local-stats-pixel fb-conv-api

Saulkrastu Velosipēdu muzejs3

6 0

 

Vienīgās seno velosipēdu kolekcijas īpašnieki Latvijā ir Jānis un Guntis Seregini. Kolekcijas veidošanās sākusies 1977.gadā, kad Jānis iestājās Latvijas Antīko automobīļu klubā un sāka nopietni interesēties par velosipēdu rūpniecības vēsturi, kā arī riteņbraukšanas pirmsākumiem Latvijā.

 

Kolekcija komplektēta no tehniski interesantākajiem Latvijā atrastajiem velosipēdu attīstības vēstures paraugiem. Te redzams gan viens no pirmajiem divriteņiem - “augstratiem” Holandē 1886.gadā izgatavotais “Simplex”, Anglijā būvētais velosipēds “Coventry” ar pirmajām pneimatiskajām (piepūšamajām) riepām, kā arī A.Leitnera - pirmajā velosipēdu fabrikā Latvijā, 1888.gadā ražotais “Safety” tipa velosipēds. Unikāls eksemplārs ir 1940.gadā VEF sporta lidmašīnu darbnīcā, vienā eksemplārā izgatavotais koka divritenis, kuru konstruējis tā laika pazīstamākais latviešu aviokonstruktors Kārlis Irbītis, izmantojot lidmašīnu būves materiālus.

 

Bez velosipēdiem kolekcijā plaši pārstāvētas dažādas lietas, kuras saistās ar velosipēdu lietošanu, riteņbraukšanas sportu, biedrībām un velosipēdu ražošanu. Ekspozīcijā var aplūkot lielāko Austrumeiropas velosipēdu firmas zīmju (emblēmu) kolekciju. Šo emblēmu ir vairāk kā 800 eksemplāru no visas pasaules. Seno velosipēdu kolekcija arvien tiek papildināta ar jauniem atradumiem. 



6 0 3 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 3

0/2000

dīvaini, bet es nekad tur nēsmu bijis

1 0 atbildēt

Labs raksts un man patika videjo dziesma :D

0 0 atbildēt

atbildot uz laurichh komentāru " dīvaini, bet es nekad tur nēsmu bijis " vienmēr ir iespēja pabūt

0 0 atbildēt