local-stats-pixel fb-conv-api

Pasaules Gals ?34

61 2

Zemi var iznīcināt zvaigznes, kas atrodas vairāk nekā 3000 gaismas gadu attālumā, sprādziens, secinājuši ASV zinātnieki. Zvaigzne, ko dēvē par «T Pyxidis», varētu uzsprāgt supernovas eksplozijā ar jaudu, kas līdzinās tik daudz megatonnām trinitrotoluola, ka šis skaitlis rakstāms ar 27 nullēm, raksta avīze «The Daily Telegraph».

Lai gan zvaigzne atrodas aptuveni 3260 gaismas gadu attālumā, kas ir diezgan mazs attālums pēc Visuma mērogiem, termokodolsprādziens varētu iznīcināt Zemes ozona apvalku, kas samazina radioaktīvā starojuma ietekmi, uzskata zinātnieki.

 

Astronomijas biedrības zinātnieki uzskata, ka kārtējais sprādziens ir novēlojies gandrīz par 20 gadiem. «Zvaigzne drīzumā noteikti var kļūt par supernovu, taču «drīzumā» var nozīmēt attālu nākotni, tā ka nevajadzētu ļauties sliktiem sapņiem,» mierina Britānijas Populārās astronomijas biedrības viceprezidents Robins Skagels.

Britu zinātnieki gan atzīst, ka cilvēki kļūst bažīgi, uzzinot, ka kāda zvaigzne var uzsprāgt ar milzīgu jaudu, aizmēžot Zemes ozona slāni. Sprādzienā atbrīvotā enerģija ir prātam neaptverama, jo var iznīcināt veselas zvaigžņu kopas. Taču pētnieki atzīmē, ka ziņa par supernovas sprādzienu, kas varētu notikt «drīzumā», esot žurnālistu pārspīlējums, kas mudinot cilvēkus iepirkt pārtiku un paslēpties bunkurā, raksta avīze «The Sun».

Bērklijas universitātes astronoms profesors Alekss Filipenko tikmēr apstrīd Villanovas universitātes pētnieku grupas pieņēmumu par katastrofu Zemei, ko radītu «T Pyxidis» supernova. Viņaprāt, Maikla Siona vadītā zinātnieku grupa ir lietojusi datus par daudz bīstamāko gamma staru uzliesmojumu, bet ne supernovas sprādzienu.

Britu astronoms Vilards Rejs apšauba, ka T Pyxidis sprādziens radīs gamma staru plūsmu, kas parasti rodas, eksplodējot zvaigznei, kas tuvojas savas pastāvēšanas beigām un sabrūk pašas gravitācijas iespaidā. Viņaprāt, supernovai vajadzētu būt desmit reizes tuvāk Zemei, lai nodarītu milzīgus postījumus.

 Astronomi no Villanovas universitātes Filadelfijā atklājuši, ka «T Pyxidis» veido divas zvaigznes. Vienu no tām dēvē par balto punduri, kas iesūc gāzi un nemitīgi izplešas. Kad būs sasniegta kritiskā masa, notiks milzu sprādziens, kas būs tikpat spožs, cik visas pārējās galaktikas zvaigznes kopā, pundurim kļūstot par milzu bāku kosmosa plašumos.

 

 

Visumā esošais «Hubble» teleskops ir nofotografējis šo zvaigzni, uz kuras jau notikusi virkne mazāku sprādzienu, sauktu par novām. Novērojumi liecina, ka šādi sprādzieni notikuši regulāri aptuveni ik pēc 20 gadiem kopš 1890. gada, bet nav notikuši pēc 1967. gada. ASV

61 2 34 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 34

0/2000

Nav ko stresot, neviens tāpat nedzīvos mūžīgi.

6 1 atbildēt

mums jau 2000.gadā visiem bija jābūt beigtiem un pagalam...un un vel arī 1993. gadā, kā arī 2008 ;D 

tad 2012.gadā :D 

un tagad vēl kaut kādas zvaigznes...Visvairāk jau es ticu tam Apofisam kas it kā  jau ir atklāts iepriekš. 2038.gadā vai kaut kad ap to laiku ;D

5 1 atbildēt

Pasaules gals, nevienmēr var nozīmēt, kā visu cilveku atmiršanu !!! Tā arī var būt piemēram nobrūk visas bankas vai kkas tāds, notiek kas tāds kas maina visu dzilvēku dzīvi. Un jāā, tie pasaules gali ir bijuši tik daudz ka mēs jau paspētu atmirt pāris reizītes.

6 2 atbildēt

bet nu pat ja uzsprāgst, tik un tā paies 3000 gadi kamēr līdz mums tā figņa atnāks...

6 2 atbildēt

izskatās, ka daudzi spoki nespēj uztvert izlasīto tekstu, jo nav vairs pirmā reize, kad pēc raksta par kosmosu komentāri pilni ar pasaules gala tēmas malšanu.

5 2 atbildēt

Šis viss ar pasaules galiem jau sāk krist uz nerviem , 2013. gadā beidzot visi aizvērsies , jo beidzot būs sapratuši , ka nekas nenotiks un šis viss ir bijis viens liels fail

4 2 atbildēt

atbildot uz Frost komentāru " we all gonna die " Veciit...Tu nozagi manu tekstu...  

2 0 atbildēt

 

atbildot uz Janka357 komentāru " Interesanti būtu paskatīties cilvēka reakcij... "  Nu čalīt :DD

2 0 atbildēt

atbildot uz Monday komentāru " mums jau 2000.gadā visiem bija jābūt beigtiem... " nu blin, kaadus suudus tu klausies,kaadi tev tur gada skaitlji. Un taas nav kaut kaadas zvaigznes,taas ir biistamas, ja esi macijusies skoolaa,tad par attalumiem un spraadziena stiprumiem un citam lietam zinsatu,tad nerunaatu tadas mulkjiibas.

3 1 atbildēt

Starpcitu pasaules gals jau sakas nesen kenijā sniga sniegs un teroristi radija maksligo cunami un zemestrici

3 1 atbildēt

tas nav domāts lai jūs tagad domātu ka drīz būs pasaules gals pekstiņš! nepatīk nelasi !

3 1 atbildēt
Hmm avatarsHmm

Interesanti būtu paskatīties cilvēka reakciju, ja sāktos pasaules gals. Vismaz man būtu jautri XD emotion emotion

1 0 atbildēt

Speed tev varbuut biksees dirst nav maaksla, jo Tu ar to nodarbojies ikdiena :D

Bet tev par noželu, es tādas lietas nepieprotu :D

P.s. tad ņem un pierādi, ka BUUS !!

1 0 atbildēt

varētu būt

1 0 atbildēt

Interesanti.

2 1 atbildēt

we all gonna die

1 0 atbildēt

Fuck!!!

1 0 atbildēt

kaadaa atskiriiba, buus-buus,nebuus-nebuus. :D

1 0 atbildēt

ēh, ja saka kad kkas tieši būs, piem. zemes bojāeja, cilvēces iznīkšana utt. tad tas ppilnīgi droši nozīmē, ka tad tas nebūs :)

vēlviena diena izsvītrota no "zemes bojāejas" saraksta :)

1 1 atbildēt

pfff stulbums!

1 1 atbildēt