local-stats-pixel fb-conv-api

Šis tas par sapņiem un miegu!11

58 0

Paldies Shatred par ieteikumu tēmai.

Sāksim ar to, ka no senseniem laikiem ir daudz un dažādi pieņēmumi par to kas īsti ir sapņi un ko viņi nozīmē, jo senāk skatamies jo vairāk tos tulkoja kā garu vīzijas, dievu apciemojumus un vēl sazin ko, bet tagad jau mēs zinam šo un to vairāk par sapņiem :)

Visvairāk es esmu informēts par to kā sapņus interpretēja pirmais Psihoanalītiķis Z.Freids (citur Sigmunds, citur Zigmunds, grūti saprast kā īsti ir pareizāk), pēc viņa domām sapņiem bija pāris mērķi-

1. Pasargāt guļošo no traucēkļiem, lai var mierīgi izgulēties (piemēram kādus reālos trokšņus novedot sapņu pasaulē, daudziem noteikti ir gadījies, ka zvana modinātājs, bet sapnī šo signālu uztveram par ko citu).

2. Iepriekšējās dienas un senāku notikumu sakārtošana mūsu galvās sapņu laikā (tāpēc mēs bieži vien redzam sapņos tēlus ar kuriem mums nesen bijusi saskarsme), kā arī pēdējā laika problēmu risināšana neapzinātā līmenī.

3. Savu slēpto dziņu apmierināšana (gan seksuālo vēlmju, gan vardarbīgo gan daudzu citu), to kuru mēs vienkārši nevaram dzīvē realizēt sabiedrības noteikumu dēļ.
Šī daļa piemīt arī daydreaming jeb fantāzijām dienas laikā, kad aizsapņojamies.

Bet pašu sapņu analīzes daļai daudzi Freidam nepiekrīt, jo viņš pārspīlēti pievērsās daudzu lietu asociēšanai ar seksuālām tēmām, piemērs- ja sapņos redzi zaru laušanu, tās ir domas par onanēšanu u.c..

Ir sarakstītas šausmīgi daudz grāmatas par sapņu analizēšanu, bet ļoti daudzas no tām ir tikpat neuzticamas cik horoskopi.

Varētu vēl pastāstīt par to kad tad īsti mēs sapņojam :) Viens cilvēks normāli guļot redz vismaz 6 sapņus vienā naktī (tas cik daudz no tā īsti atceramies ir cita lieta), sapņus mēs redzam 2 no miega fāzēm - Cerebrālā miega laikā - tas mūs piemeklē kādas 2 reizes nakts laikā, tad mums ir visdziļākais miegs (pirmo reizi šī fāze iestājas apmēram 2 stundas pēc aizmigšanas, otro reizi kādas 4 stundas pēc aizmigšanas, abas reizes ilgst apmēram 15-20min), otra fāze kurā mēs redzam sapņus ir REM fāze (rapid eye movement) jeb AVM fāze (ātro viļņu miegs), šī fāze iestājās kādas 4-6 reizes vienā naktī un tā ir vienīgā kuru var atšķirt no pārējām vērojot guļošo ar neapbruņotu aci un papildierīcēm, jo šīs fāzes laikā cilvēka acu zīlītes kustas milzīgā ātrumā un to aiz plakstiņiem var redzēt, pie labas gribas cilvēks nevar tik ātri pakustināt acu zīlītes (izņemot dažus indivīdus). Starp citu Narkoleptiķiem - cilvēkiem, kam ir tāds miega traucējums, ka jebkurā brīdī var aizmigt uz kādām 15 minūtēm jebkurā dzīves situācijā, viņi, aizmiegot savā narkoleptiskajā lēkmē, uzreiz ieiet REM fāzē. 

Nakts šausmas- esat dzirdējuši šādu terminu (angliski - night terrors), tas nav tas pats kas murgi, iedomājieties- jūs guļat un pēkšņi pamostaties no milzīgām bailēm, kaut arī neko neesat sapņojuši, vienkārši sirds dauzas, līst auksti sviedri un strauja elpošana- tās ir nakts šausmas. Šis fenomens rodas reti un visi to nepiedzīvo. Parasti aizmiegot mūsu sirdspuksti paliek lēnāki, mūsu elpošana dziļāka un retāka, bet ja sirdspuksti sarūk par daudz un elpošana ir tuvu apstāšanās, tad mūsu smadzenes domā, ka organisms mirst un piedod milzīgu adrenalīna devu- un top nakts šausmas, tad nu sanāk, ka tā baiļu sajūta ko izdodam ir bailes no nāves :)

Nonsomnia- ir cilvēki, kuriem pietiek ar 15 minūšu miega diennaktī un viņu ķermenis un prāts ir pilnīgi atpūties, ļoti rets gadījums, bet tādi cilvēki ir.

 

Ceru, ka vismaz kaut ko jaunu uzzinājāt, ja rodas jautājumi rakstat komentāros vai vēstulēs, paskataties citus manus rakstus, vērtējat, ziņojat par jaunām idejām rakstiem
:)

/Psihologs Kalns/

58 0 11 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 11

0/2000

Kas guļ, tas negrēko, bet grēkošanas standartpoza (misionāru) tomēr ir guļus?

0 0 atbildēt

ouu :) paldies, labs raksts. :)

0 0 atbildēt

atbildot uz Partybuu komentāru " hmm, a kādēļ ir tāda REM fāze? Nū, respektīvi... " Nu, cik nopratu, tās ir acu kustības vērojot sapnī notiekošo un veidojot attēlus, smadzeņu viļņu ātrums arī ir vislielākais tieši šajā fāzē, tad izskrien cauri visvairāk info :)  

0 0 atbildēt

''a sapņos redzi zaru laušanu, tās ir domas par onanēšanu u.c..'' -par šo baigi smējos :D 

vēlētos piebilst-es dzirdēju,ka sapņi piepildās ,kuri ir no ceturtdienas uz piektdienu :)

raksts labs +

0 0 atbildēt

Freids bija slims idiots!Kas lasījuši, tie zin.

0 0 atbildēt

par taam 15 min.. gadaas.. ir bijis ka neguleetas 50h un atluuzti uz 15 min un juuties kaa izgulejies..

0 0 atbildēt

labs info

šo to nezināju

0 0 atbildēt

atbildot uz zolotoiiDaiņeits komentāru " ''a sapņos redzi zaru laušanu, tās ir domas p... " Es ar kko tamlīdzīgu esmu dzirdējis! :)

Vēl esmu dzirdējis, ka mums liekas, ka mēs sapņotu visu nakti, bet reāli tas sapnis mums parādās uz max 3 sec. :)

Varbūt tādēļ bieži gadās, ka tu pamodies un liekas, ka tu itkā zini par ko sapņoji, bet nevari īsti atcērties...

0 0 atbildēt

:DDD es nesen aizņēmos no māsas telefonu, lai uzliktu modinātāju. tā kā nebiju pieradusi pie viņai tur skanošās dziesmas, tad no rīta kādas 10 minūtes biju gulējusi tam modinātājam skanot un no sapņa atceros, ka es turēju rokā kkādu telefonu un brīnījjos - re kāds telefons, nespied nekādas pogas, a pieliec ausi - ōoo, telefonam iekšā dziesmiņa skan :DDDD

ģimenē mēs esam 5 cilvēki un, kad agrāk visi kopā dzīvojām, šad tad grūti iemigt dēļ trokšņiem bij,  katram jau tas dzīves ritms savādāks. tad vienreiz sev nemanot iztēlojos tādu ainu - ir tād meža mala, tur māja, es izeju no tās mājas, kur iekšā ir daudzie trokšņi, iekāpju mašīnā un braucu arvien tālāk no trokšņiem pilnās mājas.. jo tālāk braucu un māja tālāk palika, jo trokšņi klusāki palika. tad atjēdzos - ōo, re kā man sanāca, un pat sāku migt ciet! līdz ko nopriecājos - resp. ieslēdzās apziņa ;D tā arī pamodos un otreiz vairs tā nesanāca ;D

tā jau ir, visu var kontrolēt. saka, ka citi mākot arī tā, kad miegā redzi ko sliktu, pasaki sev: stop - es negribu to redzēt un sapņo tālāk ko jauku. tāpat pirms gulētiešanas ko pozitīvu apzināti domāt, un iemigt ar to domu. šādos dažādos veidos var kontrolēt sevi un savu sapņus.  ;))

0 0 atbildēt

atbildot uz shattred komentāru " super. A man lkm ir nakts terors daudz reizes... " Nav īsti tas pats :D  

0 0 atbildēt