local-stats-pixel fb-conv-api

Krievi - kriviči14

25 9

Krievi nav Latvijas ienaidnieki, viņi cenšas būt lojāli pret valsti. Problēma slēpjas citur – valsts nav pietiekami lojāla pret viņiem. Ja pret krieviem attiecas kā pret svešiniekiem, kurus knapi pacieš, tad arī viņi būs visai tālu no apziņas, ka šī valsts ir dzimtene, kuru būtu vērts stiprināt un aizstāvēt.

 

Krievi ieradās tagadējās Latvijas teritorijā jau mūsu ēras pirmajā tūkstošgadē, turklāt līvu pamatnācijas apdzīvotajās zemēs krievu senči ieradās praktiski vienlaicīgi ar latviešu senčiem, kaut arī mazākā skaitā. Letgaļiem, zemgaļiem un sēļiem vēl pat nebija valstiskuma iedīgļu, savukārt krievu centralizētā valsts bija tapšanas stadijā, bet tirdzniecība un cilvēciskie kontakti jau noritēja samērā intensīvi. Visciešākie un visstabilākie sakari latviešu senčiem izveidojās ar viņu tuvākajiem  kaimiņiem- kriviču cilti, kuras nosaukums kļuva par pamatu, lai apzīmētu visus etniskos krievus. Šis fakts vien liecina, cik senas ir attiecības starp baltiem un krieviem, un ka arī krievi šeit ir pamatnācija. Pie tam ne Latvijas, ne Krievijas vēsturē nav atrodamas nekādas ziņas par nopietniem konfliktiem starp latviešiem un krieviem, tātad tādu arī nav bijis. Cilvēki tirgojās, satikās, svinēja vienus un tos pašus pagānu svētkus, un arī dievi viņiem bija kopīgi (Peruns - Pērkons).

Mazliet vēlāk, kad Krievzemē tika pieņemta pareizticība, krievu mācītāji Latvijas teritorijā veica misionāru darbību, kļūstot par kristīgās ticības un kristīgās kultūras nesējiem. Līdz pat šim laikam latviešu valodā ir saglabājušies krieviskas izcelsmes vārdi, kas apzīmē reliģisko kultu: baznīca- божница, sveces- свечи, svēts- святой, svētki- святки (праздник). Tātad nebija naida, jo nebija varmācības.

Pavisam citu nostāju pauda vācu bruņinieki, kuri ar naidu un nicinājumu izturējās pret vietējo iedzīvotāju ticību un paražām un pareizticīgo baznīcu uzlūkoja kā nevēlamu konkurentu, kurš jāiznīcina. Tas arī tika darīts – pareizticīgo baznīcas tika dedzinātas, mācītāji nogalināti, un, tā kā Krievzeme tajā laikā visus savus spēkus mobilizēja cīņai pret tatāru – mongoļu iebrucējiem, pretspara nebija, un vācieši sagrāba visu Latvijas teritoriju. Viņi iznīcināja tikko radušos latviešu valsti, nopostīja galvaspilsētu Jersiku, nogalināja latviešu valdniekus. Latviešu ciltis pretojās agresijai, bet spēki bija nevienlīdzīgi, un uzvaru guva spēcīgāka organizētība, profesionālāka militārā sagatavotība un labāks bruņojums.

Tomēr pēc vācu iebrukuma Latvijā sakari ar krievu zemi un tautu nepārtrūka, kaut arī sarežģījās. Pēc baznīcas šķelšanās Krievijā desmitiem tūkstošu krievu vecticībnieku pārcēlās uz dzīvi Latgalē un pat uz rietumiem no tās, kur viņi, būdami strādīgi un prasmīgi cilvēki, deva savu ieguldījumu jaunās dzimtenes attīstībā, un turpina to joprojām.

25 9 14 Ziņot!
Ieteikt: 000
Izmantotie avoti:
http://www.politika.lv
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 14

0/2000

Nepatīk man viņi, nekad nav patikuši un nekad nepatiks! Bet, katram savs! Ja kāds grib ar šiem dikti brāļoties- uz priekšu!

15 2 atbildēt

ir atskjiriiba starp urlaam gopnjikiem un krieviem

iists krievs ir labaaks par latvieti

7 0 atbildēt

Kriviči nav tas pats kas krievi, kriviči bija pārkrievota baltu tauta(''kriviči'' no vārda ''krīvs'' kas bija seno baltu priesteris, agrāk baltu tautas dzīvoja līdz pat maskavai, bet slāvi viņuz izspieda vai pārslāvoja, arī krivičus), pēc viduslaikiem jau mums bijsi darīšana tikai ar russiem, nu tagadējiem krieviem, kuriem ir kārtīgs mongoļu piejaukums. Raksts rada iespaidu ka krievi vienmēr bijuši jauki un labvēlīgi pret latviešiem, bet kkā palaists garām Livonijas kara šausmas, Pētera izdarības, soda ekspedīcijas 1905tajā utt. Un man nekas pret krieviem nav, bet šitas raksts ir neprecīzs maigi izsakoties

7 0 atbildēt

Nejau, krievos, ir tā problēma, bet gan krāpniekos urlās un visos citos liekēžos un noziedziniekos, tādi ir gan latvieši, krievi, poļi, angļi... nejau tautībā ir tā problēma, bet gan cilvēkā. Atvainojos ja kādu aizvainoju.

4 0 atbildēt

tik daudz jalasa. :(  bet nu es piekriitu pirmai rindkopai.                                

2 0 atbildēt

Iisteniba krievi ir draudziiga tauta, piekriitu pirmajai rindkopai, man ir vierns krievu draugs, mes viens pret otru izturamies labi un ar vinju ir interesanti, bet man ir dazhi citi draugi (latvieshi) kas vislaik kaitina vinju, un tapec vinji ir agresiivi viens pret otru.

bet teksts diezgan interesants, vacieshi un krievi vienmer ir ciiniijushies par latviju, lol

2 0 atbildēt

Krievi ir gnīdas un parazīti! NEPATĪK UN NEKAD NEPATIKS!

Bez sirdaspziņas pārmetumie apšautu visus!

Lai vācas uz savu dzimteni...visu mūžu te nodzīvo un latviski ne vārda nesaprot.

5 3 atbildēt

atbildot uz HEYCO komentāru "ir atskjiriiba starp urlaam gopnjikiem un kriev... "

Nu nu, necel debesiis ...

Teksts vsp ir smiekliigs, nepatiik kkas brauc majas, ja tev neliekas ka te tadas buutu! :)  

2 0 atbildēt

1. rindkopa ir vissvarigaka

3 2 atbildēt

mums kaa mazai naacijai ir pāris raksturīgas lietas, proti, mēs jūtamies apbižoti visu laiku un mēs esam lecīgi..Tu pats tiko to pierādijiatbildot uz Stone komentāru " nu,ja tu peec sevis skaties,tad- ,JAA!!! "  

1 1 atbildēt

Omg, man nav nekādu iebildumu pret krieviem.

0 0 atbildēt

Nu es esmu pilniigi tiira latviete(neskaitot vecoteevu, kursh nav krievs) un visi draugi ir krievi, jo esmu paaraak daudz nodota no wo labo un miiljo latvieshu puses. taadeelj vienmeer aizstaaveeshu sho tautu. un mani kretinee, ka skataas uz dazhiem idiotiem un veertee par visu tautu. latvijaa taadu arii daudz

0 0 atbildēt

Kriviči ir rietumbaltu cilts, kura dzīvoja pašos Prūsijas dienvidrietumos. Lielās tautu staigāšanas laikos tā atvairīja neskaitāmos huņņu uzbrukumus un atstāja savu zemi, un apmetās vēlākās Viļņas vietā, Tur viņi pieauga spēkā un skaitā un aizvirzījās tagadējās Baltkrievijas un Krievijas zemēs. Krievijas zemēs tad vēl nekādu slāvu nebija. Tur dzīvoja daudz austrumbaltu cilšu un somu ugri. Normāņu vikingi, kad sāka izveidot ūdens ceļu no varjagiem uz grieķiem sākot ar 7. gs, tad viņi savās ekspedīcijās ieveda savus kalpus, ko savā valodā sauca par slāviem, un nometināja koka nocietinājumos, ar mērķi aplaupīt vietējos baltus un piegādāt vikingiem preci, tai skaitā baltās verdzenes arābiem. No tiem zvēriskajiem laupītājiem arī radās krievu tauta. Vikingi( rusi) vēlāk kļuva par krievu kņaziem un pieņēma kristīgo ticību no grieķiem, Bulgārijas slāvu valodā tulkotu bībeli, un baznīcas rituāliem. Senslāvu baznīcas un baltu valodu sajaukšanās procesā arī radās krievu valoda. krievu valodā ir vairāk nekā 1000 baltu vārdu. Tie slāvi, kurus vikingi veda un veda savos kuģos un nometināja ar vien jaunos nocietinājumos, tie slāvi varēja būt jebkādas tautības. Parasti tie bija razbainieki, ar kuri bija noziegušies savā ciltī un tāpēc tika vikingu tirgotājiem pārdoti. Pie Smoļenskas, kur ir "voloks" laivu pārvilktuve no vienas upes uz otru, un hronikā minēts, ka tie bija Rurika slāvi, arheoloģiskajos izrakumos atraktie 4000 kapi parādīja, ka tiem visiem slāviem ir skandināvu izcelsme. Tādi lūk slāvi!

0 0 atbildēt

atbildot uz HEYCO komentāru " ir atskjiriiba starp urlaam gopnjikiem un kri... " nu,ja tu peec sevis skaties,tad- ,JAA!!!

0 2 atbildēt