Jau kādu laiku lasu rakstus spokos. Ļoti patīk. Ir izveidojušies savi favorīti. Nolēmu pievienot savu 1.rakstu! Gandrīz jau 3 gadus es strādāju restorānā, Līvu laukumā par viesmīli un esmu sastapis dažādu tautību pārstāvjus. Vēlos padalīties iespaidos par iegūtām zināšanām. Nevērtējiet bargi, jau teicu, ka pirmais raksts! :)
1.Briti
Lielāko ties, britu puiši, vīrieši brauc uz Rīgu, lai svinētu vecpuišu ballītes. Parasti ir lielās kompānijās (8-20 cilvēki).Visbiežāk pasūta 0.5 alus kausus (katrā kompānijā ir viens cilvēks, kas dzer coca-cola), parasti pasūta tikai steikus medium rare (vidēji asiņainus) un rare (asiņainus), fri kartupeļus, ketčupu un majonēzi. Ir pieklājīgi, ļoti bieži saka paldies. Populārs teiciens ir cheers mate! (priekā biedr). Rēķina summu izdala ar cilvēku skaitu un visi met vienādu naudas summu. Dzeramnaudu atstāj reti. Biežāk atstāj meitenēm, kas māk flirtēt. (man kā puisim ir grūti, ko izspiest).
2.Somi
Somu tūristu vidū, lielāko pārsvaru (aptuveni 80%, tas tā - uz aci) veido cilvēki 40-65 gadus veci. Restorānus apmeklē, gan pa pāriem (2-4 cilv.), gan lielās kompānijās (10-20 cilv.) Lepojas ar savu valodu, bieži saka kiitos (paldies), oluta (alus), peruna (kartupelis). Angļu valodas zināšanas ir ļoti vājas, grūti komunicēt! Visbiežāk pasūta alu un lēto sarkanvīnu, dievina Rīgas balzāmu, asos steikus (well done) labi ceptus, kartupeļus (frī, krāsnī ceptos), piparu, ķiploku mērces. Vienmēr vēlās maksāt atsevišķi vai pa pāriem. Dzeramnaudā ir ļoti skopi.
3.Norvēģi
Pilnīgs prestats somiem! Angļu valodas zināšanas ļoti labas. Restorānus apmeklēr, gan pa pāriem, gan nelielā draugu lokā, gan lielās kompānijās. Visbiežāk pasūta: dārgus Itālijas sarkanvīnus, filejas steikus medium (vidēji ceptus), piedevu izvēle ir dažāda no kartupeļiem un citiem dārzeņiem līdz ceptais kukurūzai un sparģeļiem. Maksā visi kopā. Atstāj labu dzeramnaudu. Vispatīkamākie klienti.
4.Krievi
Šos apmeklētājus, var iedalīt divās lielās grupās, kas ir ļoti dažādas - vietējie krievi un tūristi.
Vietējie krievi ir ļoti neadekvāti un nepacietīgi. Pēc ēdienkartes saņemšanas, uzreiz jautā, kas mums ir garšīgs, ko mēs piedāvājam. Ēdienkartē viss ir skaidri un gaiši rakstīts!!! Pēc pasūtījuma izdarīšanas, steidzina pasūtījumu. Ātrāk! Ātrāk! Ātrāk! Neskatoties uz to, ka tika pasūtīts well done steiks. Restorānu biežāk apmeklē pa pāriem vai nelielā draugu lokā. Visbiežāk pasūta šņabi, alu, retāk vīnus. Patīk daudz ēst. Viens cilvēks mēdz pat apēst zupu, salātus, steiku ar piedevām un desertu. Dzeramnaudu atstāj nelielu!
Krievi tūristi visbiežāk atbrauc kopā ar ģimeni vai draugiem. Ir pieklājīgi, pazīst galda kultūru. Ēšanas stils daudz neatšķiras no vietējiem krieviem. Tomēr krievu tūristus ir daudz patīkamāk apkalpot. Ir atvērti sarunām par pilsētu. Atstāj labu dzeramnaudu.
5.Latvieši
Pff.. Labāk ir apkalpot somus, nekā latviešus. Latvieši ir liedzīgi krieviem, arī patīk "blatot" un izrādīties. NERUNĀJU PAR VISIEM! :) Restorānu apmeklē pārīši, gan jaunāki, gan vecāki, retāk nāk lielas kompānijas. Pasūtījumi ir dažādi, sākot ar vienu tēju uz diviem, beidzot ar normālām pusdienām/vakariņām divās kārtās ar vīnu pudeli. Bieži maksā ar karti. Neatkarīgi no rēķina summas, dzeramnaudā atstāj no 0.50 Ls - 2,- Ls
6. Itāļi
Labāk ir apkalpot latviešus, nekā itāļus. Angļu valoda zemāka par zāli. Brauc uz Rīgu un apmeklē restorānu draugu kompānijās. 3 gadu laikā esmu redzējis, labi ja 10 itāļu sievietes. Lielāko ties brauc vīrieši 30-50 gadus veci. Bieži pasūta alu - blonde beeeer (gaišo alu), steikus pšš-pšš (well done), svaigus dārzeņus. Svarīgi pēc maltītes iedzer espresso. Dzeramnaudu neatstāj!
Tas it kā viss. :) Ceru, ka nebija tik slikti priekš pirmās reizes.
:) spoku nevainība zaudēta!