local-stats-pixel fb-conv-api

Pamests militāristu ciemats Ureļiki24

118 0

Pamesta armijas pilsētiņa,artilērijas pulka dislokācijas vieta,pamests 2000.gadā.Atrodas Sibīrijas ziemeļ-austrumos.

Autors,kas veidojis šo aprakstu par Ureļiki(Урелики)pats tur bija 2003.gadā.skats diezgan biedējošs,iedomājaties parasta pilsēta,tikai vakara stundās gaisma deg kādos 6 no visiem logiem-es teiktu,ka baisi.Pāris namos stāv mēbeles,šur tur vēl atstāti padomju televīzori,dažos dzīvokļos karājās aizskari,veikalos vēl karājās izkārtnes,logi visur veseli.Rodas tāda sajūta,ka visa pilsēta ir pamesta kaut kādas epidēmijas sakarā,jo viss ir vesels,tikai cilvēki pazuduši.

Pasliktinoties savstarpējām attiecībām ar bijušajiem sabiedrotajiem,pēc otrā pasaules kara,Padomju Savienība pieņēma lēmumu nostiprināt savas ārējās robežas,tapēc 1946.gadā Čukotkas apgabālā tika pastiprināti pulcēti bruņotie spēki.To pašu darīja arī amerikāņi pulcējot otrpus Beringa jūras šaurumam aviāciju,kājniekus un bruņu tehniku.Tur tad arī tikai ekstēmos apstākļos un īsā laikā izveidotas armijas bāzes.

Daļa padomju karaspēka tika izvietota ap Anadiru( Анадыря),bet otra daļa Pravidenija(Провидения)ostā. Neilgu laiku pēc tarašanāsšeit to nosauca par 14.desanta armiju.1947.gadā ostas rajonā sāka nocietinājumu un bunkuru būvniecību.Principā dažu mēnešu laikā neapdzīvota tundras daļa pārvērtās nocietinātā cietoksnī,jo virsotnēs tika izvietoti lielgabali,ieplakās nomaskēti tanki un izvietota artilērija.Patreiz tikai gruveši atgādina par to,kas šeit kādreiz bijis,viss ir pamests ,izdemolēts un izlaupīts.

2000.gadā rajona vadība pieņēma lēmumu,par elektroapgādes,apkures utt, pārtraukšanu Ureļikos.Tapēc šeit mītošajiem bija jāpārvācās uz rajona centru-Provideniju.tiem ,kas to spēja,tie,kas nespēja parvākties tika nolemti nosalšanai.Kā saka,nav rajona nav problemu ar tā nodrošināšanu ar ūdeni ,apkuri un pārtiku.Tapēc ,lai daži spītnieki te nepaliktu visas apkārt esošās koka ēkas tika nodedzinātas,lai nebūtu,ko kurināt siltumam.

Ziemas beigās likvidējās ne tikai Ureļiki,jo Čukotkas kopējā bēda bija tā,kā stāsta vietējais elektro inžinieris,ka Providēnijā viņiem piedāvā dzīvokļus,kuri ir izdemolēti un pamesti,vienkārši viņiem tas liekas,bet naudu remontam viņi nepiešķir  un mums pašiem tādu līdzekļu nav .Pēdējo gadu laikā Providēnijā iedzīvotāju skaits ir samazinājies no 9000 -nepilniem 4000 iedzīvotāju.Teritorijas izmēri ir apmēram tādi paši kā Beļģijai.Iedzīvotāju skaita samazinājums vērojams daļēji tapēc,ka militāristi pamet šo vietu,jo tiek samazināts to apjoms,kā arī privātpersonas,kas agrāk strādāja šeit dodas prom,jo tā saucamie ''Arktikas vārti'' osta Providenija vairs gandrīz nefunkcionē.Jo pēdējos gadus,lai nodrošinātu ar degvielu un pārtiku šo reģionu,kravas vairs nepienāk kā parasti maijā vai jūnijā,tā vietā tās ar ledlauzi tiek piegādātas novembrī.Ciemata skola tika slēgta,tapēc viss tuvāk esošajā armijas daļā tika izvietotas dažas klase,kur mācīties tiem bērniem,kuru vecāki vēl nav pametuši šo miestu un militārpersonu atvasēm.

 

Video no blakus esošā rajona centra Providenija.Patreiz tur ir ap 2000 iedzīvotāju,video var redzēt Uriļeki.

118 0 24 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 24

0/2000

iznjemiet e burtu no pilseetas nosaukuma  un sanak jautrs pilsetas nosaukums :D

5 0 atbildēt

atbildot uz Marquss komentāru " iznjemiet e burtu no pilseetas nosaukuma&nbsp... "

kad mēģināju latviskot tās nosaukumu arī iedomājos  

3 0 atbildēt

emotion

3 0 atbildēt

a trešajā bildē ktlumājai dūmi kūp, laikam kāds vel palicis

3 0 atbildēt

Vajag tikai nedaudz naudinjas :) un tur vareetu uzbliezt ko jauku :D

3 0 atbildēt

EU LATVIEŠI KAM NAV KUR DZĪVOT UN KRIEVIEM KURIEM NEPATĪK LATVIJA-sirsniņUIĶI UZ TURIENI,ES JAU SEV BIĻETI NOPIRKU

2 0 atbildēt

atbildot uz Krekeris komentāru " http://www.spoki.lv/palidziba/Orginalraksta-p... " un ko Tu ar to gribi teikt? viss atbilst,Es tulkoju no Krievu valodas Tev kādas problēmas?

2 0 atbildēt

atbildot uz coldasice komentāru " un ko Tu ar to gribi teikt? viss atbilst,Es... " Izlasi cītīgāk, katru noteikumu ;)

2 0 atbildēt

atbildot uz Krekeris komentāru " Izlasi cītīgāk, katru noteikumu ;) " kapēc,lai es to darītu,ja tulkojums skaitās orģinālraksts?

2 0 atbildēt

Ko viņi tur neatjauno. :D

2 0 atbildēt

atbildot uz Assker komentāru " a trešajā bildē ktlumājai dūmi kūp, laikam kā... " izlasi to murgu,ko iztulkoju,bet varētu būt,ka tā ir bilde no blakus esošā rajona centra vai fočēta iepriekš,jo tās koka ēkas nodedzināja pēc slēgtšana,taču dažās bildēs tās ir,tad saprotu tā,ka tas miests sanāk tas,ko 2. video var redzēt ūdens otrā pusē

1 0 atbildēt

atbildot uz Tomatiish komentāru " Ko viņi tur neatjauno. :D " kāda jēga kaut ko atjaunot,ja nav,kas tur gribētu dzīvot?

1 0 atbildēt

show :D

:D :D :D fake & gay :D :D :D retard

1 0 atbildēt

atbildot uz Urbans komentāru " show :D :D :D :D fake & gay :D :D :D... " viņš pie visiem maniem rakstiem salicis tādus komentus,neteikti vēl kaut kur,tagad no otrā līmeņa noslīdeja atpakaļ uz pirmo,interesantākais ir tas,ka mīnusus neliek tikia šādu komentu un visi nabagam liek mīnusus

1 0 atbildēt

atbildot uz coldasice komentāru " viņš pie visiem maniem rakstiem salicis tād... " pirmo reizi viņu tādu redzu, laikam jau ir kaut kāds retards :D

1 0 atbildēt

atbildot uz TRUESKOOL komentāru " Vajag tikai nedaudz naudinjas :) un tur varee... " un ko tur darīz izveidot slēpotāju kūrortu,ziemā -40,kurš brauks uz tādu čuhņu?

1 0 atbildēt

atgādina ktkādu zonu.

1 0 atbildēt

Tur var filmet normalas shausmenes !

0 0 atbildēt

atbildot uz coldasice komentāru " un ko tur darīz izveidot slēpotāju kūrortu,... " nu vajag izdomaat ko orginaaalu :)  

0 0 atbildēt