local-stats-pixel fb-conv-api

Pamielosim acis ar aizjūras veltēm/suši4

8 0

Suši (寿司) ir japāņu ēdiens. Tas ir veidots no etiķotiem rīsiem, kā arī citām sastāvdaļām, starp kurām bieži ir dažādas zivis. Ārpus Japānas suši dažkārt kļūdaini tiek uzskatīts vienkārši par jēlu zivi vai vispār jebkādiem jēliem jūras produktiem (tos japāņi sauc par sašimi).

 

Galvenā doma suši gatavošanā bija zivju uzglabāšana un ieraudzēšana ar rīsiem un sālu, process, kas sākas no Ķīnas un Dienvidaustrumāzijas, kur arī šodien zivs un rīsu fermentācijas process joprojām saglabāts. Mūsdienu Japāņu suši tikai mazliet līdzinās tradicionāliem ēdieniem. Sākumā kad ierūgusī zivs bija izņemta no rīsiem, tikai izmantota zivs, bet rīsiem izmesti.

Sākot no Jāpaņu Muromači perioda (1336-1573) , pie maisījuma bija pievienots etiķis, labākai garšai un uzglabāšanai. Etiķis uzsvēra rīsa skābumu, un vienlaicīgi paildzināja to uzglabāšanas laiku un saīsināja rūgšanas procesu, un pēc kāda laika no tā vispār atteicas. Nākamajos gadsimtos suši Osakā attīstījās līdz oshi-zushi, jūras veltes un rīsi bija sapresēti, izmantojot koka (parasti bambusa) veidnes.

Mūsdienu versiju, kas ir pazīstama visā pasaulē kā “suši” , izgudroja japānis Hanaja Johei (1799–1858). Suši, kurus izgudroja Hanaja, bija ātrs ēdiens, kas nebija iepriekš fermentēts, tāpēc bija ātri pagatavojams, un varēja tikt apēsts pa ceļam vai teātrī.

Sākumā šie suši bija pazīstami kā “Edomae” suši, tāpēc kā izmantoja gatavošanai Edo līcī tikko noķertu svaigu zivi. Kaut gan tagad zivīm, ko izmanto mūsdienu suši, nav obligāti jābūt noķertām Edo jeb Tokijas līcī, tos vēl joprojām formāli sauc par Edomae Nigiri suši.



« 1  2  3  4 »
8 0 4 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 4

0/2000

sushi negaršo, bet ēstu, ja zem tā būtu meitene. :)

0 0 atbildēt

God I love sushi!

0 0 atbildēt

Pilnīgi siekala notecēja :P .. varētu tagad visu naudu uz suši iztērēt paņemt vīnu un nedarīt vairāk neko šodien :)

0 0 atbildēt

Laikam jāaiziet ieēst pāris gabaliņus

0 0 atbildēt