local-stats-pixel fb-conv-api

Nepadodies pumpām! (Meitenēm)2

80 0

Pinnes un melnie punkti — visizplatītākie pumpu veidi. Pinnes ir nosprostojušies tauku dziedzeri, kas īpaši aktuāli pusaudžu vecumā. Savukārt melnie punkti jeb komedoni ir ādas porās sakrājušies putekļi. No tiem nevar tikt vaļā pilnībā, bet ādas izskats uzlabojams, veicot regulāru sejas tīrīšanu. Ļoti labs veids poru tīrīšanai ir tvaiku pirts.

Kāpēc rodas pumpas?
• Nepareizs uzturs. Neveselīgs ēdiens, našķi, saldumi, gāzēti dzērieni, saldās limonādes, kā arī tieksme pārēsties.
• Stress. Jebkura stresa situācija var veicināt hormonālas pārmaiņas organismā, kas savukārt var provocēt tauku dziedzera sekrēta pārprodukciju un pūtīšu veidošanos.
• Hormonu vētras. Tās īpaši aktuālas jauniešiem pubertātes vecumā, kad pastiprinātā tauku dziedzeru darbība veicina pumpu rašanos.
• Neērts apģērbs. Apspīlēts, raupjš apģērbs, tā aizdare, rotaslietas, kas saskarē ar ādu veicina svīšanu un kairinājumu. Sevišķi jāuzmanās vasarā, karstos un mitros apstākļos, kad pārāk ciešs vai sintētisks apģērbs var apgrūtināt gaisa cirkulāciju un stimulēt jaunu piņņu izplatīšanos.
• Personiskās higiēnas neievērošana. Divreiz dienā duša, antibakteriālas ziepes vai dušas želeja, tīrs un nesasvīdis apģērbs un daudz svaiga gaisa.

Ko darīt, ja uzmetas pumpa?
1. Nespiest! Uzzied tai antibakteriālu līdzekli, piemēram, tējas koka eļļu, kas labi dezinficē. Efektīvi ir arī speciālie pumpu zīmulīši — tos uzsmērējot, pumpa ātri vien nokalst.
2. Ja spied, dezinficē! Atceries, ka pat visnekaitīgākajā pumpā, to pareizi neiztīrot un nedezinficējot, iekļūst baktērijas, kas var izraisīt nopietnus zemādas iekaisumus. Un izspiest drīkst tikai tās, kurām ir balts galiņš ar nelielu atverīti vidū.

Fakts
Svarīgi atcerēties, ka problemātiska seja jātīra divas reizes dienā — no rīta un vakarā.

Ikdienas sejas kopšanas rituāls
1.Divreiz dienā nomazgā seju ar maigu tīrītāju. Izvairies no raupjiem skrubjiem ar lieliem graudiņiem — tie sejas problēmas var tikai saasināt. Tev jāatbrīvojas no tendences “jo vairāk berzīšu, jo labāk būs” — tā nestrādā!
2.Nekad neej gulēt ar kosmētikas kārtu uz sejas! Pirms naktsmiera seja obligāti jānotīra ar kosmētisko pieniņu un jānomazgā ar ūdeni, pēc tam uzklājot ādai mitrinošu, antibakteriālu krēmu. Var izmantot arī krēmus ar alvejas ekstraktu, glikolskābēm, retinolu, C vitamīnu.
3. Neaizraujies ar sejas kopšanas produktiem, kas satur alkoholu. Tie gan domāti problemātiskai ādai, tomēr uz pārāk izteiktu atbrīvošanos no eļļas āda reaģēs pilnīgi pretēji — ražos to arvien lielākos apmēros.
4.Izvēloties kosmētiku, izvēlies produktus bez eļļas (oil-free).

Īsumā par pumpām
1. Nevar viennozīmīgi teikt, ka no šokolādes, picas, riekstiem un ceptiem ēdieniem tev sametīsies pumpas. Ir pierādīs, ka vienam šāda pārtika izraisīs pumpu rašanos, savukārt citam nekas nenotiks.
2. Saule un solārijs izsausina pumpas, tomēr pārmērīga saules staru klātbūtne uz ādas var radīt citus skaistuma defektus — pavisam ātri radīsies pirmās krunkas un sliktākajā gadījumā ādas vēzis.
3. Tas ir mīts, ka pumpas pazūd 30 gadu vecumā. Ļoti daudzi ar šiem izskata un garastāvokļa bojātājiem cīnās visu mūžu.
4. Ja tavai mammai vai tētim jaunības dienās bijušas izteiktas problēmas ar pumpām, pastāv liela iespēja, ka arī tev būs (vai jau ir).
5. Pārāk nestreso! Lai arī stresa dēļ pumpas parasti nerodas, ir izņēmumi, kad ādas stāvoklis pasliktinās.
6. Dermatologi ir pārliecināti, ka pareiza ēšana dara brīnumus.
7. Ja pārmēru bieži nodarbosies ar sejas tīrīšanu un mazgāšanu, arī tas var izraisīt pumpu parādīšanos.
8. Tonālais krēms nomaskē pumpas, un ar to uz sejas tu droši vien jūties labāk, bet patiesībā tas var ierosināt arvien jaunus iekaisumus. Izvēlies tādu pumpu maskētāju, kas vienlaikus arī ārstē!
9. Padomā par to, vai pumpu nav visvairāk tajā vietā, kur turi telefonu, uz kuras puses guli vai atbalsti galvu. Ja tā ir — vienkārši izvairies no šīm pozām. Roks nost no sejas!
10. Dienā izdzer divus litrus ūdens — tiklīdz tu aizmirsīsi papildināt ūdens krājumus savā ķermenī, āda kļūs sausa, sametīsies pumpas un parādīsies maisiņi zem acīm.
11. Ādas stāvokli uzlabo arī zaļā tēja un svaigi spiestas augļu un dārzeņu sulas.
12. Atgriežoties no tusiņa, neaizmirsti noņemt kosmētiku. Tavai ādiņai arī gribas atpūsties un uzelpot!
13. Ja pumpu uzrodas tik daudz, ka vairs nav nekāda prieka par savu ārējo izskatu, vislabāk dodies pie daktera. Gan jūs kopā atradīsit labāko problēmas risinājumu.

Palīgā!
Pumpas uz ķermeņa!

Ne jau tikai pusaudžus nomoka šī problēma — pumpas uz dekoltē zonas, muguras un sēžamvietas ir arī pieaugušajiem. Kas pie vainas? Tie paši faktori, kas sejai — stress un hormoni. Protams, arī sviedri un pārāk apspīlēts un neelpojošs apģērbs veicina pumpu rašanos. Ķermeņa ādas kopšana ir līdzīga sejas kopšanai — ik dienas mazgājies ar antibakteriālām ziepēm un pēc katras sasvīšanas iespējami ātri centies noskaloties. Pirms ieziešanās ar mitrinošu ķermeņa krēmu pumpas vari notīrīt ar vatīti, kas samitrināta kumelīšu tinktūrā.

80 0 2 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 2

0/2000

Raksts ļoti noderīgs. Bet dušoties divreiz dienā, un pat katru dienu ir diezgan neveslīgi. Nevajadzētu pārspīlēt arī ar antibakteriāliem līdzekļiem. :)

7 0 atbildēt

He, es esmi viena no laimiigajam pusaudzzem , kurai nav probleemu ar sejaas aadu, tikai pa retai reizei kaada pumpa uzlec emotion

4 2 atbildēt