local-stats-pixel fb-conv-api

Perlharbora 1941.gada 7.decembris8

62 1

1941.gada 7.decembris, šodien ir tā diena, kad atzīmējam Otrā pasaules kara Jāpanas uzbrukumu ASV militārajai bāzei Perlharborā.

    1941.gadā 7.decembrī Perlharborai jeb kā Japānas Impērija to sauca par "Operāciju Z" ar nepieteiktu militāru uzbrukumu, tika veikts uzbrukums no Japāņu jūras kara flotes puses Savienoto Valstu jūras flotes bāzei Perlharborā ( Havaju salās ) sestdienas rītā 1941.gada 7.decembrī, kas lika ASV iesaistīties Otrajā pasaules karā. Tas bija nolūks, kas pasargātu Amerikas Klusā okeāna floti no Japāņu Impērijas un Dienvidaustrumu Āzijas vara ietekmes, kura bija plānojusi karot pret Lielbritāniju, Nīderlandi un Ameriku. Uzbrukums sastāvēja no diviem gaisa aviācijas uzlidojumiem, kopā sastāvēja no 357 aviācijas lidmašīnām, kuras tika izvietotas uz sešiem Japāņu gaisa aviācijas kuģiem.

Gaisa aviācijas uzbrukums nogremdēja četrus Amerikas flotes karakuģus, no kuriem divus vēlāk atjaunoja un izmantoja vēlāk karā. Klāt tam visam Japāna nogremdēja un sabojāja kruīza kuģus, trīs iznīcinātājus, vienu mīnmetēju, kā arī iznīcināja 188 gaisa aviācijas lidmašīnas un nogalināja ap 2400 cilvēku, kā arī ievainoja 1282 cilvēku. Elektrostacijas, kuģu būvētavas,degvielu un torpēdu glabātuves kā arī pārējās lietas netika skartas. Japānai arī nācas piedzīvot zaudējumus taču ļoti minimālus. Kopumā tie zaudēji 65 aviācijas lidmašīnas, 5 mazās zemūdenes, ka arī cieta tikai 65 flotes apkalpes vīri, taču vienu no apkalpes amerikāņi paņēmā gūstā.

Šis uzbrukums bija galvenais cēlonis Otrā pasaules kara sākumam. Pagāja laiks kamēr oficiāli tika pieteikts karš Amerikai.
Uzbrukums, it īpaši izbrīna no tā, bija abu faktoru maiņa Amerikas publiskā viedokļa paziņošanāno izolacionista pozīcijas, atbalstot savu dalību karā.Vācija mudināja kara pieteikšanu bez jebkādām līguma saistībam ar Japānu, nekavējoties iekļaujot Ameriku Eiropas pakļautībā. Neskatoties uz daudzu vēsturisku precendentu, nepieteiktu militāru darbību uzsākšanu, nepietiekamu oficiālo prasību ievērošanu pirms uzbrukuma, prezidents Frenklin D. Rūzvelts paziņoja " 1941.gada 7.decembris - tas ir datums, kurā miesojas negods.

 


Raksts ir tulkots no angļu valodas.


Rakstu tulkoja un publicēja Verbatim.

Orģinālraksts en.wikipedia.org

62 1 8 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 8

0/2000

Labs!+

13 0 atbildēt

Par to Japāņi saņēma "Fat Man" un "Little boy"

5 0 atbildēt

9 bilde visas vestures gramatas ir :D varetu kads uztaisit smuku gleznu galeriju pa 2 pasaules karu

3 0 atbildēt

Nice! Aizrauj viss, ko lasu par 0tro pasaules karu! emotion

3 0 atbildēt

centīšos veidot vēl tādus rakstus.

3 0 atbildēt

labs raksts :)

1 0 atbildēt

prezentācija vēsturei gatava:D

0 0 atbildēt

interesanti 

0 6 atbildēt