local-stats-pixel fb-conv-api

Kas ir šoks ?4

25 1

Daudzos gadījumos cietušajam nāves iemesls ir ŠOKS - t.i. organisma pastiprināta reakcija uz kādu ārēju kairinājumu, kas izraisa asinsrites traucējumus.

Katrs nelaimes gadījums var izraisīt šoku!

Šoka rezultātā samazinās organisma audu apgāde ar asinīm, un līdz ar to šie audi sāk nesaņemt arī skābekli. Dažādiem orgāniem ir dažāda izturība pret skābekļa trūkumu asinīs. Piemēram: āda un muskuļi var iztikt bez skābekļa pat stundu.

Tādēļ šoka stāvokļa gadījumos organisms palīdz pats sev - samazinās mazāk svarīgo ķermeņa daļu (ādas, muskuļu) asinsapgāde, un tā pārgrupējas par labu dzīvībai svarīgākiem orgāniem - sirdij un smadzenēm. Notiek tā saucamā - asiņu centralizācija. Saprotams, ka ilgi tā nevar turpināties, un ja šoka cēloni savlaicīgi nelikvidē, tas nenovēršami beidzas ar cietušā nāvi.

Šoka cēloņi:

asiņošana, stipras sāpes, ko izraisa kaulu lūzumi, amputācijas, šķidruma zudums organismā - pie apdeguma, saindēšanās, pastiprinātas svīšanas, kā arī neapturamas caurejas gadījumā, sirds darbības pavājināšanās, piemēram, pie sirds slimībām, dažādu medikamentu, indes nepanesamība - alerģija.

Šoka pazīmes:

slikti apasiņotā āda ir bāla un klāta ar aukstiem sviedriem, pulss kļūst ātrs un vājš, bieži tikko sataustāms, paātrinās elpošana, samaņa vairākuma gadījumu, sākumā ir saglabāta - kamēr šoks vēl nav dziļš, cietušais var arī sūdzēties par slāpēm, aukstumu, drebuļiem.

Cietušais, sākumā, parasti ir ļoti nemierīgs un uzbudināts - no malas viņš izskatās gluži kā piedzēris, tikai nav raksturīgās alkohola smakas no mutes, bet vēlāk aina kļūst gluži pretēja - arī neadekvāti situācijai - cietušais kļūst pārāk vienaldzīgs, apātisks, līdz beidzot iestājas dziļa bezsamaņa, atgriezt no kuras atpakaļ dzīvē šoka slimnieku ir ļoti grūti, un ļoti bieži pat neiespējami, pat mūsdienu medicīnai.

Bīstami: - ar laiku organisma pašpalīdzības (asiņu centralizācijas) mehānismi izsīkst, un stāvoklis kļūst draudošs dzīvībai. Tad šoks pāriet savā pēdējā stadijā, kura beidzās ar cietušā nāvi. Tāpēc cietušajam pēc iespējas ātrāk ir jāsniedz pirmā palīdzība.

Palīdzība

savu iespēju robežās novērst šoka cēloni (apturot asiņošanu, nomierināt cietušo, utt.), pasargāt no sāpēm, tajā skaitā, no manipulācijām, kuras var palielināt cietušajam sāpes, novietot "šoka guļā", paceļot kājas augstāk par ķermeni, sasegt cietušo, jo parasti viņiem stipri salst.

Attēlā redzamā veidā, cietušo drīkst novietot tikai pie saglabātas samaņas.

Tādā veidā nedrīkst novietot, ja cietušajam ir:

kāju, iegurņa, galvaskausa, mugurkaula skriemeļu lūzumi, elpas trūkums, pēkšņas sāpes vēderā.

Tālāk rīkojas sekojoši:

pēc iespējas ātrāk izsaukt medicīnisko palīdzību, un palikt kopā ar cietušo, atkārtoti kontrolēt samaņu, elpošanu, pulsu, - ja cietušajam nav bojāti vēdera dobuma orgāni, un viņš ir pie samaņas, dot daudz dzert; ABC, ja nepieciešams.

Labs pretšoka līdzeklis ir alkohols, 200 grami 40° spirta vienreizējā devā, taču no šādas ārstēšanas pirmās palīdzības sniedzējiem labāk izvairīties.

25 1 4 Ziņot!
Ieteikt: 000
Izmantotie avoti:
http://homes.dpunet.lv
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 4

0/2000

Es gan vārdu ŠOKS ikdienā lietoju savādākā nozīmē :)

1 0 atbildēt