local-stats-pixel fb-conv-api

PVN 21%1

34 1

Pēdējā laikā dzirdami teorētiski labi notikumi, vai vismaz briestoši pasākumi, viens no tiem ir PVN likmes samazināšana no 22% uz 21% , otrs, iedzīvotāju ienākuma nodokļa samazināšana no 25% uz 24%. Ko tas dos mums, iedzīvotājiem?

Būtībā finanšu ministrija šo soli skaidro šādi: „ PVN grozījumu mērķis ir samazināt PVN standartlikmi, lai tuvinātu PVN likmes kaimiņvalstīs piemērotajām likmēm, kas sekmētu Latvijas reģionālo konkurētspēju un mazinātu pasaules cenu kāpuma izraisīto inflācijas spiedienu uz iedzīvotājiem.”

Vai tas tiks sasniegts? Parēķināsim pavisam primitīvi, protams, faktoru un mijiedarbību ir ļoti daudz, bet pamēģināsim šo situāciju izolēt no konteksta. Tātad iedomājamies, ka uzņēmums iepērk preci par 40983,61 Ls bez PVN. Pievienojot 22% nodokli, veidojas 50 000 Ls vērta prece ar 0% uzcenojumu. Teiksim, ka veikals uzliek 10% uzcenojumu visai precei, realizējot to par 55 000 Ls (ar PVN) mēneša laikā. Tātad 5000 Ls (55t-50t=5t) Ls ir nopelnīti. Tos mēs atkal varam izlietot, lai amortizētu iekārtu nolietojumu, samaksātu algas, telpu īres un citas maksas. Nelielu daļu ieguldot preces iepirkuma apjoma palielināšanā un citiem stratēģiskajiem plāniem.

Ja savukārt šis pats apjoms tiek realizēts ar PVN likmi 21% veidojas šāda situācija. 40983,61 pašizmaksa x 1,21 = 49589, 17 Ls. Kas ir preces cena, bez uzcenojuma. Pieņemsim, ka preces realizētājs nereaģēs uz PVN samazinājumu, lineāri samazinot cenas pircējam, bet izvēlēsies paturēt radušos diferenci sev. Tātad prece beigās atkal tiek realizēta par 55000 Ls, tikai šoreiz iegūtā peļņa ir nevis 5000 Ls, bet 5410,83 Ls. Tas ir pieaugums par 8,21% peļņā. To atkal var izmantot dažādos mērķos, palielinot algas, preču apjomu, iekārtas utt.

Kāds būs šīs progresijas rezultāts? Kopumā visiem uzņēmumiem palielināsies peļņa, tas palielinās darbinieku algas, kas savukārt palielinās to pirktspēju un preču aprites apjomus valstī.

Šajā mirklī atceramies ekonomikas zelta likumus, pieprasījums rada piedāvājumu, pieaugot pieprasījumam – palielinās cena.

Un tagad pavisam vienkārši ņemot vērā šīs īpašības secinām – vai PVN samazināšana iegrožos reģionālo inflāciju? Manuprāt, inflācijas apjomi laika gaitā šādi tiks tieši palielināti. Tiesa arī „uz rokām” saņemtā nauda mums palielināsies, bet vai tas notiks tieši proporcionāli, vai kas būtu patīkamāk, „uz rokām” eksponenciāli vairāk nekā preču cenas, inflācijas iespaidā, ir atklāts jautājums.

Vēl vairāk mūs iepriecinās IIN samazināšana, kas dos dažus latus klāt pie algas. Tādējādi palielinot mūsu pirktspēju un pastarpināti sekmējot inflāciju.

Ņemts no www.hefaists.lv http://www.hefaists.lv/?p=361

34 1 1 Ziņot!
Ieteikt: 000
Izmantotie avoti:
http://www.hefaists.lv
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 1

0/2000

Ja uznemumi vairak pelnis, bus ari vairak darbavietu ! 

0 0 atbildēt