local-stats-pixel fb-conv-api

Nebrauc dzēris-Dārgi būs!12

140 8

A.Vagale: Mēs esam ziemeļnieki, mums ir citāda alkohola panesamība nekā dienvidniekiem, kas ieraduši dzert vīnu pie pusdienām. Mēs esam arī atkarības riska grupā. Mums dominē stiprie dzērieni, pat stiprais alus – kā līdzeklis reibumam, nevis piedeva ēdienam. Mēs nespējam relaksēties bez alkohola, jo ar alkoholu saistās nevis izklaides, bet relaksācijas tradīcijas. Cik bieži reibumā pieķerti vadītāji pieprasa papildus ekspertīzi? A.Krūmiņš: Tādas situācijas nav biežas. Pēc 15 – 20 minūtēm mēs atkārtojam testu, un tur viss parādās. Gadās, ka vadītājs ir iedzēris alu, un parādās nedaudz virs 0,5. Ja tas tiešām bijis tikai 1 alus, tad pēc tām 20 minūtēm rādījums būs daudz zemāks. Vai bijis nodoms samazināt pieļaujamo līmeni līdz 0 promilēm? E.Zivtiņš: Ir bijis, bet ir cilvēki, kam jau dabiskais fons ir 0,1 – 0,2 promiles. Latvijā pieļaujamā robeža izvēlēta pēc dakteru ieteikumiem, un no visām pusēm izvētīts. Vai cilvēki spēj adekvāti novērtēt savu dzēruma pakāpi, sevišķi nākamajā rītā? A.Krūmiņš: Ir bijis, ka apturam vadītāju, kurš iedzēris, izgulējies, bet no rīta nav paēdis brokastis. Viņš ir pilnīgi adekvāts. Tomēr izelpā uzrādās 0,7 – 0,8 promiles. Tāpēc ieteikums ir kārtīgas brokastis. A.Vagale: Cilvēkam ir vairāki atbildības līmeņi, un pirmais ir ļoti bērnišķīgs. Tie, kas iepriekšējā vakarā padaudz iedzer, un nākamajā rītā viņiem nav apetītes, jau ir aizdomīgi. Taču ir arī otrais un trešais atbildības līmenis. Tie kas dzer un brauc, ir bērna atbildības līmenī, un ja tas atkārtojas bieži, jādomā, kas ar viņu notiek.
(Diskusijā piedalās: Edmunds Zivtiņš, Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes Prevencijas pārvaldes priekšnieks; Aivars Krūmiņš, Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes Satiksmes uzraudzības biroja jaunākais inspektors; Aelita Vagale, NVO biedrības Atkarības psihologi psiholoģe; Normunds Avotiņš, auto žurnālists).

140 8 12 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 12

0/2000

Daudzi skaidrā brauc sliktāk nekā liela daļa reibumā.....

20 5 atbildēt

Šitos pi*arasus ienīstu, kas dzer un brauc. Labi, pats ar sev sūdus sataisīt vari, bet ir arī citi cilvēki uz ceļa, kuru dzīves var pārraut vienā acu mirklī!!! emotion

16 3 atbildēt

Ja piedzeries tad ej gulēt nevis ar mašiņu braukāt emotion

11 3 atbildēt

Kas ar mani notiek? emotion

4 1 atbildēt

"nākamajā rītā viņiem nav apetītes, jau ir aizdomīgi"... bet ko man darīt? Man nekad no rītiem nav apetīte! :D

2 0 atbildēt

13. ir remont bedre?

2 1 atbildēt

Pazīstu vienu cilvēku, kurš nekad skaidrā pie stūres nesēžas. Jau vairāk nekā 20 gadus diendienā pie stūres brauc pālī. Viņš saka, ka tas ir viņa dzīvesveids. Un brauc viņš ļoti labi!

1 0 atbildēt

salīdzinājums ar dienvidniekiem gan ir nevietā. mēs daudz vairāk panesam alkoholu un ziemeļniekam pat tas nelielos daudzumos jālieto (sarkanvīns piemēram). dievidnieki vispār ir baigie sēnes, ir daudz sanācis ar viņiem darīšanas, maldīgs iespaids sabiedrībā par karstasinīgajiem spāņiem - izrādas pilnīgi nūģi.

3 6 atbildēt