofesionāli sarakstīti, nemaz nerunājot par vienveidīgo saturu.  Protams, gaume katram sava, bet tās ir manas domas.

2 0 atbildēt

ja speletu kautkads DJ Tiesto tad gan visi apstatos :D

2 1 atbildēt

Kad piemērām rīgas tuneļos kāds spēle saksafonu vai ko es arī neapstājos un neklausos , ja ir kāda lieka kapeika tad to arī iemetu , ja man patika izpildījums ko es dzirdēju kamēr nonācu līdz viņam

1 0 atbildēt

Fuj, zagt nav labi :( un es vēl plusu ieliku :(

1 0 atbildēt

http://biblos.lv/forums/viewtopic.php?f=28&t=77

 

starpcitu nav orģinālraksts)) 

1 0 atbildēt

varbūt arī apstātos, bet ne uz ilgu laiku..

1 0 atbildēt

Ja Tev būtu muzikālā dzirde, tad arī nepaietu garām tik vienaldzīgi. Kaut nezinot skaņdarbu, ko čalis spēlēja, Tu dzirdētu, ka viss ir precīzi nospēlēts un ka skaņdarbs ir sarežģīts.

Salīdzināt ar Rihannu vai Britniju ir vispār neprāts, ceru pats sapratīsi, kādēļ. Ja ne- padomā cītīgi.

1 0 atbildēt

"This is a fucking retarded "experiment". All it proved was that subways are busy, and that not that many people listen to classical music. That's it. Period." qft

1 0 atbildēt

šis notikums jau dazus gadu atpakaļ bija, atceros ka pa tv rādīja emotion 

1 0 atbildēt

Jā, mums par šito stāstīja literatūrā.

Cilvēki dzīvo pēc principa-tikai lietas, kuras maksā naudu, ir vērtīgas emotion

0 0 atbildēt

njap!

0 0 atbildēt

reāli lika aizdomāties !

0 0 atbildēt

Es arī mācos čīgāt vijoli, tāpēc tas  mani interesē, paldies tev :)

Man vēl ir daudz, kur tiekties un augt :)

0 0 atbildēt

Šeit arī pierādās, vai tas ko mēs daram ir patiesi tas ko mēs vēlamies. Nešaubos, ka liela daļa kura gāja uz to koncertu, to darija tikai tāpēc, ka status to pieprasa.. 

0 0 atbildēt