local-stats-pixel fb-conv-api

Pārdomas...!11

31 6


Sveiki, gribētu parunāt par diezgan aktuālu tēmu, proti - par latviešu valodu un patriotismu. Lielai daļai no spokiem nepatīk gari raksti bez smukām bildītēm, bet gan visādi prikolu raksti utt, ja esi viens no viņiem tad iesaku neturpināt lasīt un doties uz http://www.spoki.lv/top50 priekš sev interesējošiem rakstiem :)
Kā arī gribu dziļi atvainoties par manu rakstīt prasmi, un kļūdām kādas var rasties rakstot.


Tātad, kas ir patriotisms? Patriotisms ir piederības un atbildības izjūta pret savu tautu, zemi, Valsti, tautas kultūras mantojumu, senčiem un tautas lolotu suverēnu valsti. Patriotismu nespēj iespaidot ekonomika, politiskās norises, dzīves vieta ārzemēs un tautiešu savstarpējās attiecības.Nu tad lūk, kā liecina mani novērojumi, latvieši pēc būtības ir ļoti mietpilsoniski cilvēki kuri viegli iespaidojas no apkārt notiekošā un citu uzskatiem. Uz manu jautājumu "Kāpēc tu nemīli Latviju?" daudzi atbildēs - "ko man viņa ir devusi?".. nu tad.. STOP ! Šeit jau sākās mūsu problēma jeb latvieša mentalitāte, ka kādam (šajā gadijumā Valstij) ir pienākums kautko dot, nesaņemot pretī. Esmu 5 gadus nodzīvojis Norvēģijā, un tiešām tur cilvēki ir daudz savādāki, viņi izturās ar atbildības sajūtu pret savu Valsti, tieši tur jau ir mūsu problēma, ka nespējam adekvāti spriest/domāt un esam pārāk slinki, jeb vienā vārdā sakot mums trūkst patriotisma un iedvesmas kautko darīt lietas labā. Kautvai palasot komentārus ziņu portālos (Tvnet, Delfi) latvieša attieksme ir acīm redzama, dzīvs piemērs? Nesen lasīju rakstu par Osipova organizēto akciju par krievu valodu kā otro Valsts valodu, vis ietektākais komentārs bija ''nu i nah, ja krievu valoda būs valsts valoda tad es p*sīšu prom no šīs sūdu bedres uz neatgriežšanos", šis piemērs labi parāda mūsu tautas domāšanas stilu, respektīvi - cilvēki neko negrib darīt ne valsts ne savas tautas labā, pie pirmajām grūtībām emigrē uz neatgriežšanos, tā vietā lai kautko darītu lietas labā. Protams būtu muļķīgi vainot tikai un vienīgi mūsu tautu, varbūt mēs tādu vienaldzību esam adaptējuši no ilgajiem padomju okupācijas gadiem, jeb vienkārši šajā situācijā mēs jūtamies bezspēcīgi mūsu mazajā Valstī, un vareno politiķu priekšā kuri neklausoties tautas viedokli ved Latviju vel dziļākā krīzē. Kāpēc mūsu kaimiņiem Igauņiem ir tā paveicies? Pa šiem 20 brīvības gadiem viņi ir izsitušies uz augšu, pilnībā tikuši vaļā no padomju domāšanas stila un mentalitātes? Pat 2011 gadā dažš labs vel domā ka mums ir jāizdabā krieviem, runājot krievu valodā ar viņiem.
Pat ar tiem krieviem kuri cenšās runāt latviešu valodā, latvieši runā krieviski dēļ tādas kā mistiskas "cieņas" un "respekta" izjūtas. Bieži mēs brīnāmies kāpēc krievi nav pa šiem 20 gadiem iemācījušies sazināties latviešu valodā un respektēt latviešus un viņu vērtības, atbilde ir pavisam vienkārša, vaina ir pašos latviešos kuri pārāk daudz izdabā cittautiešiem neparādot savu mugurkaulu, nepastāvot par savu valodu bet savā brīvā Valstī adapējoties citam tautas pārstāvim, kā saka sena paruna: ''Kas pats sevi neciena, to arī citi necienīs." Kā arī kāda jēga krievam mācīties latviešu valodu ja visapkārt viņš var brīvi sazināties savā valodā, un katrs latvietis bez mazākajām grūtībām pielāgosies un runās krieviski, pat mūsu Valsts Prezidents !!! Tas pats ar nostāju par 9 maiju, gan lietuvieši gan igauņi to ir aizlieguši, bet latvieši veljoprojām to pieļauj jo baidās ko teiks lielais austrumu lācis, šeit pat ir redzama Krievijas ietekme uz Latviju, un jā, tāda vel jo projām pastāv. Tas kas patreiz notiek ir centieni pārkrievot latviešu tautu un mazināt Latvijas nacionālo stāju, Saskaņas Centrs katru nedēļu izdod likumprojektus par latviešu valodas lietojuma samazināšanu, Maksas TV paketēs lielākā daļa kanālu ir krievu valodā, kautvai tas pats National Geographic, Igaunijā un Lietuvā viņš tiek translēts igauņu un lietuviešu valodā bet pie mums krievu, Prezidents publiski atzīst ka ar krieviem ir jārunā krieviski būtībā atzīstot divkopienu sabiedrības modeli, arī Saeima gatavojās nākt pretī ar jaunu ''Integrācijas" likumprojektu kas palīdzētu krievvalodīgajiem ieintegrēties Latvijā, proti krievu valodai tiktu piešķirts oficiāls valodas statuss. Dažreiz vienkārši uznāk pārdomas, kas ar mūsu zemi, valodu un kūltūru būs pēc 20 gadiem, un vai tāda Latvija un latviešu valoda vispār pastāvēs..

Paldies ka lasijāt un gribu atgādināt ka šīs ir manas tikai un vienīgi personīgās pārdomas par šo visu, ar kurām gribēju padalīties ar jums :)
Dievs Svētī Latviju !

31 6 11 Ziņot!
Ieteikt: 000
Izmantotie avoti:
http://managalva
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 11

0/2000

Šādos komentāros var redzēt spoku lietotāju vidējo IQ.

5 0 atbildēt

"...būtībā atzīstot divkopienu sabiedrības modeli..."

Tā saki, it kā Latvijā nepastāvētu divkopienu sabiedrība.

3 0 atbildēt

 

‘’latvieši pēc būtības ir ļoti mietpilsoniski cilvēki kuri viegli iespaidojas no apkārt notiekošā un citu uzskatiem.’’

Un kā tu domā kas ir šie citi? Šie citi ir politiķi un masu mediji, kuri ziņo par situāciju valstī un domā, ka cilvēki no tā neiespaidosies? Es tā domāju, ka tā ir visās valstīs.

‘’nespējam adekvāti spriest/domāt un esam pārāk slinki, jeb vienā vārdā sakot mums trūkst patriotisma un iedvesmas kautko darīt lietas labā.’’

Ja cilvēks negrib neko darīt lietas labā, tad nedarīs. To sauc par izvēli un brīvību.

‘’pie pirmajām grūtībām emigrē uz neatgriežšanos’’

Grūtības – Cenu palielināšana, PVN palielināšana, algu samazinājums, darba vietu samazinājums, fabriku/rūpnīcu likvidācija. Es tā domāju, ka tas ir labs iemesls ‘’emigrēt uz neatgriešanos’’.

Es neesmu patriots un nestrādāju Latvijas labā, bet gan cilvēces. Es neuzskatu par savu pienākumu aizstāvēt Latviju un sludināt tās vārdu, ja to nevēlos. Katrs cilvēks izvēlas savu dzīvi un savas vērtības. Ja gribi būt patriots un aizstāvēt savu tautu un tās kultūru, tad esi patriots, ja ne, tad neesi. Neviens neko neuzspiež. Tā ir brīvība.

0 0 atbildēt

Es pat lasīt nesāku, jo zinu, ka tas ir sūds! NOT COOL GORILLA!

1 8 atbildēt

Da šas! Tulīt es lasīšu tev te ia? Nekā nebija! Lasi pats! Man tik gari neinteresē Ja šis raksts ir par LAtviju tad man tas riebjas,Mīnuss viennozīmīgi

1 12 atbildēt