local-stats-pixel fb-conv-api

Pasaules Gals ?34

61 2

Zemi var iznīcināt zvaigznes, kas atrodas vairāk nekā 3000 gaismas gadu attālumā, sprādziens, secinājuši ASV zinātnieki. Zvaigzne, ko dēvē par «T Pyxidis», varētu uzsprāgt supernovas eksplozijā ar jaudu, kas līdzinās tik daudz megatonnām trinitrotoluola, ka šis skaitlis rakstāms ar 27 nullēm, raksta avīze «The Daily Telegraph».

Lai gan zvaigzne atrodas aptuveni 3260 gaismas gadu attālumā, kas ir diezgan mazs attālums pēc Visuma mērogiem, termokodolsprādziens varētu iznīcināt Zemes ozona apvalku, kas samazina radioaktīvā starojuma ietekmi, uzskata zinātnieki.

 

Astronomijas biedrības zinātnieki uzskata, ka kārtējais sprādziens ir novēlojies gandrīz par 20 gadiem. «Zvaigzne drīzumā noteikti var kļūt par supernovu, taču «drīzumā» var nozīmēt attālu nākotni, tā ka nevajadzētu ļauties sliktiem sapņiem,» mierina Britānijas Populārās astronomijas biedrības viceprezidents Robins Skagels.

Britu zinātnieki gan atzīst, ka cilvēki kļūst bažīgi, uzzinot, ka kāda zvaigzne var uzsprāgt ar milzīgu jaudu, aizmēžot Zemes ozona slāni. Sprādzienā atbrīvotā enerģija ir prātam neaptverama, jo var iznīcināt veselas zvaigžņu kopas. Taču pētnieki atzīmē, ka ziņa par supernovas sprādzienu, kas varētu notikt «drīzumā», esot žurnālistu pārspīlējums, kas mudinot cilvēkus iepirkt pārtiku un paslēpties bunkurā, raksta avīze «The Sun».

Bērklijas universitātes astronoms profesors Alekss Filipenko tikmēr apstrīd Villanovas universitātes pētnieku grupas pieņēmumu par katastrofu Zemei, ko radītu «T Pyxidis» supernova. Viņaprāt, Maikla Siona vadītā zinātnieku grupa ir lietojusi datus par daudz bīstamāko gamma staru uzliesmojumu, bet ne supernovas sprādzienu.

Britu astronoms Vilards Rejs apšauba, ka T Pyxidis sprādziens radīs gamma staru plūsmu, kas parasti rodas, eksplodējot zvaigznei, kas tuvojas savas pastāvēšanas beigām un sabrūk pašas gravitācijas iespaidā. Viņaprāt, supernovai vajadzētu būt desmit reizes tuvāk Zemei, lai nodarītu milzīgus postījumus.

 Astronomi no Villanovas universitātes Filadelfijā atklājuši, ka «T Pyxidis» veido divas zvaigznes. Vienu no tām dēvē par balto punduri, kas iesūc gāzi un nemitīgi izplešas. Kad būs sasniegta kritiskā masa, notiks milzu sprādziens, kas būs tikpat spožs, cik visas pārējās galaktikas zvaigznes kopā, pundurim kļūstot par milzu bāku kosmosa plašumos.

 

 

Visumā esošais «Hubble» teleskops ir nofotografējis šo zvaigzni, uz kuras jau notikusi virkne mazāku sprādzienu, sauktu par novām. Novērojumi liecina, ka šādi sprādzieni notikuši regulāri aptuveni ik pēc 20 gadiem kopš 1890. gada, bet nav notikuši pēc 1967. gada. ASV

61 2 34 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 34

0/2000

pfff stulbums!

1 1 atbildēt

Kāda starpība ja viss buš pizģ** 2012 gadā(pārnestā nozimē)  :D Šitiem visiem neticu. :)

0 0 atbildēt

vispar jau interesanti ... bet ja tas kadreiz ta bus :D Tad abi ka es vairs nebuusu :D :D :D

1 1 atbildēt

Pasaules galu,ja par to uzskata dzīvības izzušanu uz zemeslodes, var ātrāk uztaisīt nikns vīruss nekā bums visumā ))))

2 2 atbildēt

Tad, jau tu ari ar savu subaru, vari apcelot, visas zvaigznes,  vai ne siikasi !?? :D

0 1 atbildēt

TATAD SHIS IR MANS SUBJEKTIVAIS VIEDOKLIS, PASAULES GALS BUTU LJOTI LABS SHOBRID, BET TA KA TAS NEBUS MUMS NESPID!

0 1 atbildēt

C'mon. Vai tiešām neapnīk.? >< 2012, Nibiru, un tagad šitas. Fufelis. :D

0 1 atbildēt

atbildot uz Bebis komentāru " Speed tev varbuut biksees dirst nav maaksla, ... " nu tad smirdi savos stringos....

man nekas nav japierada, to dara zinatnieki loh... nu un kaut ja nebus?  tev vienkarši ka stulbam akstam to nesaprast

0 1 atbildēt

Nu jaa speed, diivaini, ka taads indivīds, ka Tu, kurs spej izteikt tik daudz, negatīvus vārdus, par cilvēku kuru, nemaz nepazīst, respektīvi mani, interesējas par zinātni !!

Godīgi sakot, es tiešām nesapratu, tavus pēdējo 2vus teikumus !! :D

Laikam nonāci pretstatā saviem vārdiem !! :D

0 1 atbildēt

atbildot uz Bebis komentāru " Nu jaa speed, diivaini, ka taads indivīds, ka... " tava bilde un niks visu izsaka!!!

0 1 atbildēt

doh nu  lo** savakušies, atradušies eksperti kas saka ka nebus, tad ņem un pieradi ka nebus(bikses dirst nav maksla), ta ir tik varbutiba kas pastav, ka kautkas tads var notikt un viss

0 2 atbildēt

atbildot uz Kittylove komentāru " Cilvēki tūkstošiem gadus ir dzīvojuši un neka... " + 35 02312492 cepumi !

1 3 atbildēt

Jā un ja šī ir taisnība tad es esmu Parisa Hiltone.

0 3 atbildēt

Sāk jau apnikt lasīt pastardienas stāstiņus

0 3 atbildēt