local-stats-pixel fb-conv-api

Liela meteorīta kritiens jūrā .5

22 0

71% planētas Zeme virsmas klāj ūdens – lielākā daļa ir okeāni un jūras. Šī iemesla dēļ meteorīta nokrišanas ūdenī varbūtība ir aptuveni 2,5 reizes lielāka nekā uz sauszemes.
 

Meteorīta nokrišanas radīts cunami nav oficiāli fiksēts pēdējās tūkstošgades vēsturē, taču zinātnieki uzskata, ka pirms 65 miljoniem gadu, nokrītot milzu meteorītam Meksikas līcī, bija radies grandiozs cunami, kas izraisīja katastrofālus postījumus visos Meksikas līča krastos.

Liela meteorīta iekrišanas sekas ūdenī varētu salīdzināt ar zemūdens atombumbas izraisīta sprādziena efektu.
Ir notikuši plaši zinātniskie pētījumi, kuri veikti īpaši militārajā jomā, lai aprakstītu un noteiktu ūdens viļņu rašanos un to raksturojumus, kas rodas zemūdens sprādzienu rezultātā. NeoGeo izmantoja šo pētījumu rezultātus, lai izprastu, noteiktu un aprakstītu notikumu gaitu, ko radītu liela izmēra meteorīta iekrišana jūrā, un tā radītās sekas.
Jo lielāks ir meteorīta izmērs, svars, blīvums un krišanas ātrums, jo lielāka ir tā kinētiskā enerģija, kas trieciena brīdī pret ūdeni (seklākās vietās arī pret jūras vai okeāna dibenu) pārvēršas eksplozijā – rodas milzīgs triecienvilnis un izdalās siltumenerģija.
Arī ūdens dziļumam meteorīta krišanas vietā ir būtiska nozīme cunami veidošanās procesā. Jo ūdens ir seklāks, jo lielāka ir jūras (okeāna) dibena ietekme uz viļņu veidošanos. Jo ūdens ir dziļāks meteorīta krišanas vietā, jo lielāka enerģijas daļa tiek novirzīta uz cunami rašanos.
Nozīme ir arī jūras (okeāna) dibena grunts sastāvam. Jo tas ir mīkstāks (smilts, dūņas), jo lielāka enerģijas daļa tiek novirzīta zemūdens krātera izveidei. Ietekmi rada arī jūras (okeāna) dibena slīpums un ūdens straumes.
Kartē norādīta vieta Klusajā okeānā, kurā pēc krievu zinātnieku domām nokritis apmēram 500 metrus diametrā liels meteorīts.http://maps.google.com/maps?ll=31.709476,168.508301&spn=5.7932,13.40332&t=k&z=6&key=ABQIAAAAqlv3setCN9Bjp-Jr0LNbAxQnQti565L1-7qPvOVfMLppkclxlBQqe1WPdn8eZaFvMQv2fAb2RwBcLQ&sensor=true&mapclient=jsapi&oi=map_misc&ct=api_logo


 

22 0 5 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 5

0/2000

man patīk tas links :D tur vnk nekā nav, bet krievi domā ka ir :D

1 0 atbildēt

man pohuj mums ir Kalvīts

0 0 atbildēt

200km diametraa? tas jau ir kaa 2/3 no LV vien gala liidz otram emotion

0 0 atbildēt