local-stats-pixel fb-conv-api

Vai Lavijas meža resursu noplicionoša izmantošana?4

31 0

Šorīt pamodos nedaudz agrāk kā parasti, bet tas neizmainīja manu ikdienas rīta rutīnu - brokastis pie datora, jaunumus pāršķirstot.

Jaunumu pārskatīšanai izmantoju iGoogle, jo neciešu reklāmas.

Lasot kādu tvneta rakstu, nejauši uzdūros šim, Al-Jazeera UK par LV mežiem. CLIK

Pēc 30 min ilgā video noskatīšanās ( tekstu nav īstas vajadzības lasīt, jo tas ir vnk tvneta žurnālista google translate versija ), jutos nonācis nelielā strupceļā; pretrunā ar saviem uzskatiem - uzskatiem kurus guvu četrus gadus studējot LLU Meža fakultātē, Kokapstrādes sektorā.

Jautājums, kurā pusē esmu es?

Kam tu ticētu?

- zinošiem pasniedzējiem, kuri četrus gadus tev māca par mūsu valsts vienu no nozīmīgākajiem atjaunojamiem dabas resursiem.

- 30 minūšu britu žurnālistu video par vispērējos situāciju tavā valstī, tavā nākotnes nozarē, kas ir pretrunā ar iepriekšminēto.

Dotajā brīdī uz drošākiem pamatiem jūtos paliekot uz pateizējās nostājas un pamatoti:

+ Mūsu mazā valstiņa no kopējās zemes platības aizņem ap 64 000 km2;
90 gadu sākumā, meži aizāņema ~49% no mūsu teritorijas. Tagad meža platību uzmērīšanu, veic ar mūsdienīgām - digitālām ierīcēm, tajā skaitā arī aero-fotogrāfijām; Tas ir ar augstu precizitāti un ticamību; Pēc pēdējiem datiem meži aizņem 54% no mūsu teritorijas.

Definācija - Latvijā par mežu ir uzskata 0.1 ha platība ar 7m augstiem kokiem ( citās valstiīs tas atšķiras ).

+ 2009. gadā izsnaiegtā ciršanas kvota - atļauja cik drīkst nocrist - bija 13.56 milijoni m3 koksnes, no tiem 8.56 milj m3 valsts mežos ( LVM ) un 4.64 milj m3 privāt personām ( skat. 1.att.). Kas notika? Ne LVM ne privātais sektors neizpildīja kvotu, neizmantoja visu doto, izmantoja tikai ~ 80%.

+ Neviens, pie pilna prāta esošias, privātā sektora pārstāvis šodien neveiks kailcirti savā mežā, jo kokmateriālu iepirkašanas cenas, salīdzinot ar 2006. un 2007. gadu ir kritušās 4-5 reizes !!!. Tad par augstas kvalitātes priedes zāģbaļķa kubikmetru vareja saņemt ~120 ls; tagad labi ja 25 ls - tik pat cik malkas kubikmetrs !!! Salīdzinot ar 2009 gadu, cena pieauga par 4 ls.

+ LVM veic arī valstij nozīmīgu objektu apsaimniekošanu un audžu kopšanu - tāpēc tāds apjoms.

+ Pirms veic ciršanu gan LVM gan privāt persona slēdz līgumu, kas paredz saudzīgu koku ciršanas veikšanu un meža atjaunošanu - jaunu kociņu stādīšanu cirsmas vietā ( 2- 3 gadu laikā, atkarībā no augsnes ), lai nodrošinātu ilgtspējīgu meža apsaimniekošanu. Ja nosacījums netiek izpildīts, no līgumslēdzēju puses, tad kāds tiks "drāzts".

par kokiem:

+ Priedes ciršanas vecums ir 70 - 90 gadi, Eglei tas ir 80-110 gadi; Tie ir koki ar stumbra diametru ~ 55 - 60 cm. Jā tik maz, jo mūsu klimatiskajos apstākļos Priedes un egles vidējais gads kātru platums ir 3.6 gadskārts un 1cm; Zviedrijā - 4.0 gk, Francijā - 2.2.

Jo šāurākas gadskārtas, jo vērtīgāka koksnē - mehāniski izturīgāka, vizuāli - skaistāka.

Secinājumi:

Manā skatījumā šis ir analogs "bye bye beauty" britu žurnālistu murgojums par mūsu meža nozari:

Ko LU pasniedzējs zin par kokrūpniecību LV? Es pieļauju, ka viņš ir eksperts suņa sēnas augšanas ātruma izpētē atkarībā no klimatiskajiem apstākļaiem vai cik bieži stirna ejot garām atstāj dabisko mēslojumu tur, bet čāli ... come-on ne šeit.

Klauss vispār globāls cirvis, kā tā var teikt? "FSC ir mārketinga līdzeklis un nekas cits". Analogs "bye bye beauty" ozols.

Neceru uz aktuālām diskusijām šeit šajā jautājumā, BET kāds ir jūsu skatījums uz šo?

Kam tu tici?



31 0 4 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 4

0/2000

Es zinu tikai to, ka LVM, tāpat kā visi pārējie valsts uzņēmumu ir viena liela naudas atmazgāšanas mafija, kas iet pat pāri līķiem...

Valsts- arī tavs un mans īpašums, tiek iztirgots neiedomājamos apmēros- kapeikas aiziet valsts kasēs kā nodokļi(ar ko viņi vēl lepojas un uz kā rēķina pieprasa valsts dotācijas), bet pārējais ienākums tiek ierēdņu armijas algās, prēmijās, akcionāru dividendēs un visādos mistiskos naudas atmazgāšanas pasākumos, kā "profesionālā sporta sponsorēšana" un tamlīdzīgos mēslos, no kuriem TEV un MAN ir maz labuma!!!

2 0 atbildēt

es domaaju,ka tev izmaacoties shaadu profesiju vaidzeetu noskaidrot istos ciparus un pazinjot mums!!! dzirdeeju,ka arii mezhi vairs nav muusu, jo kkaa tachu tas suuda paraads ir jaatdod!!!

1 0 atbildēt

žēl man skaistos Latvijas mežus...  emotion

0 0 atbildēt

Privātos mežus nevienam neatņems, ja vien paši nepārdos;

Valsts meži ir valsts īpašums.

matemātikai varu iedot uzdevumu:

katru gadu uz 1ha meža ir 4.2 m3 koksnes krājas ( daudzuma ) pieaugums; mums ir 3.3 milij. ha

0 0 atbildēt