local-stats-pixel fb-conv-api

Saucamais "Fast food"10

Neticiet tam, kas ir uzrakstīts ēdienkartēs un uz etiķetēm ar produkta sastāvu. Pērkot hamburgerus un frī kartupeļus jebkurā no Savienoto Valstu ātras apkalpošanas restorānu tīkliem, nešaubieties – visa pamatā ir kukurūza, kura turklāt izaudzēta zemē, kas dāsni bārstīta ar slāpekļa mēslojumu. Apmēram šādi secinājumi izriet no Havaju salu universitātes ģeofiziķu Houpa Jarena un Rebekas Kraftas veiktā pētījuma, kura laikā tika pārbaudīts, no kā sastāv tā dēvētais fast food, kam amerikāņi ik gadu tērē vairāk nekā 100 miljardus dolāru.

Atbildēt uz šo jautājumu palīdzēja oglekļa un slāpekļa stabilu izotopu analīzes metodes, bet pētījumu rezultāti ir publicēti izdevumā “Proceedings of the National Academy of Sciences".
Paraugus pētījumiem zinātnieki iegādājās sešās ASV pilsētās – no Losandželosas līdz Bostonai un no Denveras līdz Detroitai. Laboratorijā tika atgādātas 484 porcijas hamburgeru, sendviču ar vistu un frī kartupeļu, kas tika iepirkti "Mcdonald's", "Burger King" un "Wendy's" tīklu ātrajās ēstuvēs. Pēc tam zinātnieki sāka analizēt, kāds šajos produktos ir oglekļa izotopu ar atomsvaru 12 un 13 un slāpekļa ar atomsvaru 14 un 15 relatīvais daudzums. Zināms, ka kukurūzai ir raksturīgs (atšķirībā no atmosfēras un citām lauksaimniecības kultūrām) pazemināts oglekļa-13 izotopu daudzums attiecībā pret pārējiem izotopiem, bet slāpekļa mēslojumos savukārt smaga slāpekļa-15 izotopu daudzums attiecībā pret citiem izotopiem ir dažus desmitus procentus augstāks (relatīvās vienībās), nekā gaisā.
Tā kā viena un tā paša elementa atšķirīgu izotopu ķīmiskas īpašības neatšķiras, tie viegli pārvietojas pa barības ķēdi, unno tiem tiek veidotas olbaltumvielas, tauki un ogļhidrāti dzīvnieku ķermenī. Liellopu un vistas gaļa beigās nonāk uz mūsu galda, tomēr tajā brīnišķīgi saglabājas tās barības, no kuras pārtikuši lopi un broileri, izotopu pēdas. Saglabājas tās arī augu eļļā, kas tapusi no dabīgām izejvielas. Tieši šādas pēdas meklēja Jarens un Krafta.
Kā noskaidrojās, 96% govju un vistu, kuru gaļa nonāca laboratorijā, nekā cita bez kukurūzas barības savā dzīvē nebija ēdušas - vismaz ne tādā daudzumā, lai tas atspoguļotos gaļas oglekļa izotopu sastāvā. Tikai 12 no 363 gaļas porcijām atradās kaut kā no kukurūzas atšķirīga pazīmes, taču visas šīs 12 porcijas bija iegādātas viena tīkla (Burger King) restorānos ASV Klusā okeāna piekrastē un, atbilstoši tā dēvētajam “trīs sigmu likumam”, šāds gadījums ir likumu apstiprinošs izņēmums.
Analoģiski secinājumi attiecās arī uz eļļu, kurā cepti frī kartupeļi. Tā kā savu tauku kartupeļos nav daudz, tad tauku izotopu sastāvs rādīja, no kā tapusi eļļa. Visvairāk kukurūzas eļļas ticis izmantots "Wendy's" restorānos, bet "Mcdonald's" un "Burger King" sortiments bijis plašāks, kaut arī nedaudz. Tomēr arī gadījumos, kad izmantota saulespuķu, sojas, olīvu vai vēl cita augu eļļa, izotopu sastāvs uzskatāmi rādījis, ka šie augi auguši ja ne gluži tīrā slāpekļa mēslojumā, tad skopojušies ar to lauksaimnieki noteikti nav – tāpat kā kukurūzas gadījumā.
Jāpiebilst, ka no viena čīzburgera, vistas sendviča un kartupeļu pakas amerikānis var saņemt 50% viņam diennaktī nepieciešamo kaloriju, 80% ogļhidrātu un 75% olbaltumvielu. Maksā šis prieks tikai trīs ASV dolārus, un aiz okeāna ir ļoti pieprasīts. Vārdu sakot – kukurūzai un minerālmēsliem ir labs noiets.
6 0 10 Ziņot!
Ieteikt: 000
Izmantotie avoti:
http://Google
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 10

0/2000

youtobaa bija baigi labais video, naetceros kaa saucas, ka saliidzina iistu paaris nedeeljas vecu kartupeli frii(maajaas taisiitu) un 4 gadus vecu makiisha kartupeli frii... nebija pilniigi nekaada peleejuma, pilniigi nekaa, izskatiijaas itkaa buutu tikko nopirkts tikai ciets un ar hamburgeru arii tas pats, ne peleejuma, ne kaa tikai palicis ciets...

1 0 atbildēt

jebkurā no Savienoto Valstu ātras apkalpošanas restorānu tīkliem

labi ka ne pie mums,. varu taalaak riit burgeriishus :)

1 0 atbildēt

atbildot uz aWare komentāru " jebkurā no Savienoto Valstu ātras apkalpošan... " lol, un kaa tad atskiras makiisha partika ASV un Latvijaa? nu varbuut maksimums par 5 % labaak, bet tas neko nedod, jo es makiitii vairs neeju kopsh taa laika, kad ieraudziiju virtuvee zhurkas fuj, pretiigi es labaak aizeju uz kaadu kafeiniicu un paeedu salaatinjus nekaa sev iekshas bendeeju...  

1 0 atbildēt

Piekrītu baigā jau tur atšķirība!

 

1 0 atbildēt

atbildot uz Back komentāru " lol, un kaa tad atskiras makiisha partika ASV... "

a es eedu tikai hesiishos.... ;)  

0 0 atbildēt

atbildot uz aWare komentāru " atbildot uz Back komentāru " lol, un kaa tad ... " vsp tur ir veel sliktaak, vienreiz tur draudzene atrada ljoti garu matu un izskatiijaas, ka tas ir dziivnieka un es vienreiz salaatos atradu pleevi... fuj.. 

un tur paartika ir tik pat modificeeta cik makiitii  

0 0 atbildēt

Da nu šito visu... Valdo picas miltus pa 42 sant., salami pa 1 Ls, sieru pa 1.50 Ls un nedaudz kečupa. 3 Ls un sanāk 2 ~ 25 cm picas.

0 0 atbildēt

Jā un man draugam spalvu kumšķis bija tāds pinkains kā no kaķa!

0 0 atbildēt

Un to visu ēd !emotion

0 1 atbildēt

Man tik un tā garšo fast food. Labi, ka nedzīvoju ASV. :D

0 1 atbildēt