Skatoties ēdienu reklāmas, reizēm šķiet – nu kā viņiem izdodas tos tik apetelīgi pagatavot? Mēs taču zinām teicienu, ka „visas reklāmas melo”. Neliels ieskats, kā tad reklāmas melo.
1.Saldējumu nekad nefotografē un nefilmē „dzīvajā”, jo siltuma ietekmē tas nekavējoties sāk kust. Reklāmās redzamie saldējumi ir no plastmasas, silikona vai gēla masas. Tam mākslīgi piešķir vajadzīgo krāsu, faktūru, sataisa mākslīgas, porainas un nedaudz pūkainas bumbiņas. Arī tik perfektas vafeles atrast ir ļoti grūti – vai gabaliņš atrauts, vai krāsa ne tāda, tāpēc tās vajag līmēt. Lai no saldējuma nenopilētu ievārījums vai medus, tas tiek pārklāts ar plānu polietilēna kārtiņu.
2. Lai reklamētu paciņu zupas, tās tiek speciāli vārītas. Ja zupas vienkārši ielietu traukā un nobildētu, zupā esošie komponenti nebūtu redzami, jo nogrimtu. Tāpēc zupas traukā vispirms tiek ielikts želantīns, pa virsu tam uzlej buljonu vai prastu ūdeni, tad kārtīgi tiek izliktas kāpostu lapiņas, viegli apcepts šķiņķītis, olīvas, pētersīļi un dārzeņi. Galvenais – radīt iespaidu par vitamīnu pārbagātību.
3.Vistas un vistu kājiņas fotogrāfijās nedrīkst būt ne īsti ceptas, ne vārītas. Arī jēlas tās nedrīkst būt – pircējam uzreiz jāsaprot, ka tās nav nepieciešams gatavot, tikai uzsildīt. Panākt šādu iespaidu ir ļoti grūts uzdevums.
Ja uzcep kājiņas, tad to āda nedaudz sačervelējas, kļūst tumšāka, savukārt no sāniem ir pavisam citādāks skats – tas neder. Tāpēc vistas kājas kaltē ar celtniecības fēnu – tas nedaudz uzcep, taču nedeformē gaļu. Vistiņa iegūst zeltainu nokrāsu, tieši tādu, kāda vajadzīga. Kas interesanti – kotletes tiek appūstas ar matu laku. Tas nepieciešams spīdumam, ko citādā veidā iegūt nav iespējams.
4.Alus reklāmas biežāk tiek filmētas, nevis fotografētas. Tomēr abos gadījumos alus putas ir pagatavotas no veļas pulvera vai no citiem saimnieciskajiem līdzekļiem, ko iespējams glīti saputot. Alus vietā tiek lieta sula vai tēja.
5. Sataisīt skaistu putras reklāmu nav tik grūti, ja palīgā ņem glābēju želatīnu. Želatīnu bieži pievieno putrām un kartupeļu biezeņiem, lai tie ātrāk sabiezētu un ēdienu varētu sākt dekorēt. Želatīnu reizēm aizvieto ar kartupeļu cieti vai miltiem.
6. Pelmeņi ir katra ēdienu – stilista murgs. Tos nepieciešams lipināt kopā pašam. Gaļu nedrīkst pievienot, jo tad būs redzami tumši plankumi. Reklāmu pelmeņi sastāv no mīklas un sāls, tāpēc tiem arī ir tik viendabīga krāsa. Krējuma vietā tiek izmantota PVA līme: tā tek biezi, smagi un lēni – tieši tā, kā nepieciešams reklāmai. PVA līmi izmanto arī piena reklāmās.
7. Klāt arī video, kā top daudziem tik iemīļotais reklāmu burgers